Coacăze. 13 beneficii nebănuite pentru organism
Consumul de coacăze poate aduce foarte multe beneficii organismului uman. Află despre minunile pe care aceste fructe de pădure le pot face.
Publicat: Vineri, 28 Iunie 2019, 12:31 | Actualizat: Miercuri, 10 Februarie 2021, 13:20Dintre toate fructele de pădure, cele mai populare sunt coacăzele, zmeura și murele. Coacăzele sunt bogate în fitonutrienți și antioxidanți care oferă multiple beneficii pentru sănătate. Aceste fructe de pădure mici, rotunde, dispuse în ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esențiale și minerale.
Coacăzele sunt sărace în calorii și grăsimi și tocmai de aceea sunt recomandate în curele de slăbire. Conținutul de fibre ajută la reglarea digestiei și tratează constipația precum și alte probleme digestive. Roșii sau negre, coacăzele ar trebui să se regăsească frecvent într-o dietă echilibrată.
Coacăzele negre pot fi consumate în stare proaspătă, dar aroma lor puternică necesită îndulcire pentru a fi gustoase. De aceea, în multe cazuri ele sunt fierte cu alte alimente dulci. Mai mult decât atât, gospodinele le folosesc în siropuri, gemuri sau jeleuri.
Coacăze – Informații nutriționale
O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale:
Acid Folic: 8 mcg;
Niacina: 0,3 mg;
Acid pantotenic: 0,4 g;
Piridoxina: 0,6 g;
Magneziu: 24 mg;
Mangan: 0,25 mg;
Fosfor: 60 mg;
Zinc: 0,3 mg.
Riboflavina: 0,5 mg;
Tiamina: 0,5 mg;
Vitamina A: 230 UI;
Vitamina C: 180 mg;
Sodiu: 2 mg;
Potasiu: 0,1 mg;
Calciu: 55 mg;
Cupru: 0,5 mg
Fier: 1,5 mg;
Calorii: 63 kcal;
Carbohidrati: 15 g;
Proteine: 1,5 g;
Grasimi: 0,5 g;
Fibre: 4,5 g;
Coacăze – Beneficii pentru sănătate
1. Sunt revitalizante
Datorită bogăţiei de vitamine şi săruri minerale din compoziţie, o cură de de coacăze şterge oboseala de pe chip şi readuce energia în toate structurile corpului.
2. Alungă stresul
În acest sens, sunt bune atât fructele, cât şi frunzele. Cercetătorii au constatat că infuzia din frunzele coacăzului negru creşte secreţia glandelor ce produc adrenalina, inducând astfel o stare de bine.
3. Ascut memoria
Oamenii de ştiinţă susţin că uleiul de sâmburi de coacăze atenuează problemele de concetrare şi memorare prin cei doi compuşi remarcabili ai săi: acidul alfa-linolenic şi acidul stearidonic, indispensabili dezvoltării şi bunei funcţionări a neuronilor.
4. Îmbunătăţesc acuitatea vizuală
Conţinutul mare de antocianine, substanţele fitochimice care protejează ochii de procesele de îmbătrânire, ajută la menţinerea elasticităţii ţesuturilor la acest nivel, îmbunătăţesc vederea nocturnă. De asemenea, aceste fructe ajută la menţinerea glicemiei la cote normale, prevenind diabetul, o maladie, care provoacă probleme oculare majore.
5. Sunt ideale în atonii gastrice
Aceasta deoarece atunci când sunt servite înainte de masă au funcţie tonică, iar dacă-s consumate după mese sunt stomahice, adică favorizează digestia gastrică.
6. Reduc sensibilitatea la infecţii respiratorii şi intestinale, graţie virtuţilor antiinflamatorii.
7. Tratează durerea de gât
Pentru asta, se administează, în cazul faringitei granulomatoase, peltea de coacăze negre amestecată cu puţină apă caldă, iar în cazul amigdalelor inflamate se face gargară cu suc de coacăze, de preferinţă negre, de mai multe ori pe zi.
8. Produc diureză cu multă eliminare de acid uric
Ceea ce la face foarte utile în gută, litiaze urice şi boli reumatismale sau chiar cardiace şi renale sau în toate cazurile în care s-a acumulat o cantitate prea mare de toxine în organism.
9. Uşurează trecerea la menopauză, reglând toate tulburările specifice acestui fenomen.
10.Ajută la tratarea astmului
Un studiu dezvoltat în Noua Zeelandă a testat extractele de coacăze negre pe celule pulmonare umane. Testele au dovedit că aceste extracte pot lupta împotriva alergenilor, în special a celor asociați cu inflamarea țesutului pulmonar observată în unele cazuri de astm.
11.Tratează artrita reumatoidă
Unele studii arată că suplimentele de acid gama-linoleic au fost eficiente în tratarea pacienților cu poliartrită reumatoidă. Astfel, a fost demonstrat că băuturile pe bază de struguri, dar mai ales cele pe bază de coacăze ajută la scăderea acumulării de plăci în sânge.
12.Protejează pielea
Fundația Națională pentru Psoriazis recomandă uleiul de semințe de coacăze negre pentru a ușura simptomele pacienților cu psoriazis. Acest ulei poate ajuta la încetinirea creșterii și dezvoltării zonelor uscate provocate de psoriazis. De asemenea, este indicat să fie aplicat direct pe pielea uscată sau iritată.
13. Sănătatea oaselor și a dinților
Având un conținut ridicat de calciu, coacăzele ajută la întărirea dinților și a oaselor, fiind de asemenea eficiente în tratarea osteoporozei.
Citește și:
Prăjitură cu cremă de lămâie și coacăze roșii. Un desert de vară dulce-acrișor.
Sursă foto: wall-street.ro