Antena Căutare

De ce ți se face somn după ce mănânci la prânz. Iată ce se întâmplă în corp și cum poți preveni starea de somnolență

După ce ai mâncat prânzul, s-ar putea să te întrebi de ce îți este atât de somn. Primul gând este că somnolența are vreo legătură cu ceea ce ai consumat la prânz, însă răspunsul este altul. În rândurile următoare vei găsi toate cauzele posibile și cum poți preveni starea de somnolență pe care o ai după ce te hrănești.

barbat care are in fata mancare si care casca
După ce ai mâncat prânzul, s-ar putea să te întrebi de ce îți este atât de somn după-amiaza. Primul gând este că somnolența are vreo legătură cu ceea ce ai consumat la prânz, însă răspunsul este altul | Shutterstock.com

Ei bine, starea de somnolență poate fi cauzată de scăderea naturală a semnalului de alertă și al energiei. Iată de ce se întâmplă acest lucru și cum poți evita să ți se facă somn după ce mănânci.

Cauzele pentru care simți nevoia să dormi la prânz

Este firesc să te simți puțin somnoros/somnoroasă după ce ai mâncat prânzul. Cu toate acestea, deoarece somnolența apare imediat după finalul mesei, unii cred în mod eronat că are legătură cu digestia.

În special, există o concepție greșită cu privire la modul în care fluxul de sânge poate provoca somnolență în timpul digestiei. Deși acest lucru sună plauzibil, nu are prea mult sens.

Citește și: De ce trebuie să verifici întotdeauna ușile camerei de hotel în care te cazezi, înainte de a despacheta. Explicațiile unor turiști

Dacă ar fi așa, te-ai aștepta să te simți la fel de somnoros/somnoroasă după ce ai mâncat un mic dejun bogat sau după cină. Cu toate acestea, adevărul este că această somnolență nu are legătură cu procesul de digestie.

Nici tipul de mâncare nu provoacă somnolența care apare după ce te-ai hrănit la prânz. Într-adevăr, există anumite elemente în alimente care pot aduce somnolență. Cu toate acestea, de obicei, cantitățile sunt mici și nu au puterea să influențeze ritmul circadian.

Citește și: Top 10 alimente bogate în probiotice care ajută digestia

Melatonina, triptofanul și alcoolul sunt câteva dintre elementele care sunt asociate, pe bună dreptate, cu starea de somn. În privința primului compus, care are un rol esențial în timpul odihnei, este puțin probabil ca nivelurile scăzute din alimente să provoace somnolența.

Unele alimente te pot face să te simți puțin somnoros/somnoroasă, în special curcanul și alimentele care conțin triptofan. Organismul transformă triptofanul în serotonină și apoi în melatonină. După cum am menționat mai sus, acest lucru poate crește somnolența. Cu toate acestea, efectele sunt probabil modeste.

Citește și: Cât timp durează digestia alimentelor. Stilului de viață afectează tranzitul intestinal

Și consumul de alcool poate provoca somnolență. Face acest lucru pentru că îmbunătățește efectele adenozinei. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, el nu contribuie la senzația de somnolență după prânz.

De ce îți este somn după amiază, mai ales după ce mânânci

Vrei să dormi după ce iei prânzul pentru că perioada coincide cu momentul natural în care organismul simte nevoia să se odihnească. Două fenomene contribuie la acest lucru:

Nevoia de a te odihni apare în urma unei acumulării treptate a unei substanțe chimice în creier numită adenozină. Această substanță chimică atinge apogeul chiar înainte de culcare, dar se găsesște într-o cantitate mare și după-amiaza. Astfel, cu cât o persoană rămâne mai mult timp trează, cu atât se acumulează mai multă adenozină, crescând dorința de somn.

Citește și: Modul în care îți faci baie ar putea să-ți afecteze digestia. Ce recomandă specialiștii să eviți atunci când intri la duș

Al doilea proces care contribuie indirect la somnolență este ritmul circadian. Ritmul circadian funcționează ca un ceas care controlează perioadele de veghe și somn. Crește pe parcursul zilei pentru a te ține treaz și pentru a contracara nivelurile de adenozină.

Amorțeala și oboseala apar de obicei la șapte până la nouă ore de la momentul în care te-ai trezit. Așadar, când semnalul de alertă scade, începi să te simți somnoros/somnoroasă.

Cum scapi de somnolența de la prânz - trucurile simple

Dacă ai probleme cu somnul, somnolența de la prânz poate fi mai pronunțată. În plus, tulburările de somn, cum ar fi apneea, pot agrava acest lucru.

Citește și: Ce se întâmplă cu corpul tău dacă dormi mai mult. Un nou studiu te învață cum să arzi mai multe calorii

Iată câteva lucruri pe care le poți încerca pentru a contracara somnolența care apare la începutul după-amiezii:

  • Dormi mai mult noaptea
  • Asigură-te că ai parte de suficientă lumină naturală
  • Nu neglija mișcarea
  • Consumă cofeină cu moderație
  • Dormi timp de 10 până la 20 de minute la prânz.

Fiecare dintre cele enumerate mai sus pot reduce nivelul de adenozină care contribuie la somnolență, conform Very Well Health.

Citește și: Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele şi cum se manifestă

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x