Antena

Trandafiri: Câte specii există în România și sfaturi de îngrijire toamna

Trandafirii, unele dintre cele mai căutate și frumoase flori, sunt printre preferatele grădinarilor. Iată care sunt cele mai cunoscute specii de trandafiri și cum trebuie să îi îngrijești.

Publicat: Miercuri, 04 Septembrie 2019, 11:05 | Actualizat: Miercuri, 04 Septembrie 2019, 11:13
Trandafirii, unele dintre cele mai căutate și frumoase flori, sunt printre preferatele grădinarilor. Iată care sunt cele mai cunoscute specii de trandafiri și cum trebuie să îi îngrijești.

Trandafirii, unele dintre cele mai căutate și frumoase flori, sunt printre preferatele grădinarilor. Iată care sunt cele mai cunoscute specii de trandafiri și cum trebuie să îi îngrijești.

Trandafirii sunt printre cele mai des întâlnite flori, preferate de toate femeile. Atunci când ai o grădină mare, te poți ocupa de plantarea florilor care îți plac pentru a înfrumuseța mediul în care stai. Există mai multe specii de trandafiri și îngrijirea lor poate să difere.

Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru îngrijirea în cele mai bune condiții a trandafirilor. Și asta pentru că acum se fac atât tunderea, cât și pregătirea lor pentru iarnă, pentru perioada geroasă. Tunderea trandafirilor se realizează deseori în februarie și martie, însă cei cu flori mari trebuie tunși în mod obligatoriu și pe parcursul toamnei, nu înainte ca temperaturile de 30 de grade de peste zi să dispară. Iată care sunt speciile de trandafiri și câteva sfaturi de îngrijire pentru aceștia.

Trandafiri – Câte specii de trandafiri există în România

În lume există 200 de specii de trandafiri și nu mai puțin de 30.000 de soiuri. Coloristica acestor flori spectaculoase variază de la roșu, roz, alb, galben, în combinații unice și extrem de spectaculoase. Trandafirul roșu este considerat cea mai veche specie avându-și originile înainte de apariția omului.

Grădinile de trandafiri cuprind numeroase specii ale acestei plante. O astfel de grădină poate fi decorată cu tufișuri de trandafiri, trandafiri cățărători, trandafiri pitici sau care ating până la 2,5 m înălțime, trandafiri parfumați sau fără miros. Iată care sunt cele mai întâlnite specii de trandafiri:

1.Tufele de trandafiri

Tufele de trandafiri reprezintă o combinație între trandafirul clasic și hibrizii de trandafiri. Aceștia sunt parfumați și sunt mult mai rezistenți, durabili și longevivi, față de prima specie.

2.Hibrizii de trandafiri

La acești trandafiri parfumul depinde de varietate: unii au un parfum intens și îmbietor, iar alții nu miros deloc. Aceștia sunt mai puțin rezistenți și mai sensibili decât restul speciilor de trandafiri.

3.Trandafirii Moss

Pe lângă faptul că sunt una dintre cele mai vechi specii de trandafiri, aceștia sunt parfumați și foarte rezistenți. Ei înfloresc doar vara, iar toamna fac fructe, bine cunoscutele măceșe.

4.Trandafirii cățărători

Trandafirii cățărători pot depăși 3 metri înălțime. Aceștia sunt ușor de îngrijit și sunt rezistenți la insectele dăunătoare. Majoritatea înfloresc doar o dată pe an și au un parfum mai puțin intens decât restul trandafirilor.

5.Trandafirii Floriunda

Atingând înălțimi de la 60 cm până la 1,4 metri acești trandafiri cresc în tufe și înfloresc pe tot parcursul verii, până toamna târziu.

6.Trandafirii Pitici

Cu o înălțime de la 15cm până la 65 de cm, acești trandafiri sunt perfecți pentru ghivece și jardiniere, mai ales datorită faptului că au flori mici. Nu toți trandafirii pitici sunt parfumați, acest lucru depinzând de varietatea lor.

7.Trandafirii Rugosa

Aceasta e o specie de trandafiri clasici, mari, cu o bună rezistență la majoritatea insectelor dăunătoare. Termenul de “rugosa” se referă la frunzele trandafirului ce au texturi diferite, cu striații.

8.Trandafirii Gallica

De o culoare roșu închis și formând o tufă verticală cu țepi fini ce poate atinge 1,2 metri, trandafirii Gallica, sunt cei mai vechi trandafiri cultivați în Vest. Aceștia datează încă de pe vremea Imperiului Roman și sunt toleranți cu solurile mai puțin fertile.

9.Trandafirii Grandiflora

Combinație de hibrizi de trandafiri și trandafiri floribunda, grandiflora atinge până la 2,5 metri înălțime și au flori mari. Ca și hibrizii de trandafiri, doar unele specii sunt parfumate, iar altele sunt mai puțin rezistente la boli și insecte.

10.Trandafirii Damask

Această specie de plante este cultivată în mănăstirile din Europa în scopuri medicinale. Trandafirii Damask au un colorit ce variază de la alb, la roz intens și au un miros puternic. Sunt mai mari decât trandafirii Gallica, însă au o rezistență mai mică la eventualele boli sau dăunători.

