Cum Alegi Un Motocultor Pentru Grădinărit
Motocultorul este unealta care îţi poate uşura considerabil activitatea din grădină. Importanța acestuia nu poate fi neglijată întrucât de caracteristicile lui depind calitatea lucrărilor executate şi implicit a recoltei obţinute.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 24 Iunie 2020, 10:23 | Actualizat: Miercuri, 24 Iunie 2020, 10:24Înainte de a discuta cum alegi motocultorul potrivit pentru necesităţile tale, află ce este acesta unde şi cum poate fi folosit.
Motocultorul este o unealtă multifuncţională care facilitează prelucrarea solului. Dispozitivul este prevăzut cu motor, alimentat la reţeaua electrică sau cu gaz, şi cu o serie de sape rotative sau freze ce răscolesc pământul. Acesta poate fi utilizat pentru o serie variată de sarcini, de la răscolirea pământului, la afânarea acestuia şi îndepărtarea crustei. Este utilizat pentru prășit, îndepărtarea resturilor vegetale din sol dar şi pentru operațiuni de amestecare a materialului fertilizant. Motocultorul îşi găseşte aplicabilitate în horticultură, grădinărit, pomicultură şi viticultură. Este un dispozitiv acţionat manual şi pentru a funcționa trebuie condus de un om, care merge pe jos.
Motocultorul este o unealtă versatilă ce poate fi utilizată cu succes deopotrivă de amatorii de grădinărit cât şi de profesionişti în scop intensiv. Pentru a avea siguranţa că alegi piesa perfectă este important să îţi răspunzi la câteva întrebări.
Hobby sau profesional?
Principala întrebare la care trebuie să răspunzi şi care te va ajuta să faci cea mai bună alegere este legată de modul în care exploatezi această piesă. Dacă ai o grădină mică pe care doreşti să o ţii frumoasă te pot orienta către un model mai puţin pretenţios, care te ajută să realizezi sarcinile de amestecare şi afânare a solului în mod mai mult decât confortabil. Fie că vorbim de grădină de flori sau de legume, câtă vreme suprafaţa nu este mare şi solul este unul uşor de prelucrat un model, electric, compact, uşor de manevrat și de depozitat este soluţia ideală.
Cu ajutorul acestuia vei avea aceiaşi grădină frumoasă, acordând mai puţin timp. Când cultivi legume pentru familie, ai un solar sau o seră, sau cultivi o suprafaţă mai mare trebuie să te orientezi către un motocultor semiprofesional, mai bine echipat în acest sens. Dispozitivul semiprofesional vine cu putere mai mare care te ajuta să îndeplineşti operațiunile mai rapid dar totodată vine şi cu consum mai ridicat de resurse. Direct proporțional cu consumul şi puterea este şi randamentul.
În cazul în care activitatea zilnică este focalizată pe grădinărit şi ai, sau doreşti, să faci din grădinărit un mod de business, se impune un motocultor profesional. O asemenea unealtă vine cu putere mare, care îţi permite să realizezi rapid şi corect o varietate mare de lucrări. Te ajută să optimizezi timpul de lucru, fără a face rabat la calitate. Un motocultor greu, are puterea mai mare de 6 CP, este alimentat cu benzină sau motorină, este echipat cu numeroase accesorii care îţi oferă posibilitatea de a executa rapid și în siguranţă sarcinile şi poate fi prevăzut cu remorcă cu roţi pentru transport.
Suprafaţă mare sau mică?
Dacă ai răspuns la prima întrebare, lucrurile sunt mai simple, când vine vorba de suprafaţă. Când eşti orientat către sectorul de hobby cu siguranţă suprafaţa terenului nu este una foarte mare, deci un motocultor alimentat electric, cu construcţie uşoară este soluţie potrivită. Un asemenea dispozitiv este indicat când terenul a fost prelucrat în prealabil și vorbim de un sol uşor, afânat, permeabil, cu suprafață relativ mică.
În cazul în care vorbim de grădinărit semiintensiv, ce necesită mai multe operaţiuni şi presupune suprafaţă mai mare de lucru trebuie să iei în calcul achiziţionarea unui motocultor cu autonomie de lucru ridicată, pentru astfel de sarcini este mai potrivit un model alimentat cu gaz - benzină sau motorină. Vei putea executa sarcinile fără a fi condiţionat de prezenţa unei surse de alimentare. Motocultorul cu gaz vine şi cu putere mai mare, care permite îndeplinirea mai rapidă a sarcinilor. Dealtfel motocultoarele alimentate cu petrol sunt mai solide, mai robuste de aceea şi sapele/frezele sunt dure şi pot fi folosite pentru terenuri mai mari.
Grădinăritul intensiv impune utilizare ustensilelor specializate, cu putere mare, robuste ca construcţie care fac faţă provocărilor, suprafeţelor întinse şi volumului de lucru. În astfel de situații unealta potrivită este una cu putere mare, de peste 9CP, care să facă faţă provocărilor.
Frezele acestor dispozitive sunt reglabile, adaptate şi pentru soluri grele, şi permit lucrarea mai rapidă terenului.
Care sunt caracteristicile solului cultivat?
Când vrei eficiență trebuie şi iei în calcul şi tipul solului. Pentru un sol uşor, permeabil, afânat, care a fost prelucrat în prealabil, motocultorul electric este fără îndoială unealta potrivită. În cazul în care vorbim de un sol greu, lutos, sau care din pricina condițiilor meteo din timpul iernii se compactează, trebuie să iei în calcul achiziţionarea unui motocultor puternic, cu freze dure, care să poată lucra eficient la adâncime şi în condiţii dificile. Pentru astfel de situaţii modelele alimentate cu gaz, prevăzute cu schimbător de viteze şi capacitate rezervor mare reprezintă soluţia potrivită. Consumul dispozitivului nu este influenţat doar de suprafaţa de lucru
dar şi de caracteristicile solului.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care le poţi analiza pentru a avea siguranţa că achiziţionezi motocultorului potrivit necesităților tale. Ţine minte modul de exploatare, suprafaţa solului cultivat şi caracteristicile terenului sunt doar câteva dintre aspectele de care trebuie să ţii seamă pentru a-ți uşura sarcinile din gospodărie.