Cum îngrijești Lacrima Maicii Domnului - floarea care produce mir - pe timp de iarnă
Despre Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceară se spune că produce mir în mod naatural. Tu știi să o îngrijești pe timpul iernii?
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 31 Octombrie 2019, 15:37 | Actualizat: Joi, 31 Octombrie 2019, 21:28- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Lacrima Maicii Domnului, cunoscută și ca ”Hoya Carnosa” este una dintre cele mai prețioase și mai delicate flori. Se spune despre ea că produce mir în mod natural, de aici și denumirea populară.
Lacrima Maicii Domnului este o plantă cu aspect unic, ce poate înfrumuseța orice spațiu al casei sau al grădinii.
Despre aspectul ei se spune că este o adevărată bijuterie a florilor de apartament și de grădină. Este o plantă cățărătoare, perenă, cu tulpini lungi și flexibile, ce permit așezarea lor pe spalieri. Frunzele sunt lucioase, cărnoase și parfumate, de culoare verde închis. Florile sunt albe, grupate în formă de stea, iar în mijloc au culoarea roz și roșu. Florile emit picături dulci, incolore.
Despre Lacrima Maicii Domnului, trebuie să știți că înflorește abia la maturitate și doar pe tulpini mai lungi de 30 de cm. Înflorirea poate fi un procedeu destul de greoi: în timp ce unele pot îflori încă din primul an, altele pot înflori abia la cinci sau la zece ani.
Cum îngrijești Lacrima Maicii Domnului pe timp de iarnă
Temperatura, dar și modul de udare sunt esențiale în înjrijirea și înflorirea ”florii de porțelan”. Așadar, aceasta nu necesită căldură mare, dar nici o udare excesivă. Condițiile optime de temperatură sunt 15-18 grade C și apă puțină. De asemenea, este important să nu îi schimbați locul prea des.
Iarna trebuie să scădeți temperatura la care țineți planta, dar nu la mai puțin de 10 grade. De asemenea, floarea de ceară are nevoie de foarte multă lumină, iar puțin soare direct îi este benefic.
De aceea, iarna nu uitați să îi asigurați necesarul de lumină, fiind un factor primordial în îngrijirea acestei plante de apartament și de grădină.
Udarea plantei Lacrima Maicii Domnului se face în mod regulat, evitându-se excesul de umezeală, care duce la putrezirea rădăcinilor și veștejirea frunzelor. Dacă totuși vă aflați într-o astfel de situație, ca să salvați planta trebuie să o transplantați imediat într-un pămant proaspăt care să lase apa să se scurgă repede. Atenție că substratul de cultură trebuie bine drenat, alcătuit din pămant de pădure, turbă fibroasă și nisip, în părti egale. Transplantarea se face primăvara și numai dacă este necesară.
Lacrima Maicii Domnului nu necesită îngrășăminte în exces, aceastea dăunând procesului de înflorire sau compromițându-l în totalitate. Dar, odată ce bobocii sunt formați, trebuie să protejați planta de curenţii de aer, căldură excesivă şi secetă prelungită, care pot provoca îngălbenirea şi căderea acestora. De asemenea, nu aveți voie să tăiaţi tulpinile care au înflorit, măcar pedunculii florali (codiţele care au purtat florile) după trecerea florilor, aceștia fiind purtătorii noilor flori din anul următor.
Mai multe informații despre Floarea de ceară și cum o îngrijești, găsești AICI: