Antena

Reteta zilei: placinta rasturnata greceasca

La Gomati (satuc de munte grecesc, in regiunea aflata chiar in fata Republicii monahale athonite) este un loc de un idilism aparte, o ferma turistica mai putin obisnuita, care aminteste de arca lui Noe, prin numarul mare de animale perechi, cu pui de toate varstele. O poveste minunata, de Simona Lazar, de la Jurnalul National.

Publicat: Joi, 21 Octombrie 2010, 00:00 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 21:30
Galerie de imagini
La Gomati (satuc de munte grecesc, in regiunea aflata chiar in fata Republicii monahale athonite) este un loc de un idilism aparte, o ferma turistica mai putin obisnuita, care aminteste de arca lui Noe, prin numarul mare de animale perechi, cu pui de toate varstele. O poveste minunata, de Simona Lazar, de la Jurnalul National.

Dar nu despre asta vreau sa va vor­besc acum, nici despre ospitalitatea fa­ra pereche a dlui Kaiafis, nici despre dru­mul la podul cel vechi din Gomati, construit, zice-se, demult de un sihastru. Ci despre ceva ce s-a intamplat aco­­lo, la pensiunea-ferma Platanorema.

Pentru ca am nimerit in plin proces de filmare a unei emisiuni culinare (iar Co­rina, vedeta tv, s-a bucurat sa ma in­cluda, pentru cateva scurte minute, in scenariul emisiunii) si am avut prilejul sa "ajut" la prepararea unui veritabil pro­dus traditional, strafiki pita sau... placinta intoarsa (rasturnata) pe partea cealalta.

E una dintre acele placinte (pi­ta) rotunde, uriase, preparate din foi largi si subtiri specifice pentru pati­seria greceasca, umplute cu branza ori cu spanac, ori cu stevie si alte verdeturi...

Pana aici, nimic deosebit - daca ad­mi­tem ca deosebite nu-s nici tava cea uria­sa, nici pirostriile asezate deasupra car­bunilor, in cuptorul de caramida (pi­rostrii pe care se pune tava), nici fundul acela de lemn, mult asemanator cu ca­pa­cul (ori fundul) unui butoi, ceva mai mare in diametru decat tava. Insa felul in care se face placinta asta are cu ade­va­rat ceva aparte.

Si asta pentru ca, avea sa ne arate Maria, femeia din sat de­venita eroina tv, femeile in varsta obis­nuiesc sa intoarca foile coapte de pe o parte pe alta intr-o maniera speciala. Du­pa ce foaia s-a copt pe o parte, scot ta­va din cuptor, pun deasupra ei fundul ace­la de lemn, apuca tava si capacul cu amandoua mainile si-o ridica deasupra capului, "odihnindu-le" pe crestet (ca lemnul spre cap) si apoi asezandu-le pe masa cu tava in sus.

Ridica tava, o asaza cum se cuvine, mai pun nitel ulei de masline, apoi dau drumul usurel foii (ori placintei, chiar) in tava si o trec din nou in cuptor. Sfat meu: nu incercati daca nu aveti ustensilele potrivite!

Pasii retetei:

1. Aluatul pentru placinta se pre­gateste din faina de grau, cu ulei de masline, sare si apa. Cand se face elastic se da putin la rece. Se intind foi subtiri ca merdeneaua

2. Se stropeste cu ulei o tava, apoi se pune in ea o foaie de aluat si se da la cuptor pe pirostrii. Prima foaie se coace pe o parte si pe cealalta, apoi se scoate

3. Se intinde in tava cea de-a doua foaie, apoi umplutura si se asaza deasupra foaia coapta deja pe ambele parti. Se pune iar umplutura, iar deasupra cea de-a treia foaie

4. Ca si in cazul foii care s-a copt separat, pentru a coace placinta pe partea cealalta se va utiliza procedeul rasturnarii tavii "pe cap"

5. Pentru a scoate placinta din tava, utilizam acelasi procedeu, rotind din nou placinta in aer si odihnind-o cateva clipe pe crestet. Dupa aceea se taie cu un cutit sau cu foarfece speciale

FOILE PENTRU PLACINTA

Recomandari A1

Pentru pregatirea foilor de placinte specifice in ­gastronomia greceasca se folosesc de obicei 8 linguri de ulei si 3-4 cesti cu apa la 1 kg de faina. Foile se intind foarte mari si subtiri. Din aceasta cantitate de aluat ar trebui sa iasa opt foi cu dia­metrul de 70 cm, foarte fine. Unii patiseri au o teh­nica atat de buna, incat nici nu folosesc merdeneaua (batul ­pentru intins), ci fac totul numai cu mainile.

Citeste si Jurnalul National

foto: azcookbook.com

Whatsapp LinkedIn
grecia traditie placinta retete
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Videoclipul zilei
Citește și
Ce costuri implică un drum cu mașina din România până în Lefkada, Grecia. Câte ore durează drumul
O insulă din Grecia se scufundă într-un ritm alarmant. Este vizitată de mii de români în fiecare vară
Ce au putut să facă patru turiști români într-un restaurant din Grecia. Au ajuns "de râsul lumii"...
Michele Morrone surprins lângă o româncă în Grecia. Cine este frumoasa brunetă
Video recomandate
Video
Citește și
8 băuturi naturale care te ajută să adormi mai repede și să ai un somn odihnitor Catine.ro
Celebra actriță Demet Özdemir revine la marea ei pasiune, dansul. Ce video a postat pe rețelele de socializare Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Cheltuieli de miliarde în anul electoral 2024. Cât ne mai costă scrutinul prezidențial repetat Libertatea.ro
Încă o lovitură pentru exporturile românești. Cum a reușit Guvernul o nouă contraperformanță:... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră Spynews.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Vica Blochina, sărut pasional cu Cătălin Botezatu! Toată lumea a rămas cu gura căscată când a văzut –... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Data de lansare OnePlus 13 a fost confirmată. Când va fi disponibil la nivel mondial useit
Horoscopul zilei de 19 decembrie 2024. Peștii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Ecuația puterii: după factorul Nicușor, a apărut și necunoscuta Ponta. În plină criză politico-electorală,... Jurnalul
Fructe interzise la diabetici - Ghid complet pentru o alimentație echilibrată Kudika
Ce să adaugi în compoziția cârnaților pentru un gust mult mai bun. Le va da o aromă naturală de fum. Așa... Playtech
Ce e bine să ai pe masă AZI de Sfântul Spiridon pentru a avea parte de prosperitate și sănătate Redactia.ro
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm Observator
Vezica hiperactivă vs. incontinența urinară: cum se diferențiază și ce tratamente sunt recomandate MediCOOL
Moduri inedite de a integra lintea în meniul tău. Idei delicioase pentru un aport mai mare de proteine HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Digi RCS-RDS România modifică prețurile abonamentelor TV. Câți lei trebuie să plătești Gandul
Alexia Eram se răzbună cum știe mai bine. Sărutări pasionale pe stradă cu noul iubit CanCan
Cum poți face aduce magia în copilăria micuțului tău. Aceste amintiri pot reprezenta baza formării lor DeParinti
Céline Dion i-a adus un omagiu regretatului ei soț la cea de-a 30-a aniversare a căsătoriei lor: „Ne lipsești... ZUTV
„Anti-aurore” extrem de rare au apărut pe cer. Ce simbol au creat UseIT
Budincă de dovlecei. Rețeta de post Hello Taste