Când vrei ceva dulce și răcoritor de băut, dar în același timp natural și fără conservanți, o rețetă de sirop de trandafiri e exact ce îți trebuie. Află cum se prepară din articolul de pe a1.ro.
Trandafirii parfumați din grădină pot fi folosiți atât ca remediu natural, dar și în dulcețuri și siropuri. De exemplu, siropul de trandafiri poate tratata aftele bucale, faringita, arsurile gastrice, durerea de gât și răceala. O rețetă naturală de sirop de trandafiri fără conservanți este ideală pentru atunci când vrei să îți îndulcești ziua cu un pahar răcoritor sau să tratezi una din afecțiunile menționate anterior. Iată o rețetă fără conservați potrivită pentru tine și întreaga familie.
Sirop de trandafiri – Ingrediente
-160 g petale de trandafiri
-500 g zahăr
-600 ml apă
-zeama de la o lămâie
Sirop de trandafiri – Mod de preparare
Începe prin a spăla bine trandafirii și scoate petalele cu grijă. Încearcă să nu le rupi, ci să le desfaci delicat. Așează-le într-o oală și adaugă 600 ml apă. Pune oala la fiert la foc mic și lasă să fiarbă pentru 5 minute. În acest timp, petalele se albesc complet, iar culoare și aroma lor trece în apa în care au fiert.
După fierbere, strecoară lichidul și stoarce petalele. În lichidul rămas se adaugă zahărul și zeama de lămâie. Pune oala înapoi la fiert și lasă să fiarbă pentru 10 minute, până când siropul se îngroașă, fără să dai focul mare pentru a evita îngroșarea siropului. Stinge focul, adaugă din nou petalele și pune capacul peste oală, lăsând siropul la răcit peste noapte.
A doua zi pune din nou oala pe foc și dă-o într-un singur clocot. Strecoară siropul printr-o sită sau un ștergar curat și îmbuteliază-l în sticle. Mai întâi sterilizează capacele și borcanele sau sticlele în care vei pune siropul și asigură-te că le închizi ermetic.
Poți dilua siropul cu apă plată sau minerală în proporție de 1:6 sau 1:8, în funcție de cât de dulce și aromat dorești să fie.
Citește și:
Dulceață de trandafiri. Secretele dintr-o rețetă veche de peste 100 de ani