Bucataria este mai mult decat spatiul unde pregatim mancarea: este locul unde intreaga familie ia masa impreuna, locul unde ne relaxam la o ceasca de cafea sau chiar unde ne primim musafirii. De aceea, felul in care amenajam aceasta camera este esential.
Pentru a avea o bucatarie superba si complet functionala, trebuie respectate cateva principii de design. Iata zece greseli de evitat:
1. Nu bloca accesul la „triunghiul bucatariei"
Specialistii in design denumesc spatiul dintre chiuveta, aragaz si frigider „triunghiul bucatariei” deoarece este locul unde se desfasoara cea mai intensa activitate. La chiuveta iti petreci cel mai mult timp, asadar, daca realizezi ca nu este amplasata la locul potrivit, poti angaja un instalator sa mute tevile de apa.
2. Nu neglija spatiile de depozitare
Bucatariile adapostesc o multime de alimente sau aparate electrocasnice, iar gasirea unui spatiu pentru fiecare in parte poate fi o misiune grea. Daca bucataria ta este mica, poti opta pentru corpuri suspendate mai inalte sau poti folosi spatiul gol de deasupra celor obisnuite, unde poti aseza cutii cu lucrurile pe care nu le folosesti frecvent. O alta varianta este sa amplasezi un dulap deasupra frigiderului.
3. Nu neglija spatiile de lucru
Pe langa existenta unui blat incapator, sunt necesare cat mai multe spatii plane pentru a aseza ustensilele si aparatele electrocasnice la indemana. Intr-o bucatarie in forma de L, acest lucru se poate face prin adaugarea unui mic bar sau a unei insule.
4. Nu ignora sursele de lumina
Lumina nu e doar o chestiune de design, ci si de siguranta, mai ales cand vine vorba de manevrarea ustensilelor pentru pregatirea mancarii. Poti pune corpuri de iluminat suspendate deasupra acelor zone ce necesita o atentie speciala, cum ar fi chiuveta sau aragazul, dupa care poti adauga cateva spoturi in dulapurile suspendate, pentru a da un plus de luminozitate blatului de lucru.
5. Nu uita de placarea peretilor
Placarea peretilor cu faianta este esentiala pentru a-ti pastra bucataria lipsita de murdarie. Curatatul faiantei va fi intotdeauna mai usor si mai ieftin de realizat decat o zugraveala noua.
6. Nu neglija nevoia de ventilatie
Un sistem de ventilatie de calitate este extrem de important intr-o camera in care mirosurile sau condensul pot deveni usor o problema.
7. Nu alege o insula gresita
Rolul unei insule de bucatarie este de a oferi un spatiu suplimentar de depozitare. Insa, daca alegi o piesa de mobilier nepotrivita sau o plasezi intr-un mod gresit poti ajunge, dimpotriva, sa micsorezi spatiul de desfasurare.
8. Nu uita de deseurile de reciclabile
Poti inlocui clasicul cos de gunoi cu unul impartit in mai multe compartimente (plastic, metal, hartie) pentru sortarea diferitelor deseuri.
9. Nu fi prea in ton cu moda
Daca amenajezi bucataria conform unor tendinte efemere, e posibil sa nu merite investitia. Sa optezi pentru cele mai noi idei de design nu este neaparat o greseala, insa cu siguranta este costisitor sa conferi bucatariei alte stiluri.
10. Nu evita specialistii in design
De obicei, pentru a obtine o lucrare sigura, de calitate si totodata adaptata gusturilor tale, a angaja un profesionist nu este un moft. Astfel, poti evita sa faci o greseala care te va costa multi bani, timp si energie.