Antena

6 concluzii științifice surprinzătoare despre cel mai bun cadou de Sărbători

Conform ultimelor date de la Institutul Național de Statistică, peste o treime dintre gospodăriile din România suportă cu greu sau foarte greu cheltuielile curente. Luând în considerare și cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, se ajunge la 77,2% din totalul gospodăriilor.

Publicat: Miercuri, 02 Decembrie 2020, 10:20 | Actualizat: Miercuri, 02 Decembrie 2020, 14:42
6 concluzii științifice surprinzătoare despre cel mai bun cadou de Sărbători

Având în vedere această realitate, perioada sărbătorilor care ne bate la ușă devine în loc de moment de relaxare și reconectare cu familia o sursă suplimentară de stres pentru bugetul familiei.

Studiile științifice, însă, arată că o mare parte din acest stres se datorează unor idei preconcepute despre ce înseamnă un cadou bun. Îți prezentăm în continuare câteva concluzii ale cercetărilor efectuate pe acest subiect care s-ar putea să te ajute. Odată, să rămâi cu mai mulți bani în portofel, dar și să ai prieteni și rude mai mulțumiți de ce le-ai oferit.

1. Nu contează cât cheltuim

Studiile arată că atunci când cheltuiești mai mult nu înseamnă neapărat că și cadoul va fi mai bine primit. Chiar dacă majoritatea celor care oferă cadouri sunt convinși că un cadou mai scump va fi automat apreciat mai mult, cercetările arată că la destinatarii cadourilor nu se remarcă această corelație.

Este adevărat că există un prag minim. De exemplu, dacă vom lua partenerului de viață un cadou de Crăciun în valoare de 5 lei, iar acesta se aștepta măcar la contravaloarea unui parfum, discrepanța este mult prea mare pentru a nu conta. Însă odată ce acest prag a fost atins, nu are rost să cheltuiești dublu sau triplu, deoarece diferența de preț nu se va reflecta în gradul de satisfacție. Așa că verifică atent și fără nicio grijă ultimele reduceri de Crăciun din cataloagele magazinelor – prețul cadoului este mai puțin important decât credeai.

Bun, și atunci... Ce contează, de fapt, în alegerea cadoului?

2. Gândiți pe termen lung

Când facem un cadou, ne gândim la reacția destinatarului atunci când îi înmânăm cadoul. Cu alte cuvinte, cumpărăm cadourile încercând să optimizăm acel moment în care ambalajul este deschis și ochii celui care primește cadoul întâlnesc pentru prima dată produsul.

Și totuși, studiile arată că pe termen lung, mai mult contează satisfacția pe termen lung decât clipa primirii. Cu alte cuvinte, poate că prima reacție atunci când primim un aspirator de mână nu va fi una de bucurie extremă. Și totuși, s-ar putea ca acel cadou să fie cel mai bun cadou pe care l-am primit în acel an. Ne vom da seama de acest lucru în timp, deoarece de fiecare dată când îl vom folosi, ne vom aminti de unde îl avem.

3. Nu mai încercați să oferiți cadouri unice

Suntem deseori prea preocupați să oferim ceva unic celor dragi. Ceva ce considerăm noi că li se potrivește perfect și care le reflectă personalitatea. Din această cauză, de multe ori facem cadou mai multe produse diferite, în speranța că vom nimeri ceea ce trebuie. Sau, o altă concluzie a cercetărilor, evităm să cumpărăm cuiva ce noi avem deja, deoarece considerăm la nivel inconștient că subminăm propriul sentiment de unicitate personală.

Adevărul este că dacă obiectivul nostru este să facem pe cineva fericit cu un cadou, s-ar putea ca soluția optimă să fie una deloc originală. I-a plăcut unei prietene tigaia cu care ai pregătit ultima cină pe care ați avut-o împreună? Poate că acesta este cel mai bun cadou. Ceea ce ne duce la următorul punct.

Recomandari A1

4. Cumpărați cadouri pe baza intereselor comune

Fiecare dintre noi este unic în felul său, însă adevărul este că ceea ce ne leagă de cei din jur sunt lucrurile pe care le avem în comun. Este mai probabil să fim cei mai buni prieteni cu persoane cărora le place să citească sau să gătească, dacă acestea sunt și activitățile noastre preferate.

Suntem mai buni în a alege ce ne place nouă decât ce le place altora. Așa că de ce nu am porni de la lucrurile pe care le împărtășim? În acest fel, ceea ce ne place nouă are șanse mult mai mari să le placă și altora. Evident, există și situația în care nu prea avem ceva în comun cu cei dragi, lucru care se aplică mai des în cazul rudelor. În acest caz, vă recomandăm să aplicați ultimul sfat al specialiștilor în psihologie.

5. Întrebați persoana dragă ce-și dorește

În anumite cercuri, să întrebi pe cineva ce cadou își dorește este considerat inacceptabil. În mod aproape incredibil, cercetările științifice arată că oamenii apreciază mai mult cadourile pe care le cer decât pe cele pe care nu le-au cerut.

Simțim că e mai bine să fim creativi și să surprindem destinatarul, dar se pare că, de fapt, cea mai simplă și eficientă metodă să facem pe cineva fericit este pur și simplu să întrebăm acea persoană ce-și dorește să primească.

6. Chiar este adevărat – gestul contează!

În concluzie, alegerea unui cadou pentru cineva drag este un proces pentru unii plăcut, pentru alții stresant. Și deseori se întâmplă să oferim un cadou total nepotrivit. Vestea bună este că majoritatea persoanelor nu vor ține minte cadourile nepotrivite pe care le-au primit. Iar faptul că cineva a petrecut timp încercând să ghicească ce fel de cadou ne-ar plăcea este, în final, un cadou în sine. Pe care îl vom aprecia și care ne va face să ne simțim mai apropiași de cel care ni l-a oferit.

Sperăm că toate sfaturile oferite de știință vă vor ajuta să alegi cel mai bun cadou pentru cei dragi, indiferent de bugetul pe care-l puteți aloca. Sărbători fericite!

Whatsapp LinkedIn
cadouri sarbatori craciun
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei O copilă de 10 ani din Botoşani a dispărut fără urmă. După mai multe ore de căutări, Eliza a fost găsită în podul unei case
Videoclipul zilei
Citește și
Top 5 cadouri de ocolit la final de an. Ce să nu le dăruiești niciodată celor dragi
Cât costă masa de Crăciun. Ce buget ar trebui să aibă românii pentru sărbători
Cadourile de sărbători pentru copii pot ascunde reale pericole. La ce să fii atent când le cumperi
7 cadouri care aduc ghinion. De ce nu e bine să oferi trandafiri albi sau ceas
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste