De ce nu e bine să te cerți cu nevasta de Dragobete
Dragobete 2019. Pe 24 februarie, de Dragobete sau Ziua Îndrăgostiților la români, nu este bine să te cerți cu nevasta, nici s-o superi, în caz contrar, potrivit credințelor populare, bărbatul însuși va avea de suferit.
Publicat: Joi, 21 Februarie 2019, 13:40 | Actualizat: Joi, 21 Februarie 2019, 13:47Dragobete 2019. Pe 24 februarie, de Dragobete sau Ziua Îndrăgostiților la români, nu este bine să te cerți cu nevasta, nici s-o superi, în caz contrar, potrivit credințelor populare, bărbatul însuși va avea de suferit.
Pe 24 februarie, românii celebrează dragostea. În tradiția populară Dragobetele este personificarea dragostei pătimașe și există multe superstiții legate de această sărbătoare.
Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi apoi transformat într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. În istoria mai recentă el apare ca fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale.
De ce nu e bine să te cerți cu nevasta de Dragobete
Tradiția spune că în această zi, de Dragobete, bărbații însurați nu trebuie să le supere pe femei. “Nu e bine să te cerţi cu soţia în casă nici c-o altă femeie, că-ţi merge rău.”
De Dragobete bărbaţii e bine să se afle în relaţii armonioase cu persoanele de sex feminin. Ei nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în certuri căci, în mod contrar, potrivit superstițiilor din popor, îi aşteaptă o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic.
Atât băieţii, cât şi fetele trebuie să se înveseleacă în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.
Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.
În unele zone ale ţării, pe 23 februarie, în ajunul Dragobetelor tradiția seamănă cu cea din noaptea de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.