Câte ore pe noapte este indicat să dormim și ce riscăm atunci când ne privăm organismul de somn
Un expert în somnologie a explicat de ce este important să avem un anumit număr de ore se somn pe noapte, în funcție de vârstă și ce boli riscăm în caz contrar.
Publicat: Miercuri, 28 Septembrie 2022, 13:34 | Actualizat: Miercuri, 28 Septembrie 2022, 14:42- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Somnul a fost cercetat de ani întregi, multe studii concluzionând că există o legătură foarte importantă între sănătatea creierului și orele de somn.
Lipsa somnului perturbă genele și crește riscul tumorilor canceroase
Lipsa somnului duce la o uzură a celulelor, adică la perturbarea genelor și la riscul apariției tumorilor canceroase, potrivit digiworld.tv
Pentru cea mai mare parte a populației, cei care dorm mai puțin de șase-șapte ore pe noapte pot avea probleme cu sistemul imunitar și sunt în pericol de a dezvolta unele forme de cancer.
Pe aceeași temăPrivarea de somn crește și riscul ca arterele coronare să se blocheze sau să devină fragile, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare.
Totodată, și nivelul glicemiei poate fi perturbat de la lipsa somnului iar tot astfel, la oboseală, omul simte nevoia de mâncare nesănătoasă pentru că prea puține ore de somn cresc concentrația unui hormon care te face să simți foame, mai arată sursa menționată.
Mai mult decât atât, lipsa somnului duce la un risc cu 50% mai mare de a dezvolta cancer intestinal.
Pe aceeași temăUn studiu din 2021 a constatat că cei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care au dormit șase ore sau mai puțin în fiecare noapte, au avut un risc cu 30% mai mare de a dezvolta demență cu debut tardiv.
Nou-născuții, 0-3 luni, ar trebui să doarmă între 14-17 ore, sugarii de 4-11 luni - 12-15 ore, copii mici 1-2 ani - 11-14 ore.
De la vârsta de 3 ani în sus, preșcolarii de 3-5 ani au nevoie de 10-13 ore în timp ce copiii de vârstă școlară 6-13 ani ar trebui să doarmă 9-11 ore.
Începând cu adolescența, 14-17 ani, intervalul ideal de somn este de 8-10 ore, iar de la 18 ani în sus, 7-9 ore sunt suficiente pentru sănătate, potrivit sursei menționată.