Avertismentul neurochirurgului Vlad Ciurea pentru corporatiști. Ce a remarcat de-a lungul timpului: „Este boală profesională...”
Specialiștii în neurochirurgie lansează avertismente în privința unei afecțiuni tot mai des întâlnită. Iată despre ce este vorba.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 Iunie 2024, 12:19 | Actualizat: Joi, 20 Iunie 2024, 12:19Prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit deschis despre simptomele des întâlnite la corporatiști, în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate” de la Antena 3 CNN. Acesta trage un semnal de alarmă în privința unei boli care, în timp, a fost asociată cu stresul intens de la locul de muncă.
Pe aceeași temăAvertismentul neurochirurgului Vlad Ciurea pentru corporatiști. Semnalele transmise de creier pe care trebuie să le iei în seamă
Prof. dr. Vlad Ciurea a dezvăluit faptul că, în ultima perioadă, tot mai mulți corporatiști s-au prezentat la spital diverse afecțiuni. La o cercetare mai amănunțită s-a constat că acestea sunt semnele creierului prevestind o boală profesională.
Oamenii respectivi acuzau vertij, adică amețeli și senzația de lipsă de echilibru.
„Toţi mergem cam pe ultima sută de metri la medic. Trebuie să ne gândim și la medicina preventivă, că de-aia suntem o societate evoluată, ca atunci când apar unele semne să mergem la medic”, spune specialistul.
Acesta îi sfătuiește pe oameni să se îngrijească de sănptatea lor, să meargă din timp la doctor, pentru a preveni multe dintre afeciunile care tind să se agraveze în timp.
„Am avut de curând foarte multe persoane cu vertij. Mulţi sunt corporatiști, stau ore întregi la calculator, sunt obosiţi şi când se ridică simt ameţeală. Sau cei care stau cu capul în faţă şi gâtul aplecat”, mai adaugă neurochirurgul.
Acest tip de afecțiune este observat cel mai adesea la corporatiști, iar cauza este stresul.
„Este boală profesională, este din cauza stresului pe care îl aveți la serviciu. Opriți! E bine să faceţi gimnastică, înot şi alte lucruri de genul acesta”, recomandă prof. dr. Vlad Ciurea. „Luați toate măsurile preventive ca să nu apară boala respectivă şi să nu existe frică.”
„Tot ceea ce este preventiv este un pas către longevitate, dar mai întâi sănătate și apoi longevitate. Cele două trebuie să meargă mână în mână ca să obții un rezultat”, punctează neurochirurgul.
România este codașă în Europa la capitolul longevitate, conform studiilor în domeniu. Acest lucru este și o urmare a faptului că românii se prezintă la medic când deja este destul de târziu.
„Dacă aveți anumite probleme, există medici pentru toate specialități, mergeți din timp la doctor cu toate problemele suspecte pe care credeți că le aveți”, le recomandă neurochirurgul Vlad Ciurea tuturor.
De asemenea, acesta revine asupra ideii de frică, frică de medic, de diagnostic. Frica are un efect neplăcut asupra creierului: îl blochează.
Pe aceeași temă„În momentul în care ne este frică și avem anxietate, creierul nostru parcă se blochează. Anxietatea blochează tot. Unul din elementele grele ale creierului este această frică.
Dacă intri în frică, panică toate procesele cerebrale se blochează. Trebuie să nu intrăm în această frică. Până la urmă, de multe ori nu mergem la doctor de frică, dar de frica rezultatului pe care l-am putea afla”, mai adaugă specialistul.
Aici vine și cu un sfat pentru medici, care să aibă mai multă răbdare cu pacienții, să-i întâmpine cu empatie, câștigându-le treptat încrederea.
„În orice caz, contează enorm de mult vorba față de pacient, discuția, încrederea și curajul să-l privești continuu în ochi. Poți să-i dai exemple din apropiere și atunci i-ai câștigat încrederea, dacă vrei să obții rezultate. Şi răbdare multă”, conchide prof. dr. Vlad Ciurea.