Căderea părului: cauze și tratament. Ce boli poate ascunde căderea părului
Căderea părului este o problemă frecventă atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, dar poate apărea și la copii. Lipsa de vitamine sau anumite boli pot fi cauzele căderii părului. Iată ce putem face pentru a preveni, dar și pentru a trata această problemă
Autor: Alina Serea Publicat: Luni, 13 Mai 2019, 15:47 | Actualizat: Luni, 13 Mai 2019, 16:40Căderea părului este o problemă frecventă atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, dar poate apărea și la copii. Lipsa de vitamine sau anumite boli pot fi cauzele căderii părului. Iată ce putem face pentru a preveni, dar și pentru a trata această problemă
Căderea părului nu este afecțiune dureroasă, însă poate crea disconfort din mai multe puncte de vedere, iar atunci când părul cade în exces deja pot apărea stările de anxietate.
Anumite boli precum diabetul sau problemele cu glanda tiroidă pot provocă schimbări hormonale în organism care determină căderea părului. În cazul femeilor, sindromul ovarelor polichistice poate fi cauza fie a pierderii părului, fie a apariției acestuia în zone nedorite precum fața sau mâinile.
Cât și când este normală căderea părului
Căderea părului este un lucru normal, spun specialiştii, deoarece podoaba capilară se reface în permanenţă. Fiecare om pierde, în medie, 60 până la 100 de fire de păr pe zi. Potrivit medicilor, cel mai mult păr ne cade toamna.
Căderea părului din cauza lipsei de vitamine
Una dintre cauzele frecvențe pentru căderea părului o reprezintă o alimentația defectuoasă sau consumul de alimente sărace în proteine, vitamine și minerale. Cei care țin un regim alimentar foarte strict pentru o perioadă îndelungată, care au slăbit foarte mult într-un timp foarte scurt sau care suferă de dereglări în alimentație sunt supuși unui risc ridicat de pierdere a părului.
Lipsa anumitor vitamine cum sunt fierul, zincul sau Vitamina A pot duce la căderea părului. Femeile însărcinate au observat cu siguranţă această tendinţă, deoarece în timpul sarcinii majoritatea femeilor au o lipsă mai mai mare de fier.
Lipsa proteinelor. În momentul în care corpul nu primeşte suficiente proteine, procesul de creştere a părului este încetinit iar regenerarea este şi ea blocată. Prin urmare, include în alimentaţie cât mai multe alimente bogate în proteine, cum sunt ouăle, carnea sau peştele
Căderea părului din cauza dezechilibrului hormonal
La fel cum sarcina poate modifica nivelul de hormoni din corp, acelaşi lucru se poate întâmpla şi atunci când iei anticoncepţionale nepotrivite, care îţi pot da peste cap hormonii androgeni, responsabili şi de chelia la bărbaţi.
Anumite dezechilibre hormonale pot duce la căderea părului, dar şi anumite tratament cu medicamente cum sunt cele antiacnee, antidepresivele sau chiar unele medicamente menite să scadă tensiunea arterială. Şi anticoncepţionalele pot duce la căderea părului pentru că sunt hormoni.
Stresul
Stresul prelungit este şi el un factor important în căderea părului. La fel şi anumite traume emoţionale pot duce la căderea părului deoarece apar manifestări importante în organism.
În condiții de stres se poate întâmplă că o mare parte dintre firele de păr să se oprească din creștere. După 2-3 luni, din cauza faptului că rădăcină le este afectată, firele de păr încep să cadă la o simplă pieptănare a părului. Dacă problemele care cauzează stresul sunt îndepărtate, părul începe să își revină.
Totuși, e posibil să dureze câteva luni până să își revină complet. Tot în condiții de stres se poate întâmplă că celulele albe din organism să atace foliculii de păr cauzând pierderea lor în anumite porțiuni ale scalpului. Această afecțiune se poate extinde chiar și la părul de pe corp, dar, în general, părul crește la loc în momentul în care persoană în cauza își rezolvă problemele legate de stres.
Pe aceeași temăProdusele și procedurile cosmetice, cauze ale căderii părului
Vopsirea părului, întinderea lui, încrețirea cu soluție de permanent sau decolorarea pot duce la căderi temporare de păr. Firele pot cădea din rădăcină că urmare a traumatizării scalpului cu soluții chimice, sau se pot rupe. O altă cauză ar fi strângerea părului strâns într-o coadă. Tensiunea care se aplică prin această metodă asupra scalpului duce la deteriorarea foliculilor și la căderea părului. Dacă părul este ținut strâns pentru o perioadă lungă de timp, afecțiunea poate deveni permanență.
Căderea părului la copii
Căderea părului la copii poate avea mai multe cauze și nu este neobişnuit ca cei mici să aibă zone fără păr.
Uneori, cauza poate fi una extrem de simplă: poziţia în care doarme copilul, frecându-și capul de pernă în același loc. Alteori, poate fi vorba de efectul administrării unui medicament, iar problema se va rezolva odată cu oprirea tratamentului.
Părul copiilor este mult mai delicat decât al adulţilor. Optaţi pentru tunsori naturale şi periaţi părul cu blândeţe.
Dacă un copil are zone netede fară păr, ar putea avea alopecia areata, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr, încetinindu-le drastic creşterea. Acest tip de cădere a părului apare izolat, dar poate afecta tot părul de pe corp.
În cazul căderii părului la copii este foarte important să consultăm medicul pentru a afla cauza exactă care duce la căderea părului.
Tratamentul pentru căderea părului
Pe piață există multe tratamente împotriva căderii părului. Puteţi apela însă la remedii naturale care să vor ajuta să aveţi un păr mai bogat. Uleiul de măsline, de cocos, de migdale sau jojoba hidratează foate bine scalpul. Aplicaţi-l înainte de culcare şi lăsaţi-l să acţioneze peste noapte. Dimineaţa clătiţi cu apă caldă.
Masca cu bere şi ou este şi ea eficientă împotriva căderii părului. În 50 de ml de bere amestecaţi 2 gălbenuşuri de ou şi aplicaţi masca pe scalp. Lăsaţi-o să acţioneze o oră, după care spălaţi-vă normal.
Desigur, primul pas pe care-l putem face împotriva căderii părului este o almentație și un stil de viață sănătoase care să ne asigure necesarul zilnic de nutrienți, odihnă și hidratare.