6 concluzii științifice surprinzătoare despre cel mai bun cadou de Sărbători
Conform ultimelor date de la Institutul Național de Statistică, peste o treime dintre gospodăriile din România suportă cu greu sau foarte greu cheltuielile curente. Luând în considerare și cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, se ajunge la 77,2% din totalul gospodăriilor.
Publicat: Miercuri, 02 Decembrie 2020, 10:20 | Actualizat: Miercuri, 02 Decembrie 2020, 14:42Având în vedere această realitate, perioada sărbătorilor care ne bate la ușă devine în loc de moment de relaxare și reconectare cu familia o sursă suplimentară de stres pentru bugetul familiei.
Studiile științifice, însă, arată că o mare parte din acest stres se datorează unor idei preconcepute despre ce înseamnă un cadou bun. Îți prezentăm în continuare câteva concluzii ale cercetărilor efectuate pe acest subiect care s-ar putea să te ajute. Odată, să rămâi cu mai mulți bani în portofel, dar și să ai prieteni și rude mai mulțumiți de ce le-ai oferit.
1. Nu contează cât cheltuim
Studiile arată că atunci când cheltuiești mai mult nu înseamnă neapărat că și cadoul va fi mai bine primit. Chiar dacă majoritatea celor care oferă cadouri sunt convinși că un cadou mai scump va fi automat apreciat mai mult, cercetările arată că la destinatarii cadourilor nu se remarcă această corelație.
Este adevărat că există un prag minim. De exemplu, dacă vom lua partenerului de viață un cadou de Crăciun în valoare de 5 lei, iar acesta se aștepta măcar la contravaloarea unui parfum, discrepanța este mult prea mare pentru a nu conta. Însă odată ce acest prag a fost atins, nu are rost să cheltuiești dublu sau triplu, deoarece diferența de preț nu se va reflecta în gradul de satisfacție. Așa că verifică atent și fără nicio grijă ultimele reduceri de Crăciun din cataloagele magazinelor – prețul cadoului este mai puțin important decât credeai.
Bun, și atunci... Ce contează, de fapt, în alegerea cadoului?
2. Gândiți pe termen lung
Când facem un cadou, ne gândim la reacția destinatarului atunci când îi înmânăm cadoul. Cu alte cuvinte, cumpărăm cadourile încercând să optimizăm acel moment în care ambalajul este deschis și ochii celui care primește cadoul întâlnesc pentru prima dată produsul.
Și totuși, studiile arată că pe termen lung, mai mult contează satisfacția pe termen lung decât clipa primirii. Cu alte cuvinte, poate că prima reacție atunci când primim un aspirator de mână nu va fi una de bucurie extremă. Și totuși, s-ar putea ca acel cadou să fie cel mai bun cadou pe care l-am primit în acel an. Ne vom da seama de acest lucru în timp, deoarece de fiecare dată când îl vom folosi, ne vom aminti de unde îl avem.
3. Nu mai încercați să oferiți cadouri unice
Suntem deseori prea preocupați să oferim ceva unic celor dragi. Ceva ce considerăm noi că li se potrivește perfect și care le reflectă personalitatea. Din această cauză, de multe ori facem cadou mai multe produse diferite, în speranța că vom nimeri ceea ce trebuie. Sau, o altă concluzie a cercetărilor, evităm să cumpărăm cuiva ce noi avem deja, deoarece considerăm la nivel inconștient că subminăm propriul sentiment de unicitate personală.
Adevărul este că dacă obiectivul nostru este să facem pe cineva fericit cu un cadou, s-ar putea ca soluția optimă să fie una deloc originală. I-a plăcut unei prietene tigaia cu care ai pregătit ultima cină pe care ați avut-o împreună? Poate că acesta este cel mai bun cadou. Ceea ce ne duce la următorul punct.
4. Cumpărați cadouri pe baza intereselor comune
Fiecare dintre noi este unic în felul său, însă adevărul este că ceea ce ne leagă de cei din jur sunt lucrurile pe care le avem în comun. Este mai probabil să fim cei mai buni prieteni cu persoane cărora le place să citească sau să gătească, dacă acestea sunt și activitățile noastre preferate.
Suntem mai buni în a alege ce ne place nouă decât ce le place altora. Așa că de ce nu am porni de la lucrurile pe care le împărtășim? În acest fel, ceea ce ne place nouă are șanse mult mai mari să le placă și altora. Evident, există și situația în care nu prea avem ceva în comun cu cei dragi, lucru care se aplică mai des în cazul rudelor. În acest caz, vă recomandăm să aplicați ultimul sfat al specialiștilor în psihologie.
5. Întrebați persoana dragă ce-și dorește
În anumite cercuri, să întrebi pe cineva ce cadou își dorește este considerat inacceptabil. În mod aproape incredibil, cercetările științifice arată că oamenii apreciază mai mult cadourile pe care le cer decât pe cele pe care nu le-au cerut.
Simțim că e mai bine să fim creativi și să surprindem destinatarul, dar se pare că, de fapt, cea mai simplă și eficientă metodă să facem pe cineva fericit este pur și simplu să întrebăm acea persoană ce-și dorește să primească.
6. Chiar este adevărat – gestul contează!
În concluzie, alegerea unui cadou pentru cineva drag este un proces pentru unii plăcut, pentru alții stresant. Și deseori se întâmplă să oferim un cadou total nepotrivit. Vestea bună este că majoritatea persoanelor nu vor ține minte cadourile nepotrivite pe care le-au primit. Iar faptul că cineva a petrecut timp încercând să ghicească ce fel de cadou ne-ar plăcea este, în final, un cadou în sine. Pe care îl vom aprecia și care ne va face să ne simțim mai apropiași de cel care ni l-a oferit.
Sperăm că toate sfaturile oferite de știință vă vor ajuta să alegi cel mai bun cadou pentru cei dragi, indiferent de bugetul pe care-l puteți aloca. Sărbători fericite!