Sfântul Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.
Sfântul Gheorghe e prăznuit pe 23 aprilie
S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină.
Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa, scrie Wikipedia.
Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024, tradiții și obiceiuri. Când este și ce rugăciuni se spun
În România, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său.
Există numeroase orașe în țara noastră care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. De asemenea, Sf. Gheorghe este ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.
Rugăciunea puternică către Sf. Gheorghe, pe care să o spui pe 23 aprilie
Atunci când treci prin momente dificile și simți că nu mai vezi luminița de la capătul tunelului, rostește această rugăciune, pentru Sfântul Gheorghe.
„Sfinte Mare Mucenice, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate.
Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale. Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor. Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre!
Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atentă față de alții, cu sufletul tău treaz, tu veneai în ajutorul sufletelor aflate în strâmtorare.
Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros. Susține-mi curajul împotriva descurajării care mă pândește. Să se deschidă ochii spre Lumină. Pentru că eu să pot întrezări Iubirea nemărginită a Tatălui meu care mă așteaptă și pe care să-l iubesc.
Sfinte Gheorghe, fără teama de chinuri și de moarte în fața puterilor acestei lumi, tu ai lăudat măreția Dumnezeului creștinilor și ai distrus idolii. Și astăzi, ni se propun mai degrabă idoli spre slujire în loc să-l adorăm pe adevăratul Dumnezeu.
Ajută-ne să rezistăm atracției acestor false divinități pentru a ne încredința și dărui Tatălui nostru și Mântuitorului nostru, Hristos. Amin.”