- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox și este sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie. Supranumit și „purtătorul de biruință”, el este considerat un zeu al vegetației, protector al naturii și al Forețelor Terestre Române.
Însă, atenție, anul acesta Sfântul Mare Mucenic Gheorghe va fi sărbătorit pe 25 aprilie fiindcă pe 23 este ultima zi din Postul Paștelui și este zi aliturgică, iar pe 24 aprilie are loc slujba Învierii Domnului.
Citește și: De ce ciocnim ouăle de Paște? Care este semnificația acestui obicei străvechi
Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călăre pe un câl, străpungând cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor că model de curaj în luptă cu diavolul. Mai este reprezentat într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și că războinic pedestru sau că tribun militar în veșminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, cu o platoșa sub mantie, ținând o cruce în mână dreaptă și o sabie în mână stânga.
Tradiții și superstiții de Sfântul Ghoerghe. Ce să faci ca să-ți meargă bine tot anul
În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii inverzite, al vitelor și al oilor, dar și al Forțelor Terestre Române.
În dimineața zilei de San-George, capul familiei, întotdeauna un barbat, așează la stâlpii porților și ai caselor, la ferestrele și la ușile caselor și grajdurilor, în grădini și pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Se credea că astfel, oamenii, vitele și recolta erau protejate de forțele malefice. În Bucovia, brazdele și ramurile verzi erau păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva unor boli sau pentru a fi amestecate în hrana animalelor.
În ajunul zilei de San-George, fetele de măritat credeau că își pot vedea ursitul dacă priveau, în aceasta noapte, într-o cofă plină cu apă. Există și obiceiul că în dimineață zilei de 23 aprilie, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observă care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coronițe, fetele credeau că în acel an se vor căsători. Brazdele și coronițele erau păstrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite că remediu în ameliorarea diferitelor boli, relatează crestinortodox.ro.
„Urzicatul” este un alt obicei practicat de tineri de Sfântul Gheorghe. Pentru că sărbătoarea deschidea o perioadă solicitantă, tinerii se atingeau, pe furiș, pe părțile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzică pentru a fi mai ageri, mai harnici și mai sănătoși pe parcursul verii care urma să înceapă, potrivit Mediafax.ro.
De asemenea, nimeni nu avea voie să doarmă în această zi deoarece se credeă ca acel care încalcă interdicția, avea să fie somnoros tot anul.
De ce anul acesta sărbătorim Sfântu Gheorge pe 25 aprilie
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit an de pe data de 23 aprilie, dar anul acesta este o excepție. Patriarhia Română a anunțat că Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit pe 25 aprilie și a explicat de ce.
Având în vedere că ziua de 23 aprilie coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, iar Tipicul prevede ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit pe data de 25 aprilie, adică luni.
Decizia a fost luată de Sfântul Sinod potrivit rânduielilor bisericești şi este consemnată în Calendarul Ortodox al acestui an. Potrivit Patriarhiei, astfel de mutări ale Slujbei Sfântului s-au făcut şi se fac ori de câte ori sărbătoarea Sfântului Gheorghe cade în Săptămâna Pătimirilor Domnului, chiar dacă a fost sau nu consemnată explicit în calendar.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe
De Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 740.000 sunt bărbați și majoritatea dintre ei poartă numele de Gheorghe sau Ghiorghe, iar peste 135.000 de femei poartă numele de Georgeta.
George;
Georgeta;
Georgiana;
Geta;
Gina;
Gelu;
Geo;
Gică;
Gherghina;
Iordache;
Giorgiana;
Geluţa;
Geluţu;
Georgi;
Giorgi;
Gheorghiţă;
Gheorghiţa;
Georgel;
(P) Poliția Română lansează campania de educație rutieră pentru pietoni, conducători de biciclete și trotinete... Programul mall-urilor de Paște 2022. Centrele comerciale deschise în București...