Sfântul Gheorghe, 23 aprilie. Când va fi sărbătorit de Biserică
Sfântul Gheorghe, 23 aprilie, sărbătorit în calendarul creștin ortodox. Când se va face slujba de prăznuire și ce anunță Biserica.
Publicat: Marti, 23 Aprilie 2019, 08:35 | Actualizat: Marti, 23 Aprilie 2019, 10:53Sfântul Gheorghe, 23 aprilie, sărbătorit în calendarul creștin ortodox. Când se va face slujba de prăznuire și ce anunță Biserica.
Suntem în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, Marți, în a doua zi din Săptămâna Sfintelor Patimi, facem pomenirea celor zece fecioare despre care Mântuitorul Hristos a vorbit ucenicilor și mulțimilor. Tot pe 23 aprilie, an de an, pică sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, când peste un milion de români își sărbătoresc onomastica.
Deoarece suntem în Postul Paștelui, BOR îi sfătuiește pe credincioși să celebreze onomastica în a doua zi de Paște.
„Sfântul Gheorghe a fost unul dintre marii credincioși ai omenirii, iar cinstirea lui este motiv de sărbătoare și bucurie. Anul acesta 23 aprilie pică în perioada în care creștinii ortodocși se află în Săptămâna Patimilor. În consecință, s-a decis ca toți purtătorii numelui acestui sfânt să își celebreze onomastica pe 29 aprilie, după ieșirea din Postul Paștelui. Astfel de situații au mai existat în trecut și este o decizie cât se poate de normală a bisericii”, a explicat un reprezentant al BOR.
Sfântul Ghoerghe 2019. Tradiții și superstiții de care trebuie să ții seamă
În semn de cinste, în ziua Sfântului Gheorghe creștinii pun la porțile caselor crenguțe de fag, brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă în stâlpii de susținere ai porților.
De Sfântul Gheorghe nu se doarme. Potrivit tradiției, când vine Sfântul Gheorghe, își leagă calul de un stâlp al porții și paște iarba. În plus, pentru a fi ferite de farmece, vrăjitorii și boli, animalele sunt protejate cu crenguțe de leuștean puse la intrarea în grajduri.
Mai mult, pentru a fi protejați de junghiuri rele și boli necruțătoare, trec prin fumul și flăcările unui foc aprins, iar vitele și casele se afumă, la rândul lor cu tămâie.
De Sfântul Gheorghe, femeile singure își pot găsi alesul
Femeile care nu și-au găsit încă alesul, pentru a vedea chipul ursitulului oglindit într-un vas cu apă de izvor din care nu s-a băut, stau goale între lumânări aprinse, așezate în formă de cruce.
O supersiție legată de Sfântul Gheorghe spune că de ziua Sfântului Gheorghe nu e bine să dormi, pentru că vei lua somnul mieilor și vei fi adormit tot anul. De Sfântul Gheorghe se dau de pomană lapte, brânză și caș.