Acneea și alte 4 boli specifice toamnei. Cum le poți evita?
Odată cu intrarea în sezonul rece, când apar diferențele de temperatură și umezeala, încep să provoace neplăceri bolile specifice toamnei.
Publicat: Marti, 29 Septembrie 2020, 10:45 | Actualizat: Marti, 29 Septembrie 2020, 11:11În această perioadă a anului, acneea se agravează, alergiile încep să își facă de cap, iar afecțiunile cronice devin tot mai supărătoare.
Citește care sunt cele mai frecvente boli ale toamnei și cum poți să le previi.
1. Acneea
Persoanele care au tenul acneic au cel mai mult de suferit pe perioada toamnei. Schimbările de temperatură, stilul de viață sedentar, carențele de vitamine și minerale se numără printre principalii factori care agravează această afecțiune a pielii. Mai mult de atât, odată cu intrarea mai intens în activitate (școală, serviciu), apare și stresul, alt vinovat pentru apariția coșurilor.
O vizită la medicul dermatolog te va ajuta să descoperi care este cauza înrăutățirii acneei și să găsești tratamentul potrivit pentru tine. O cremă corectoare anti-imperfecțiuni, potrivită și pentru pielea sensibilă, este un aliat de bază în această problemă. Optează pentru un produs hipoalergenic, fără parabeni.
Pe lângă tratamentul împotriva acneei, ia în calcul că după expunerea în repetate rânduri la soare, trebuie să ajuți tenul și să își recapete elasticitatea și strălucirea. Insistă pe hidratarea externă prin aplicarea produselor potrivite, dar și pe hidratarea internă prin apă și alte lichide sănătoase. Și chiar dacă soarele nu mai este la fel de puternic ca pe perioada verii, nu neglija efectele nocive pe care le are și aplică în continuare produse cu factor de protecție.
2. Alergiile
La fel ca primăvara, și toamna alergiile respiratorii încep să își facă simțită prezența. Strănuturi repetate, mâncărimi ale nasului, secreții nazale abundente – toate sunt simptome des întâlnite în cazul rinitei alergice. Dacă știi deja care sunt alergenii care îți provoacă probleme (polen, praf, mucegai ori părul animalelor), încearcă, pe cât posibil, să eviți contactul cu aceștia. Evită să petreci mult timp în zone unde sunt multe flori cu polen, menține casa cât mai curată și ia legătura cu un specialist alergolog pentru a-ți recomanda câteva tratamente în această perioadă. Poți să apelezi și la ajutorul remediilor naturiste (ceai de trei-frați-pătați, coacăz negru, lavandă, spirulină cu vitamina C), însă nu îți vor ascunde 100% simptomele alergiilor.
3. Reumatismul
Pe măsură ce anotimpul ploios își intră în drepturi, durerile reumatice devin insuportabile. Expunerea la frig și umezeală intensifică durerile localizate la nivelul articulațiilor. Băile calde cu sare, odihna, exercițiile regulate, reducerea stresului, antiinflamatoarele și o dietă sănătoasă te pot ajuta să treci cu zâmbetul pe buze peste toamnă.
Evită alcoolul, zahărul alb, alimentele sărate, alimentele picante și cofeina. Studiile au arătat că alimentele bogate în acizi grași Omega-3 se pot dovedi aliați de nădejde. Somonul, tonul și macroul ar trebui să facă parte în mod regulat din dieta ta.
4. Răceala
O altă boală specifică sezonului rece este răceala, care afectează cu preponderență persoanele cu sistemul imunitar slăbit. De aceea este indicată administrarea unor vitamine pentru stimularea imunității încă de la începutul toamnei. Vitamina C, propolisul, echinacea și zincul sunt ingrediente des întâlnite în remediile pentru întărirea imunității.
Odihnește-te suficient, adoptă o alimentație bogată în legume și fructe, fă exerciții fizice regulat și consumă ceaiuri de cătină și măceșe.
5. Ulcerul
Ulcerul este o altă afecțiune care se reactivează toamna. Odată cu instalarea acestui anotimp, durerile devin mai frecvente și mai intense. Consumul de alcool, fumatul, mesele pe fugă, intervalul mare dintre mese și o alimentație nesănătoasă sunt factori care pot înrăutăți condiția.
Este indicat să se evite mesele abundente, ceaiul negru și cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase și preparatele picante fiindcă stimulează secreția gastrică acidă.
Dieta și tratamentul recomandat de doctorul specialist trebuie urmate pe o perioadă îndelungată, altfel durerile vor reapărea.
Bolile toamnei pot fi evitate dacă urmezi tratamentele adecvate, adopți un stil de viață sănătos și încerci, pe cât posibil, să alungi grijile de zi cu zi.