Trucuri pentru amenajarea unui dormitor mic: Cum obții mai mult spațiu
Amenajarea unui dormitor mic, de apartament, poate fi o provocare în amenajări interioare, însă câteva trucuri, culori, accesorii și mobila potrivită pentru dormitor, pot da rezultate uluitoare. Iată câteva idei pentru amenajarea unui dormitor mic
Autor: Alina Serea Publicat: Luni, 06 Mai 2019, 14:14 | Actualizat: Luni, 06 Mai 2019, 14:14- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Amenajarea unui dormitor mic, de apartament, poate fi o provocare în amenajări interioare, însă câteva trucuri, culori, accesorii și mobila potrivită pentru dormitor, pot da rezultate uluitoare. Iată câteva idei pentru amenajarea unui dormitor mic
Dacă apartamentele noi, de bloc, au dormitoare spațioase și luminoase, nu același lucru se poate spune însă despre apartamentele vechi, mai ales cele construite înaite de 1989. Amenajările interioare într-un apartament mic sunt o adevărată provocare, dar nu este nici pe departe imposibil să obținem o atmosferă relaxantă, un spațiu cald și primitor.
Un dormitor mic de apartament poate să ne îndeplinească nevoile de confort și relaxare și poate fi creată iluzia de spațiu cu ajutorul câtorva trucuri generale.
Atunci când vrei să amenajezi un dormitor mic este foarte important să scapi de lucrurile inutile.
O cameră aglomerată va părea întotdeauna mai mică decât una concepută minimalist. Fă-ți o lista cu lucrurile de care ai cu adevărat nevoie în dormitor și compar-o cu lista lucrurilor care se află în cameră de dormit. Cu siguranță vei constată că există câteva piese de mobilier sau decorațiuni care nu au ce caută acolo. Odată ce scapi de ele, vei avea la dispoziție mai mult spațiu pentru amenajarea unui dormitor mic.
Culori pentru amenajarea unui dormitor mic
Nu este cazul să cazi în capcana decorului „all-white”. Poți introduce și culori în designul tău, cât timp menții proporțiile echilibrate și nu exagerezi cu nuanțele puternice. Păstrează o schemă coerentă a culorilor. Ideal este să folosești două nuanțe de bază, iar a treia să fie o culoare de accent.
Cromatica unei camere poate influența considerabil felul în care aceasta este percepută vizual. Iar atunci când vine vorba despre camere mici, culorile deschise sunt cele care flatează astfel de spații și le fac să pâră mai luminoase și mai încăpătoare.
Poți opta pentru alb sau pasteluri în nuanțe reci și discrete ori chiar pentru ambele, dacă te simți creativ. Culorile reci sunt cele mai potrivite pentru dormitoare, în general, deoarece nu suprasolicita și nu obosesc ochii, ceea ce le face perfecte pentru odihnă și relaxare.
Nuanțele pale de bleu ciel sau verde olive arată foarte bine în dormitoare. Dacă nu vrei să te aventurezi în a le folosi pentru toți pereții, poți zugrăvi cameră în alb, cu excepția unui perete vopsit într-una dintre aceste nuanțe.
Mobilă pentru un dormitor mic
Alege patul în care te simți cel mai bine și construiește designul în jurul lui. Scopul principal al dormitorului este să te ajute să te odihnești cât mai bine, așa că nu are rost să investești într-un pat mic, dacă nu te simți perfect confortabil în el.
În amenajarea unui dormitor mic este important să-ți faci mobilierul pe comandă. Este o soluție mult mai practică și te poate ajută să valorifici fiecare metru pătrat al dormitorului tău.
Dacă ai ales ca dormitorul mic să fie și cameră în care îți depozitezi hainele și accesoriile, vei avea nevoie de un dulap. Cel mai bine ar fi să îl comanzi personalizat în funcție de nevoile proprii de compartimentare, dacă vrei să optimizezi folosirea spațiului.
O idee bună ar fi să îl faci înalt, până în tavan, pentru a-ți putea permite să mai renunți la câțiva centimetri din lățime sau lungime. Și pentru că partea superioară nu va fi tocmai accesibilă, folosește-o pentru depozitarea hainelor de extra-sezon. În ceea ce privește deschiderea ușilor, trebuie să știi că cele glisante sunt mult mai confortabil de folosit într-un spațiu redus.
Culorile mobilierului pot fi complementare sau apropiate de cele folosite la zugrăveală. Rămâi totuși în spectrul nuanțelor deschise, dacă vrei să mărești vizual camera, atunci când te ocupi de amenajarea unui dormitor mic. Iar regula alegerii dulapului într-o nuanța apropiată de cea peretelui pe care este așezat nu doar că rămâne valabilă, dar poate fi urmată și pentru alte corpuri mari de mobilier, cum este patul.
Cum alegi perdelele și draperiile în amenajarea unui dormitor mic
Perdelele și draperiile trebuie să blocheze lumina, atunci când vrei să te odihnești. Pe de altă parte, ele trebuie să pună în valoare lumina naturală pentru a face spațiul să pâră mai aerisit și mai mare. Însă cel mai important este că acestea să se integreze perfect în designul camerei și să nu pâră desprinse din decor.
Poți alege niște draperii ușoare, din pânză, în sau voal, în culori deschise, care să permită luminii să pătrundă în încăpere, apoi niște perdele mai grele, închise la culoare, din materiale mai solide. Modelele cu dungi verticale subtile alungesc încăperea și o fac să pâră mai înaltă, așa că poți opta pentru un astfel de model pentru amenajarea unui dormitor mic de apartament.
Amenajări interioare dormitor. Cum alegi lenjeria și cuvertura de pat
Lenjeriile și cuverturile pe care le alegi pentru patul tău pot aduce un plus de culoare și confort în dormitor. O încăpere decorată în culori deschise va prinde viață cu o cuvertură violet și o lenjerie roz sau bej, de exemplu.
Secretul este să alegi culori complementare, astfel încât să păstrezi, totuși, un design unitar. Ideal este să folosești cel mult trei culori în amenajarea dormitorului mic, iar acestea să fie cât mai apropiate că spectru. Nuanțele de accent trebuie să fie regăsite doar în mică proporție: câteva perne colorate pot introduce nuanțele mai intense în decorul dormitorului tău, fără să pierzi spațiu.
Trucuri pentru a câștiga spațiu în amenajarea unui dormitor mic:
Ca un dormitor mic de apartament să pară cât mai spațios, iată câteva trucuri:
- Înlocuiește noptierele voluminoase cu rafturi suspendate, compacte și ușoare
- Folosește-te de oglinzi pentru a mari optic spațiul și a-i imprima dinamism.
- Alege draperii cu un sistem simplu de deschidere, astfel încât să poți pune în valoare lumina naturală, în zilele însorite.
- Ferestrele mari vor mări și ele vizual camera și vor aduce mai multă lumină înăuntru
- Păstrează ordinea. O încăpere dezordonată pare mică, aglomerată și înghesuită.