Ca de la bunici: alifii care îți iau suferința cu mână
Bătrânii noştri îşi preparau alifiile în casă, iar reţetele lor s-au păstrat până azi şi sunt cel puţin la fel de eficiente ca pe vremea lor. În reţeta veche este nevoie de aproximativ 200-250 de grame de untură care se pune la foc.
Publicat: Vineri, 19 Septembrie 2014, 18:51 | Actualizat: Marti, 06 Aprilie 2021, 14:47Bătrânii noştri îşi preparau alifiile în casă, iar reţetele lor s-au păstrat până azi şi sunt cel puţin la fel de eficiente ca pe vremea lor. În reţeta veche este nevoie de aproximativ 200-250 de grame de untură care se pune la foc.
Când se topeşte se pun plantele, frunzele, rădăcinile sau florile, iar ca şi cantitate, sunt suficienţi cam doi pumni de plante. Când untura începe să facă spumă, se ia de pe foc, se acoperă şi se lasă până a doua zi, când alifia se încălzeşte cât să devină fluidă, se strecoară şi se păstrează în borcane închise la culoare şi bine închise.
Mai nou, se înlocuieşte untura cu unt vegetal shea, cacao, avocado, nucă, la care se adaugă ceară curată de albine. Aceasta are proprietatea de a fi un excelent conservant. Dar pe lângă plante, se pot folosi şi alte ingredinete care vin cu un plus de proprietăţi curative.
O listă a celor mai cunoscute găsești aici
Jurnalist, moderator al emisiunii ”Numai de bine” și a știrilor matinale de weekend de la Antena 3, crede în informație și în puterea ei de a schimba lumea, de a influența destine, de a instrui și a construi oameni, de a sparge ziduri și a ridica punți de legătura. Mamă a doi copii, Ela promovează un stil de viață echilibrat pe blogul personal "Mai multă sănătate, mai mult echilibru, mai mult zâmbet."