Antena Căutare

Cadourile de sărbători pentru copii pot ascunde reale pericole. La ce să fii atent când le cumperi

Specialiștii ANPC avertizează părinții și bunicii cu privire jucăriile care au invadat toate magazinele. Iată cât de periculoase pot fi pentru cei mici!

Galerie
Cadourile de sărbători pentru copii pot ascunde reale pericole | Shutterstock.com

Specialiștii ANPC trag un semnal de alarmă cu privire la cumpărăturile pe care românii le fac de sărbători.

Pentru că în luna cadourilor toți părinții și bunicii sunt în căutare de cele mai frumoase jucării, iar rafturile sunt pline cu opțiuni din care nimeni nu știe ce să aleagă, experții explică care sunt regulile și criteriile de care toată lumea trebuie să țină cont.

Citește și: 7 cadouri care aduc ghinion. De ce nu e bine să oferi trandafiri albi sau ceas

Iată la ce să fii atent pentru a te asigura că jucăriile pe care le cumperi nu reprezintă un pericol pentru cei mici!

Articolul continuă după reclamă

Cadourile de sărbători pentru copii pot ascunde reale pericole

„De la începutul anului 2024 și până în prezent au fost înregistrate un numar de 556 de Alerte Europene privind diverse tipuri de jucării cu riscuri precum: arsuri, mediu, sufocare, vătămarea auzului, strangulare, risc chimic, leziuni, risc microbiologic etc" se arată într-un comunicat InfoCons (Protecția Consumatorilor).

Citește și: Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit tradiția cadourilor de sărbători

Experții avertizează că jucăriile ar trebui cumpărate doar din magazinele sau raioanele de specialitate de unde pot primi bon fiscal sau o chitanță care să dovedească tranzacția.

„Orice jucărie achiziționată trebuie să conțină și avertismente generale care să reflecte grupa de vârstă recomandată. Acesta este un criteriu care ajută la alegerea jucăriei potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale.

Cumpărătorul trebuie să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, elemente precum: coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați), numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare), marcajul de conformitate CE” a transmis și Paul Anghel, Director General Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pe pagina personală de Facebook.

Jucăriile care necesită montajul trebuie să fie însoțite în mod obligatoriu de instrucțiunile de montare și folosire pentru a evita o asamblare incorectă, dar și eventualele accidente care pot surveni.

Și jucăriile care sunt folosite pentru activitățile în aer liber trebuie să fie însoțite de recomandări și de un avertisment de tipul: „"Atenţie! A se purta echipament de protecţie.”

Produsele alimentare trebuie achiziționate din locuri autorizate unde se cunoaște cu exactitate modul de producție, de păstrare și de manipulare.

„Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajului (integritate, etanșeitate), dar și data limită de consum stabilită de către producător. Etichetele trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului ori distribuitorului (ȋn cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România), data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare.

Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.

Pentru ciocolată și produse din ciocolată trebuie menționat, în mod obligatoriu, conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente (de ex: cacao…% minim. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame.

Această excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame.

În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depașește 1% din masa produsului.

Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.

De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți dacă pe eticheta produselor există informații cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenționării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari”, a mai precizat directorul ANPC.

„Numericul alertelor este în creștere pentru produsele identificate în sistemul de alerte de la: produse chimice, articole pentru îngrijirea copilului și echipamente pentru copii, îmbrăcăminte, textile și articole de modă, echipamente de comunicații și media, produse pentru construcții, produse cosmeticeă, aparate și echipamente electrice, echipamente pentru medii explozive, mobilier, echipamente sportive/pentru activități recreative, bijuterii, accesorii de bucătărie/gătit, indicatoare cu laser, ascensoare, brichete, ghirlande luminoase, echipamente de iluminat, echipamente de protecție, jucării, papetărie și altele” se mai arată și în informațiile transmise de InfoCons.

Citește și: DNSC trage un nou semnal de alarmă! Cum să recunoști fraudele din perioada sărbătorilor de iarnă

Ce sumă uriașă a câștigat Ronald Gavril după ce a devenit campion mondial la box! Cum a reacționat Anamaria Prodan: „Nu ... Irina Columbeanu, apariție cu o geantă de 30 000 de euro. Fiica lui Irinel Columbeanu a stârnit controverse în mediul on...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei Vineri, 29.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x