Calendar ortodox noiembrie 2019. Când începe Postul Crăcinului și cum trebuie ținut corect
Calendar ortodox 2019. Când începe Postul Crăciunului în 2019? Acest post durează 40 de zile și este ținut de către toți credincioșii cu strictețe în întreaga lume.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Joi, 31 Octombrie 2019, 10:27 | Actualizat: Joi, 31 Octombrie 2019, 10:39Postul Crăciunului 2019 ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.
În acest post credincioșii trebuie să mănânce mâncare de post, să se roage și să se ferească de fapte rele. Mai mult, miercurea și vinereaa se consumă mâncare fără ulei, iar în zilele de marți și joi se face dezlegare la undelemn și vin.
În fiecare sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie, se face dezlegare la undelemn, pește și vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.
Postul Crăciunului 2019. Zile cu dezlegare la undelemn și vin
Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.
Calendar ortodox noiembrie 2019. Reguli pentru un post corect
1. Nu posti doar de bucate, postește și de păcate.
2. Nu dormi în zilele de post negru pentru ca diavolul să nu râdă de tine că ai vrut să treacă mai repede și mai ușor ziua de post.
3. În ziua în care ajunezi și ții post, nu mânca nimic toată ziua.
4. Nu te certa, nu blestema, nu înjura, calcă-ți pe inimă și iartă-ți aproapele.
5. Iartă din toată inima!
6. Roagă-te cu smerenie dimineața și seara, roagă-te pentru tine și pentru toți cei apropiați.
7. Citește zilnic în post un capitol din Sfânta Scriptură.
8. Nu te mândi cu postul tău și cu nimic bun din ceea ce faci.
9. Spovedește-te cât mai degrabă la preotul tău duhofnic.
10. Urăște păcatul și fugi de el, dar nu urâ pe păcătos.
11. Trebuie să cunoașteți foarte bine ce însemnă un post, ce trebuie și ce nu trebuie să faceți în această perioadă. A cunoaște însemnă a te documenta din surse sigure.
12. Motivația trebuie să fie una puternică. Nu renunța ușor la prima tentație apărută în cale.
13. Nu te lăuda cu postul tău sau cu intenția de a ține post. Poți vorbi despre asta cu persoane apropiate dar nu face din post un motiv de laudă.
14. Nu te lăsa copleșit de gânduri sau de teama că nu vei putea ține întreg postul.
15. Retrage-te treptat din lucrurile care îți distrag atenția de la rugăciune.
Pe aceeași temă