Cel puțin o dată pe an este bine să speli și să cureți covoarele, mocheta și carpetele din casă. Fie că alegi să folosești produse din comerț, fie că preferi soluții preparate acasă, cu ingrediente din cămară, află ce trebuie să faci ca să scapi de pete, murdărie sau mirosuri urâte.
Cum se spală și se curăță covoarele, mocheta și carpetele din casă. Sfaturi și recomandări ca să scapi de pete, murdărie și mirosuri urâte
Curățarea corectă și frecventă a covoarelor, a carpetelor și a mochetelor este esențială pentru a menține igiena și aspectul acestora, dar și pentru a prelungi durata de viață a țesăturilor. Există mai multe metode de curățare, pe care le poți descoperi în rândurile de mai jos.
1. Curățarea prin aspirare regulată
Aspirarea regulată ajută la îndepărtarea prafului și murdăriei de la suprafață. Este recomandat să aspiri covorul cel puțin o dată pe săptămână, iar în zonele cu trafic intens, chiar mai des. Folosește un aspirator cu perie rotativă pentru a ridica mai bine murdăria de adâncime. În zonele cu fir lung sau moale, reglează aspiratorul pentru a evita deteriorarea fibrelor. Nu uita să aspiri și sub covor și pe ambele fețe ale acestuia, nu doar la suprafață, pentru că doar așa vei curăța în profunzime și vei preveni acumularea de murdărie.
b) Curățarea cu bicarbonat de sodiu (pentru împrospătare și eliminarea de mirosuri neplăcute)
Dacă vrei să împrospătezi un covor, o carpetă sau o mochetă fără spălare, atunci presară bicarbonat de sodiu uniform pe întreaga suprafață și lasă-l să acționeze timp de 15-30 de minute, apoi aspiră. Bicarbonatul ajută la neutralizarea mirosurilor neplăcute și absoarbe umezeala sau murdăria superficială.
c) Curățarea cu aburi
Folosește o mașină de curățat cu aburi pentru a igieniza covoarele și mochetele sau un aspirator special, dacă ai. Aburii pătrund adânc în fibrele țesăturii și pot îndepărta bacteriile, alergenele și murdăria. Această metodă este ideală pentru covoarele din lână, deoarece nu le deteriorează și ajută la eliminarea petelor.
d) Curățarea manuală cu soluții speciale
Dacă al tău covor sau mochetă sunt murdare, poate fi necesar să folosești soluții speciale pentru curățarea acestora. Există soluții de curățare disponibile în comerț sau poți folosi un amestec de apă caldă și detergent delicat. Amestecă soluția și aplică pe suprafața covorului cu o perie moale.
Freacă ușor zonele murdare, apoi șterge excesul de soluție cu o cârpă curată, clătind cu apă dacă este cazul. Lăsați covorul să se usuce complet înainte de a-l folosi. Dacă nu se usucă rapid și va sta în zone cu umezeală ridicată, atunci țesătura ar putea să capete un miros neplăcut, ca de mucegai.
e) Curățarea cu șampon pentru covoare (pentru murdărie persistentă, pete dificile, mirosuri neplăcute)
Aplică șampon sau detergent special pentru covoare folosind o perie sau un aparat de curățat covoare. Aceste șampoane sunt concepute pentru a pătrunde în fibre și pentru a înlătura petele și murdăria, dar și mirosurile neplăcute.
Citește și: Locurile din bucătărie pe care uiți să le cureți. Zonele pot deveni focare de microbi
După curățare este esențial să lași covorul să se usuce complet, pentru a evita formarea mucegaiului.
f) Curățarea cu soluții profesionale (pentru curățare în profunzime )
Dacă mocheta, carpeta sau covoarele sunt foarte murdare sau au pete dificile, poate fi necesar să contactezi o firmă de curățenie specializată. Aceștia folosesc echipamente profesionale de curățare și soluții mai puternice pentru a îndepărta murdăria adâncă și petele, dar mai ales mirosurile neplăcute.
Cum scapi de petele de pe coavoare, mochetă sau carpete
Iată mai jos soluții și sfaturi ce te ajută să scapi de petele de pe coavoare, mochetă sau carpete:
- Pentru pete de grăsime:
Pe locul cu pricina aplică un amestec de apă caldă și detergent de vase (1 lingură de detergent la 1 litru de apă). Folosește o cârpă curată sau un burete pentru a tamponare zona, evitând frecarea.
O altă soluție eficientă este să folosești soluții speciale pentru îndepărtarea petelor de grăsime, pe care le poți găsi în magazinele fizice sau online.
Un truc foarte util este acela de a pulveriza puțin degresant pe zona cu pata, ulterior fiind nevoie să cureți cu detergent și clătire din plin.
- Pentru pete de urină (animale sau copii):
Dacă s-a întâmplat un accident de genul acesta, atunci primul lucru de făcut este să cureți excesul de lichid. Împiedică umiditatea să ajungă mai adânc în fibre folosind o soluție de oțet alb și apă (1:1). Aplică soluția pe pată și tamponează cu o cârpă curată. Poți repeta procesul de mai multe ori dacă este necesar.
De asemenea, în magazinele fizice și online există anumite soluții speciale ce elimină mirosul de urină sau alte mirosuri neplăcute. Nu sunt scumpe, dar cu siguranță sunt eficiente.
- Pentru pete de vin sau suc:
- Dacă s-a întâmplat un accident de genul acesta, atunci încearcă să scapi imediat excesul de lichid cu un șervețel sau cu o cârpă, apoi aplică o soluție de bicarbonat de sodiu și apă sau un detergent blând. Freacă ușor și clătește cu apă rece.
Cum se spală și se curăță covoarele, mocheta și carpetele din casă - Sfaturi suplimentare
Evita umiditatea excesivă: nu lăsa covoarele sau mochetele ude prea mult timp, pentru a preveni formarea mucegaiului sau a mirosurilor neplăcute.
Protejează-ți covoarele: folosește carpete sau preșuri pentru a proteja zonele cu trafic intens. Citește eticheta și curăță țesăturile mereu conform indicațiilor oferite de producător.
Îngrijire periodică: Întreținerea regulată ajută la prevenirea acumulării de murdărie și prelungirea duratei de viață a covoarelor.
Prin aplicarea acestor metode și soluții, covoarele și mocheta vor arăta mai bine.