Fructele și legumele exotice prind contur pe plaiuri mioritice
În loc de caise şi piersici, în curând vom culege curmale chinezeşti din livezile Olteniei. Cartoful românesc are şi el concurenţă: cartoful dulce, originar din America de Sud.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 August 2020, 16:37 | Actualizat: Luni, 29 Mai 2023, 10:31În zona de sud a țării, mai precis în Oltenia, unde clima este din ce în ce mai secetoasă, iar pământurile devin mai sterpe pentru culturile cu care au fost obișnuite, localnicii s-au orientat deja către culturi de fructe și legume exotice.
Dintre acestea, cartoful dulce, originar din Asia și America de sud, deja este introdus pe piață și în hirermarket sub sigla ”Produs în România”.
Pe aceeași temăCartoful dulce este bogat în potasiu, un mineral care regleaza tensiunea arterială și echilibrează proporția de acizi și baze din organism. Tot potasiul contribuie și la sănătatea mușchilor și a oaselor.
Consumul de cartofi dulci are efecte benefice pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet și anumite afecțiuni cardiovasculare. Cartofii dulci u un conținut glicemic scăzut și reduc nivelul glucozei din sânge, prevenind rezistența la insulină. Tot cartofii dulci sunt bogați și în fibre, care previn constipația și asigură sănătatea tractului digestiv.
Pe aceeași temăPe câmpiile Olteniei s-a adaptat foarte bine și curmalul chinezesc.
Încă din primul an, curmalului i-au priit nisipurile aride din zona de sud a țării și n-a avut nevoie de niciun tratament special, spre deosebire de pomii fructiferi autohtoni.
Pe aceeași temăCurmalele conțin cantități mari de nutrienți, minerale și vitamine, ceea ce înseamnă că au multiple beneficii pentru organismul uman.
Curmalele sunt ideale a se consuma între mese, pentru că oferă energia necesară care ajută sistemul imunitar să reziste asaltului unor afecțiuni și boli periculoase.
La Dăbuleni, considerat până nu demult patria pepenilor se cultivă cu succes și mure aduse de peste mări și țări, zmeură și arahide.