Antena

Amenajare bucătărie. 5 sfaturi utile în alegerea mobilei de bucătărie

Amenajare bucătărie. 5 sfaturi utile în alegerea mobilei de bucătărie. Află din articolul a1.ro, care sunt elementele pricipale de care trebuie să ții cont, atunci când îți vei alege mobila de bucătărie

Publicat: Vineri, 10 Mai 2019, 13:05 | Actualizat: Vineri, 10 Mai 2019, 13:26
Galerie de imagini
Amenajare bucătărie. 5 sfaturi utile în alegerea mobilei de bucătărie. Află din articolul a1.ro, care sunt elementele pricipale de care trebuie să ții cont, atunci când îți vei alege mobila de bucătărie

Amenajare bucătărie. 5 sfaturi utile în alegerea mobilei de bucătărie. Află din articolul a1.ro, care sunt elementele pricipale de care trebuie să ții cont, atunci când îți vei alege mobila de bucătărie

Sosirea primăverii este motivul ideal pentru orice fel de schimbări, inclusiv cele legate de interior. Poți alege să îți redecorezi bucătăria, adoptând un nou stil. În zilele noastre, bucătăria e utilizată mai mult pentru depozitarea mâncărurilor decât pentru timpul petrecut pentru a găti. Timpul limitat nu ne permite să pierdem prea mut timp gătind.

Toată lumea a devenit fan rețete rapide, care înseamnă cât mai puțină mizerie și cât mai puțin timp în fața plitei sau cuptorului. Bucătăria s-a transformat treptat din locul acela în care stăteai în picioare, cu un șorț pe tine, transpirând că nu îți iese rețeta într-un loc de relaxare și socializare unde îți inviți prietenele la o cafea.

De aceea, spațiul se transformă într-unul comod și practic, dar în același timp bucătăria trebuie să fie utilată și echipată cu toate electronicele și electrocasnicele necesare pentru prepararea meselor rapide.

Atunci când te gândești să îți amenajezi bucătăria, trebuie să te gândești că alegerea mobilei e una dintre cele mai importante părți. Având în vedere că durata de viață a unei bucătării depășește de regulă 15 ani, este esențial să aloci suficient timp configurării și proiectării acestui spațiu. Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta la decorarea bucătăriei.

Amenajare bucătărie – 5 sfaturi utile

1. Amenajare bucătărie - Cele 5 zone de lucru din bucătărie

Compartimentarea bucătăriei în cele 5 zone funcționale se bazează pe activitățile ce au loc în bucătărie și are drept scop reducerea distanțelor și a timpilor morți. Cele 5 zone ar trebui amenajate în sensul acelor de ceasornic după cum urmează: zona de provizii, zona de păstrare, zona chiuvetei, zona de preparare și zona plitei.

Astfel, bucătăria trebuie mobilată în funcție de cum dorești să o amenajezi: bucătăria în linie, bucătăria cu insulă, bucătăria în linii paralele, bucătăria în forma de L, bucătăria în forma de U.

2. Amenajare bucătărie - Dimensiunea și spațiul de lucru

În funcție de ce spațiu disponibil ai și de forma camerei, trebuie să iei în considerare respectarea distanței și dimensiunii care pot preveni accidentele și accentuarea oboselii în bucătărie.

Deplasarea rapidă prin bucătăria este esențială atunci când prepari o masă după un program, plus că trebuie ca toți membrii familiei să se poată simți cât mai confortabil.

Lasă 40 cm de spațiu liber între aragaz și frigider, respectiv 60 cm între aragaz și chiuvetă, în acest fel, nu riști să împroști apa pe aragaz sau să stropești chiuveta cu ulei încins.

Folosește corpuri suspendate de 92 cm înălțime și câștigi 30% spațiu de depozitare. Pentru eficientizarea hotei trebuie lăsați 65 cm între plita și hota, sau 75 cm dacă arzătorul este cu gaz.

Blatul de lucru se fixează, în mod normal, la 85-90 cm distanță față de podea, însă aceasta se poate ajusta în funcție de înălțimea beneficiarului. Pentru calcularea înălțimii corecte de lucru se folosește distanța dintre cot și blatul de lucru ce trebuie să fie de 10-15 cm.

3. Amenajare bucătărie - Spațiile de depozitare

Dacă ai o bucătărie mică, este indicat să cauți mobilier funcțional, care are toate spațiile de depozitare pe verticală mai mult decât pe orizontală. Obiectele des folosite trebuie depozitate la o înălțime accesibilă, sub blatul de lucru sau pe primul nivel al dulapurilor.

