Cum se ajustează corect un scaun de birou
Petrecem în fiecare zi opt sau poate chiar mai multe ore la birou, iar poziția incorectă de lucru se răsfrânge asupra sănătății noastre. Majoritatea persoanelor nu acordă importanță posturii corecte, chiar dacă folosesc cel mai bun scaun la locul de muncă. Potrivit specialiștilor, menținerea unei poziții adecvate la birou previne apariția herniei de disc ori a spondilozei sau deformarea coloanei vertebrale și ține la distanță durerile de spate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 08 Aprilie 2020, 10:03 | Actualizat: Miercuri, 08 Aprilie 2020, 10:08Din nefericire, o postură defectuoasă atrage după sine consecințe grave și greu de vindecat, însă problemele apar și din cauză că cei mai mulți oameni nu iau în considerare reglarea scaunului de birou. Studiile arată că peste 60% dintre angajați nu-și ajustează niciodată scaunele, chiar dacă obișnuiesc să folosească modele ce oferă posibilități de reglare a diverselor caracteristici. Descoperă mai jos cum poți să personalizezi scaunul de birou în funcție de nevoile tale:
Reglează înălțimea scaunului
Specialiștii în ergonomie ne atenționează să avem în vedere ajustabilitatea scaunului încă din momentul achiziției. Poziția corectă la birou presupune să ne lăsăm spatele pe spătar, mâinile să fie sprijinite pe masă și să nu ne aplecăm în față pentru a lucra.
Aproape toate scaunele de birou permit reglarea înălțimii printr-un mâner plasat, în general, sub șezut. Înălțimea este optimă atunci când coatele tale se îndoaie la 90 de grade în momentul așezării pe birou, iar picioarele sunt așezate pe podea și coapsele paralele cu pardoseala.
O altă modalitate utilă de a regla înălțimea scaunului este să te așezi în fața acestuia în picioare și să îi modifici înălțimea până când șezutul ajunge la nivelul genunchilor.
Modifică adâncimea șezutului
Foarte multe dintre scaunele ergonomice sunt dotate cu funcționalități ce permit reglarea adâncimii șezutului. Trebuie să știi că, dacă acesta este culisat la maximum, poți întâmpina probleme cu circulația sângelui. Ca să previi orice fel de incidente, așază-te pe scaun, lipește foarte bine coloana vertebrală de spătar și pune tălpile pe podea. Din această poziție, ține cont ca între marginea șezutului și partea din spate a gambelor să existe o distanță de aproximativ 5 cm, cam cât măsoară un pumn strâns.
În cazul în care nu poți să-ți strecori pumnul strâns în zona menționată, înseamnă că șezutul scaunului este prea adânc și trebuie să aduci spătarul mai în față. De cealaltă parte, dacă pumnul tău strâns încape fără probleme în spațiul dintre marginea scaunului și partea din spate a gambelor, atunci trage spătarul scaunului mai în spate.
Schimbă gradul de înclinare a spătarului
Foarte mulți oameni sunt de părere că, în poziția așezat, spatele trebuie ținut foarte drept, astfel încât să formeze un unghi drept cu picioarele. Lucrurile stau însă puțin diferit pentru că o astfel de postură pune presiune pe coloană, de aceea această reglare presupune ca curba spătarului, proiectată special pentru a oferi confort, să încadreze perfect zona lombară.
Dacă scaunul tău de birou dispune de asemenea reglări, ridică complet spătarul în timp ce stai în picioare și, din poziția așezat, cu spatele drept și tălpile pe podea, ajustează înălțimea spătarului în așa fel încât partea curbată a acestuia să intre în curbura părții de jos a spatelui.
Ajustează brațele scaunului
Dacă sunt reglate în mod corect, brațele scaunului reduc tensiunea și presiunea musculară exercitată asupra umerilor. Anumite scaune ergonomice permit reglarea brațelor în înălțime, așa că este indicat ca în momentele în care lași brațele pe mânerele scaunului acestea să fie îndoite în unghi drept. Practic, înălțimea trebuie ajustată ca brațele scaunului să nu-ți ridice decât foarte puțin umerii.
Pune tetiera într-o poziție corectă
Tetiera scaunului trebuie așezată în așa fel încât să îți poți sprijini ceafa de ea, să îți relaxezi umerii și partea superioară a spatelui. În cazul în care nu găsești o poziție adecvată, atunci așază-te relaxat pe scaun, perfect lipit de spătar, închide ochii și apoi deschide-i rapid. În cazul în care privirea ta cade pe mijlocul ecranului de la calculator, atunci ai o postură corectă.
Asigură-te că scaunul tău este perfect reglat și că obținerea unei poziții adecvate devine un obicei atunci când ești la birou. În acest fel, nu vei întâmpina probleme cu coloana vertebrală și poți uita de durerile de spate cauzate de statul prelungit pe scaun.