Trandafiri – Sfaturi de îngrijire toamna

1.Zeama bordeleză

Zeama bordeleză poate previne boli ca rapănul, monilioza, mana sau pătarea neagră. De asemenea, cuprul împiedică infectarea rănilor și ajută la cicatrizarea rănilor plantei. Zeama bordeleză se mai aplică și imediat după evenimente meteo precum grindină, vânt puternic sau imediat după tăierea trandafirilor. Pentru o rezistență sporită pe timpul iernii, tratează trandafirii cu zeama bordeleză. Cuprul conținut de zeama bordeleză este absorbit prin frunze și contribuie la buna maturizare a ramurilor trandafirilor.

2.Irigare

Dacă nu plouă, udă bine solul la rădăcina trandafirului. Este indicat să îl uzi o dată la două zile astfel încât solul să fie umed la o adâncime de 30 - 40 cm. Cel mai bun timp pentru udat este dimineața devreme pentru a reduce evaporarea.

3.Fertilizare

Pe timp de toamnă, nu mai trebuie administrate îngrășăminte trandafirilor. Regula de bază este să nu mai fertilizezi planta aceasta cu 8 săptămâni înainte de venirea primului îngheț. Altfel, trandafirii vor îngheța.

4.Îngheț

Când vin înghețurile în noiembrie sau decembrie, este important să acorzi o atenție deosebită trandafirilor pomișori și plângători care sunt altoiți pe trunchi înalt. Altoiul lor este expus și riscul de a îngheța este mare. Tocmai de aceea este esențial să protejezi altoiul învelind coroana cu un sac pe care-l umpli cu paie sau frunze. Sacul trebuie să fie din pânză. Nu folosi saci din polietilenă, deoarece aceștia nu permit aerisirea, iar în zilele însorite din februarie vor porni mugurii, care apoi vor degera. Această metodă devine ineficientă dacă temperatura scade sub -20 ºC. O metodă mai bună este să faci din plasă un cilindru în jurul pomișorului pe care să-l umpli cu frunze. Păstrează această protecție atâta timp cât există riscul de îngheț.

Citește și:

Crizanteme. Cum îngrijești cele mai frumoase flori de toamnă, în grădină și în ghiveci

Dulceață de trandafiri. Secretele dintr-o rețetă veche de peste 100 de ani

Sirop de trandafir. Rețetă ușor de preparat în casă

Sursă foto: pexels.com

Whatsapp LinkedIn
trandafiri trandafiri tipuri ingrijire trandafiri toamna trandafir japonez trandafiri cataratori trandafir negru trandafir criogenat
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei După 17 ani în Germania, Maria şi Daniel s-au întors în ţară şi au o afacere de succes. Într-un an au reuşit să vândă 500 de kg din recolta proprie
Citește și
Cel mai puternic ritual de dragoste. Trandafirii nu trebuie să lipsească. Cum poți manifesta iubirea în...
Trandafirii au nevoie de îngrijire în luna martie! Ce se pune la rădăcină pentru flori frumoase și...
Lidia Buble a stârnit rumoare, după ce a zis că ar fi primit un buchet de flori de la președinte. La...
De ce se dau trandafiri roșii de Valentine’s Day. Care este explicația acestui gest și cum a ajuns să...
Video recomandate
Video
Citește și
Drob de pui cu ouă de prepeliță. Rețetă pentru masa de Paște Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos HelloTaste.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor Antena3.ro
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții. Se găsesc inclusiv în pâine useit
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu... Catine
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu Wall-Street
Familia Regală Britanică traversează o perioadă dificilă. Planurile pentru înmormântarea Regelui Charles III... Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor Observator
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină MediCOOL
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
FBI-ul, în alertă! Temutul Nat Mincă „zguduie” Los Angeles-ul, iar vrăjitoarea Vanessa face „FARMECE” în... Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect DeParinti
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui... ZUTV
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime UseIT
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Hello Taste
Ultimele știri
Bia Khalifa are probleme cu legea. Ce fapte a comis fosta concurentă iUmor
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu s-au revăzut la Tribunal! Ce au spus unul despre celălalt și care e situația între ei în prezent
Schimbarea de look neașteptată pe care Doamna Anina de la Mireasa și-a făcut-o recent. A surprins pe toată lumea cu rezultatul
Vincenzo Aiello, fostul concurent din sezonul 9 Chefi la cuțite, s-a căsătorit. Cine e soția lui
Primul mesaj al Antoniei după ce a părăsit casa Mireasa. Ce a postat pe rețelele de socializare
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Mireasa sezonul 9. Imagini cu plecarea Antoniei. A fost una dintre cele mai dureroase despărțiri de la Mireasa
Orlando Zaharia a pregătit cel mai îndrăzneț preparat de până acum! Ce combinație neobișnuită de ingrediente a folosit
Gestul unui pompier în timpul lui liber. Ce a făcut Marian când a auzit un zgomot alarmant în fața casei sale
Ce zodie are mari șanse de căsătorie în 2024. Astrele au pentru acești nativi planuri mari și din perspectivă financiară
Mai multe