10 lucruri inedite pe care nu le știai despre zmeură
Zmeura este printre cele mai aromate, colorate și delicate fructe ale verii şi este ideală pentru prăjituri și torture, pentru înghețate, salate, băuturi și dulcețuri.
Publicat: Vineri, 10 Iulie 2020, 11:14 | Actualizat: Vineri, 10 Iulie 2020, 12:02- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nutriționiștii ne atrag atenția despre zmeură că reprezintă un izvor bogat de vitamine si substanțe nutritive, este bogată în fibre.
Pe aceeași temăIată 10 lucruri inedite pe care nu le știai despre zmeură:
- Zmeura proaspătă este o sursă excelentă de vitamina C. Zmeura conţine mai multă vitamina C decât portocalele, devenind astfel un puternic antioxidant natural. 100 gr fructe de pădure furnizează 26,2 mg, sau aproximativ 33% din doza zilnică de vitamina C recomandată.
- Zmeura este recomandată în dietele de slăbire. Este săracă în calorii și grăsimi și bogată în fibre. Este foarte sățioasă și ajută la prelungirea procesului de digestie, așa încât nu se va resimți foamea la scurt timp după ce ai mâncat zmeură. 100 gr fructe de zmeură conțin doar 52 de calorii, dar asigura 6,5 gr de fibre (16% din aportul zilnic recomandat).
- Consumul de zmeură este foarte recomandat femeilor însărcinate. Fructele de zmeură sunt şi o sursă bogată de acid folic, atât de necesar femeilor însărcinate şi celor care vor să rămână gravide. Femeile însărcinate pot consuma şi ceai din frunze de zmeură. Citește și: Dulceață de zmeură. Rețeta tradițională din Bucovina
- Zmeura este bogată în substante fitochimice: flavonoide fenolice, precum antocianine, acid elagic (tanin), quercetina, acid galic, cianidina, pelargonidina, catechine, kaempferol și acid salicilic. Compușii antioxidanți din aceste fructe de pădure joacă un potențial rol în vindecarea cancerului, împotriva îmbătrânirii (antiaging), a inflamației și a bolilor neurodegenerative.
- Zmeura îmbunătățește culoarea și starea pielii, fiind recomandată, în mod special, femeilor. Semințele de zmeură conțin 22% grăsimi, de aceea acestea sunt adeseori folosite, împreună cu frunzele și fructele proaspete de zmeră, în produsele cosmetice.
- Zmeura poate avea culoarea roşie, purpuriu, dar există şi sortimente de culoare neagră. Cel mai dulce şi mai gustos sortiment de zmeură este cea de culoarea aurie. Se estimează că există peste 200 de sortimente ale acestui fruct.
- Sucul de zmeură are rolul de a întâri imunitatea. De asemenea, siropul de zmeură este benefic persoanelor care suferă de infecţii respiratorii. O cură de două-trei săptămâni cu fructe proaspete de zmeură este benefică pentru copiii care suferă de episoade de amigdalită.
- Un alt beneficiu al fructelor de zmeură este acela că luptă cu Candda albicans. Antocianii care se găsesc în zmeură inhibă dezvoltarea acestei ciuperci şi ajută la eliminarea ei din organism. Se recomandă o cură de două săptămâni, perioadă în care se consumă zilnic aproximativ 300 grame de zmeură proaspătă.
- Consumul de zmeură reduce riscul apariţiei cancerului de colon. Acest lucru se datorează în special fibrelor conţinute de zmeură.
- Xylitol este un înlocuitor de zahăr cu calorii scăzute, extras din zmeură.Xilitolul se absoarbe din sânge mai lent în intestine decât zahărul simplu și nu contribuie la un indice glicemic ridicat. Astfel, poate fi util pentru persoanele cu diabet, pentru a regla fluctuațiile mari ale nivelului de zahăr din sânge.