Diferența dintre dulceața de fructe și gem este aceea că la dulceață, cel puțin o parte din fructe trebuie să rămână întregi, învăluite într-un sirop ușor de tot fluid, pe când la gem, fructele sunt pasate, iar compoziția este compactă și densă.
Este minunată și perfectă dulceața de zmeură preparată după rețeta tradițională din Bucovina! Fructele și-au păstrat forma, culoarea și savoarea, iar siropul este demențial de aromat și delicios!
Dulceață de zmeură. Rețeta tradițională din Bucovina - Ingrediente:
- 2 kg zmeură
- 2 kg zahăr
- zeama de la 2 lămâi
- 250 ml apă
Dulceață de zmeură. Rețeta tradițională din Bucovina - Preparare
Mai întâi clătim bine zmeura, o curățăm foarte bine de codițe și frunzulițe și o scurgem la fel de bine.
Punem apa cu zahărul la fiert și amestecăm bine până se formează un sirop gros. Adăugăm și zeama de lămâie pentru a nu se cristaliza siropul.
Dăm deoparte 1 kg de zmeură, iar 1 kg de zmeură p pasăm cu blenderul și o trecem prin sită. Adăugăm piureul obținut peste siropul de pe foc și amestecăm până se omogenizează. Înlăturăm spuma care se formează.
Citește și: Rețeta Gem de zmeură cu și fără semințe
Când siropul este suficient de aromat și trece testul picăturii pe farfuria rece, adăugăm fructele întregi de zmeură.
Amestecăm încet în dulceața de zmeură, pentru a nu strivi fructele întregi și stingem focul. Nu lăsăm dulceața pe foc mai mult de 5 minute, însă o lăsăm să se odihnească 30 de minute, pentru a se infuza fructele în sirop.
Citește și: Cum putem prepara gem de căpșuni fără zahăr
Între timp, sterilizăm borcanele.
După cele 30 de minute, aducem dulceața de zmeură la punctul de fierbere, pentru a o putea pune fierbinte în borcane.
Borcanele cu dulceață de zmeură, închise ermetic cu capacele din dotare, le ținem în pături până când sunt bine răcite și pot fi trecute în cămară.
Cartofi noi la cuptor. Rețetă simplă cu mărar și usturoi... Supă de roșii cu fidea. Rețeta simplă de răcorire a românilor pentru căldura de afară...