- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ei bine, starea de somnolență poate fi cauzată de scăderea naturală a semnalului de alertă și al energiei. Iată de ce se întâmplă acest lucru și cum poți evita să ți se facă somn după ce mănânci.
Cauzele pentru care simți nevoia să dormi la prânz
Este firesc să te simți puțin somnoros/somnoroasă după ce ai mâncat prânzul. Cu toate acestea, deoarece somnolența apare imediat după finalul mesei, unii cred în mod eronat că are legătură cu digestia.
În special, există o concepție greșită cu privire la modul în care fluxul de sânge poate provoca somnolență în timpul digestiei. Deși acest lucru sună plauzibil, nu are prea mult sens.
Dacă ar fi așa, te-ai aștepta să te simți la fel de somnoros/somnoroasă după ce ai mâncat un mic dejun bogat sau după cină. Cu toate acestea, adevărul este că această somnolență nu are legătură cu procesul de digestie.
Nici tipul de mâncare nu provoacă somnolența care apare după ce te-ai hrănit la prânz. Într-adevăr, există anumite elemente în alimente care pot aduce somnolență. Cu toate acestea, de obicei, cantitățile sunt mici și nu au puterea să influențeze ritmul circadian.
Citește și: Top 10 alimente bogate în probiotice care ajută digestia
Melatonina, triptofanul și alcoolul sunt câteva dintre elementele care sunt asociate, pe bună dreptate, cu starea de somn. În privința primului compus, care are un rol esențial în timpul odihnei, este puțin probabil ca nivelurile scăzute din alimente să provoace somnolența.
Unele alimente te pot face să te simți puțin somnoros/somnoroasă, în special curcanul și alimentele care conțin triptofan. Organismul transformă triptofanul în serotonină și apoi în melatonină. După cum am menționat mai sus, acest lucru poate crește somnolența. Cu toate acestea, efectele sunt probabil modeste.
Citește și: Cât timp durează digestia alimentelor. Stilului de viață afectează tranzitul intestinal
Și consumul de alcool poate provoca somnolență. Face acest lucru pentru că îmbunătățește efectele adenozinei. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, el nu contribuie la senzația de somnolență după prânz.
De ce îți este somn după amiază, mai ales după ce mânânci
Vrei să dormi după ce iei prânzul pentru că perioada coincide cu momentul natural în care organismul simte nevoia să se odihnească. Două fenomene contribuie la acest lucru:
Nevoia de a te odihni apare în urma unei acumulării treptate a unei substanțe chimice în creier numită adenozină. Această substanță chimică atinge apogeul chiar înainte de culcare, dar se găsesște într-o cantitate mare și după-amiaza. Astfel, cu cât o persoană rămâne mai mult timp trează, cu atât se acumulează mai multă adenozină, crescând dorința de somn.
Al doilea proces care contribuie indirect la somnolență este ritmul circadian. Ritmul circadian funcționează ca un ceas care controlează perioadele de veghe și somn. Crește pe parcursul zilei pentru a te ține treaz și pentru a contracara nivelurile de adenozină.
Amorțeala și oboseala apar de obicei la șapte până la nouă ore de la momentul în care te-ai trezit. Așadar, când semnalul de alertă scade, începi să te simți somnoros/somnoroasă.
Cum scapi de somnolența de la prânz - trucurile simple
Dacă ai probleme cu somnul, somnolența de la prânz poate fi mai pronunțată. În plus, tulburările de somn, cum ar fi apneea, pot agrava acest lucru.
Citește și: Ce se întâmplă cu corpul tău dacă dormi mai mult. Un nou studiu te învață cum să arzi mai multe calorii
Iată câteva lucruri pe care le poți încerca pentru a contracara somnolența care apare la începutul după-amiezii:
- Dormi mai mult noaptea
- Asigură-te că ai parte de suficientă lumină naturală
- Nu neglija mișcarea
- Consumă cofeină cu moderație
- Dormi timp de 10 până la 20 de minute la prânz.
Fiecare dintre cele enumerate mai sus pot reduce nivelul de adenozină care contribuie la somnolență, conform Very Well Health.
Citește și: Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele şi cum se manifestă