Sarmale de post ca la bunica. Ingredientul secret care le dă gustul copilăriei
Fie că vrei să ții post sau pur și simplu îți dorești un fel de mâncare care să nu conțină carne, sarmalele de post, ca la bunica, reprezintă rețeta ideală. Iată mai jos de ce ingrediente ai nevoie!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 15 Octombrie 2024, 15:40 | Actualizat: Miercuri, 16 Octombrie 2024, 07:12- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fiecare dintre noi a mâncat măcar o dată sarmale de post, iar rețeta pe care o făcea bunica nu poate să lipsească din carnetul fiecărei gospodine. Sarmalele de post sunt gustoase, sățioase și pot fi mâncate oricând chiar dacă nu intenționezi neapărat să ții post. Iată cum să le prepari!
Pe aceeași temăRețeta de sarmale de post preparate ca la bunica
Rețeta de sarmale de post, ca la bunica, nu este deloc grea și poate fi făcută și de către persoanele cu mai puțină experiență în bucătărie. Ca îngrediente, pentru o oală de sarmale de post, ai nevoie de:
- foile de la 3 verze murate,
- 500 g suc de roșii
- 2 cepe tocate marunt
- 100 g pastă de tomate
- 1 morcov răzuit
- 200 g orez
- cimbru uscat
- 1 legătură pătrunjel
- 3-4 linguri ulei
- 4-5 foi de dafin
- sare și piper
De obicei, bunica folosea orez cu bobul rotund, dar se poate pune și alt tip de orez. Pentru ca sarmalele să fie aromate, bunica punea mai multe foi de dafin, piper boabe și cimbru uscat.
De asemenea, varza pe care o folosea bunica la sarmale era mereu murată. În cazul în care alegi aceeași variantă și nu varza dulce, este indicat să treci varza murată înainte prin câteva ape pentru a mai scăpa de sare și acreală.
Mod de preparare:
Pentru început, se spală și se toacă mărunt ceapa, ardeiul gras şi morcovii. Orezul se spăla şi se pune la călit timp de 1-2 minute. Mai apoi, se adaugă legumele, sarea și piperul, după gust. Întreaga compoziție se lasă la fiert timp de zece minute.
Varza pentru sarmale se spală cu apă rece şi se lasă la scurs. După ce rulăm sarmalele, le punem în straturi într-o oală cu fundul gros, unsă cu ulei, nu înainte de a pune un strat de foi varză. Pe urmă, adăugăm câteva boabe de piper, iar deasupra încă un strat de foi varză.
Trebuie să fim atenți și să completăm mereu cu apă atunci când este nevoie, până la nivelul sarmalelor, apoi dizolvăm pasta de roșii. Oala se lasă la fiert la foc mic timp de aproximativ o oră.
Rețeta de sarmale de post cu ciuperci și nuci
Aceasta este o altă rețetă foarte delicioasă pe care ar trebui să o încerci. Nu este greu de făcut, iar ca ingrediente ai nevoie de:
- 1 varză murată
- 250 g orez
- 250 g ciuperci proaspete
- 100 g miez de nucă
- 2 cepe
- 1 morcov
- 300 ml suc de roșii
- sare și piper
- 50 ml ulei
- o legătură de pătrunjel
Pentru început, lăsăm varza la desărat în apă rece timp de aproximativ o oră, apoi alegem frunzele mari și intacte. În cazul în care acestea sunt prea mari, le tăiem în jumătăți. Ceapa și morcovul le tăiem cubulețe, apoi le călim timp de patru-cinci minute la foc mediu.
Mai apoi, adăugăm ciupercile spălate și tăiate fin, gătim pentru încă cinci minute și spălăm orezul. Turnăm circa 300-400 ml de apă și lăsăm să fiarbă până ce lichidul este absorbit în totalitate. Condimentăm cu sare și piper după gust, adăugăm verdeața tocată, miezul de nucă, amestecăm și lăsăm la răcorit.
Jumătate din frunzele mici de varză murată se pun într-o cratiță, de preferat de fontă sau un vas de lut. Frunzele mari va trebui să le umplem cu compoziția de orez și le aranjăm în cratiță. Deasupra așezăm încă un strat de varză tocată, turnăm sucul de roșii și apă cât să acopere sarmalele. Vasul se lasă pe foc, iar atunci când dă în clocot reducem focul la mic, acoperim cu un capac și fierbem totul timp de circa o oră. Mai apoi, sarmalele le punem în cuptor, fără capac, la un foc mediu de 170-180 grade Celsius, timp de 30-45 de minute, până se mai rumenesc puțin, potrivit click.ro.
Pe aceeași temă