Obiectele ușoare mai rar folosite se depozitează în partea superioară, iar cele grele, precum tigăile și oalele, vor fi păstrate cât mai jos, eventual lângă plită.

Farfuriile și paharele se depozitează deasupra sau lângă chiuvetă sau mașina de spălat vase. Condimentele ar trebui să fie lângă zona de gătit, iar alimentele lângă zona de lucru.

4. Amenajare bucătărie - Calitatea primează în fața designului

Atunci când îți alegi mobila de bucătărie, contează foarte mult materialul și execuția acestuia. De vreme ce nu schimbăm anual mobila de bucătărie trebuie să optezi pentru modelul care va trece testul timpului. Cu toate acestea, nu trebuie să uiți nici faptul că mobila de bucătărie se uzează mai repede decât restul mobilei din casă.

5. Amenajare bucătărie - Întreținerea mobilierului pe termen lung

Atunci când faci o astfel de achiziție, trebuie să te și gândești cum o să întreții mobilierul pentru că acesta e un factor important. Mobila de bucătărie este o investiție de durată, așa că trebuie să găsim ceva care să se potrivească nevoilor familiei, dar care să poată fi și ușor de întreținut.

Blatul de bucătărie a devenit piesa centrală în amenajarea bucătăriei, având o importantă din ce în ce mai mare. Blatul de bucătărie trebuie să se potrivească cu restul mobilierului, dar să fie neabsorbant și rezistent la zgârieturi.

În concluzie, bucătăria reprezintă spațiul în care poți da frâu liber imaginației, creând un loc original, frumos amenajat și complet utilat. De aceea, amenajarea bucătăriei este o etapă importantă atunci când vrei să redecorezi.

Citește și:

-Amenajări bucătărie. 5 reguli de bază pentru o amenjare în stil Feng Shui

-Vrei o bucătărie modernă și practică? Iată 6 motive ca să alegi un mobilier modular

-3 stiluri de amenajare spectaculoase pentru orice bucătărie

Sursă foto: pinterest.com

Whatsapp LinkedIn
amenajare bucatarie mobila bucatarie sfaturi pentru alegerea mobilei de bucatarie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Un tânăr pilot şi iubita lui au murit de Bobotează, după ce au plonjat cu un Mercedes în lacul Como din Italia. Ipoteza experţilor, la un an de la tragedie
Videoclipul zilei
Citește și
3 stiluri de amenajare spectaculoase pentru orice bucătărie
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care au toate șansele să atragă sufletul pereche în 2025. Vezi dacă te afli printre acești nativi Catine.ro
Actrița Ebru Ozkan din serialul Furtună pe Bosfor lucrează la un nou proiect. În ce nouă producție va putea fi... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Evadare din România comunistă: cazul celor cinci ingineri care au navigat cu o barcă pescărească din Tulcea... Libertatea.ro
Efectul nedorit al organizării alegerilor prezidențiale în lunile mai-iunie. “Cred cǎ n-am... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la Golden Globes 2025! Cine a dezamăgit anul acesta cu ținutele purtate la eveniment Elle
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima... Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cât de rapidă e gravitația, de fapt. Răspunsul experților useit
Horoscopul zilei de 9 ianuarie 2025. Racii au parte de o surpriză. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
De la Uniunea Europeană, pentru Ceaușescu, 5 miliarde de euro: De ce sunt inutile modernizările Drumurilor... Jurnalul
Motivul pentru care Elena Viscu nu o va lăsa pe fiica sa să o cunoască pe actuala iubită a tatălui ei Kudika
Secretul moldovencelor pentru cea mai bună ciorbă de potroace. Te scapă de mahmureală în doar 15 minute Playtech
Ce trebuie să faci a doua zi după Sfântul Ion pentru a avea bunăstare și succes Redactia.ro
CALCUL: Cât te costă să ai maşină în România. Costurile pe un an pentru un şofer Observator
Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale frigului MediCOOL
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
De necrezut cu cât se vinde 1 kg de telemea în Kaufland, la început de 2025. Reacția Asociației pentru... Gandul
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather CanCan
Cum să fii un model pentru copiii tăi: lecții importante despre respect și responsabilitate DeParinti
Fiul lui John Lennon a mărturisit că nu a făcut niciodată parte din „cercul apropiat” al trupei Beatles:... ZUTV
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine UseIT
Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre Hello Taste