Antena

Controalele de rutină pe care să le faci acasă pentru că îți salvează viața. Nu ai nevoie de medic

Ți-ai sunat medicul să-ți faci programare, dar ai găsit un loc liber peste câteva săptămâni sau chiar luni? Când vine vorba de controalele și analizele de rutină decontate de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), este posibil să mai aștepți pentru a putea merge cu bilet de trimitere. 

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 11 Octombrie 2022, 14:38 | Actualizat: Joi, 19 Ianuarie 2023, 10:34
Controalele de rutină pe care să le faci acasă pentru că îți salvează viața
Shutterstock

Să-ți verifici starea de sănătate este extrem de important. Medicul generalist Zoe Watson a explicat pentru publicația The Sun cum poți face asta chiar acasă, fără să ai nevoie de ajutorul unui specialist.

Pe aceeași temă

Cum verifici tensiunea arterială

Potrivit expertului în medicina generală, tensiunea arterială tinde să crească pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar tensiunea arterială mărită, în mod constant, poate crește riscul de apariție a bolilor de inimă, de rinichi și de accident vascular cerebral.

„Tensiunea ta ar trebui să fie mai mică de 140/90. Verifică de câteva ori pe parcursul zilei. Dacă observi valori care sunt în mod constant mai mari de 140/90, este nevoie să discuți cu medicul tău de familie”, a precizat dr. Watson.

Pe aceeași temă

Cum verifici ritmul cardiac

Pentru a-ți verifica ritmul cardiac în repaus, care ar trebui să fie între 60-100 de bătăi pe minut (bpm), găsește punctul pulsului de pe încheietura mâinii. Numără bătăile timp de 30 de secunde, apoi dublează acest număr pentru un minut.

„Dacă observi că inima îți bate în mod constant cu mai mult de 100 bpm sau cu mai puțin de 40 bpm, cere sfatul medicului tău”, spune doctorul.

Bătăile neregulate ale inimii sau aritmia pot fi un semn de atac de cord, insuficiență cardiacă, cardiomiopatie și boli coronariene.

Pe aceeași temă

Cum verifici sănătatea ochilor

Recomandari A1

Nu ar trebui să verifici doar dacă vezi bine. Albul ochilor care înconjoară irisul, numit sclera, este în mod normal cu vase de sânge foarte mici, dar vizibile.

„Înroșirea sclerei poate indica infecție sau inflamație. Dacă devine foarte galben, acest lucru poate indica icter și necesită investigații medicale.

„Vederea normală nu ar trebui să fie încețoșată, să aibă pete negre sau să vezi dublu. Oricare dintre aceste modificări necesită investigații medicale”, a mai continuat medicul.

Este important să vizitezi un medic oftalmolog, o dată la doi ani.

Cum verifici sănătatea auzului

Auzul deficitar poate fi un semn al unor alte probleme de sănătate cum ar fi diabetul sau meningita. O altă cauză poate fi și acumularea de ceară. Poți face un test de auz gratuit aici sau îl poți cere, în mod oficial, unui medic specialist.

„Urechile sunt un organ care se autocurăță, iar ceara le ajută să se păstreze curate. Nu folosi bețișoare de urechi deoarece nu vei face decât să împingi ceara și mai mult, astfel că se poate bloca”, a mai explicat doctorul.

Cum verifici sănătatea sânilor

Este important să verifici atât sânul, cât și axila, până la claviculă, de preferat în timp ce faci duș.

„Consultă un medic de familie dacă observi oricare dintre următoarele aspecte: o modificare a mărimii, conturului sau formei sânului, o schimbare a aspectului sau a senzației pielii de pe sân, cum ar fi încrețirea sau gropițele, o erupție cutanată sau roșeață, un nou nodul, umflare, îngroșare sau zonă cu denivelări la un sân sau axilă care nu erau acolo înainte sau scurgere de lichid de la un mamelon sau ambii”, a continuat dr. Watson.

De altfel, verifică poziția în care se află mamelonul, dacă este tras în interior sau îndreptat diferit, dacă are erupții cutanate, cruste, piele solzoasă, mâncărime sau roșeață sau orice fel de disconfort.

Cum verifici talia

Circumferința taliei este de preferat să fie la mai puțin de jumătate din înălțimea ta. Ai nevoie de o măsurătoare în centimetri pentru a-ți verifica înălțimea, apoi fă același lucru și cu talia. Împarte numărul taliei la numărul înălțimii (fără să pui virgula sau punct) și dacă rezultatul se află în intervalul 0,4 - 0,5, este totul în regulă. În caz contrar, cere sfatul medicului tău, pentru a vedea cum îți poți îmbunătăți stilul de viață.

Cum verifici sănătatea testiculară

Cancerul testicular este una dintre cele mai frecvente forme de boală la bărbații tineri. Doctorul recomandă să se verifice testiculele o dată pe lună, în timpul dușului, când corpul este relaxat. Cu ajutorul degetului mare și al arătătorului verifică textura, dimensiunea fiecărui testicul.

Cum verifici sănătatea pielii

Pielea este cel mai mare organ și poate fi verificată acasă. Când vine vorba de alunițe, ține cont de regula ABCDE, care se referă la asimetrie, margine, culoare, diametru, evoluție. Cu o oglindă în față și una în spate, poți verifica și alunițele din spate.

Cum verifici sănătatea în perioada de menstruație

Aplicațiile special concepute pentru a monitoriza menstruația pot fi de mare ajutor. Când ajungi la perimenopauză, perioada de tranziție către menopauză, este comun ca menstruația să fie neregulată, mai imprevizibilă. Cere sfatul în cazul în care apar sângerări între menstruații sau după sex.

Cum verifici sănătatea mintală

Sănătatea mintală contează la fel de mult, așadar poți face un test gratuit pentru depresie și anxietate aici.

Cum verifici calitatea somnului

În multe cazuri, sforăitul poate avea diferite cauze, cum ar fi stilul de viață haotic sau există prea multe kilograme în plus. Poate fi și semn de apnee în somn, care crește riscul de face accident vascular cerebral, diabet de tip 2, boli de inimă sau alte afecțiuni. Dacă somnul tău e întrerupt în mod constant, cere sfatul medicului tău.

Pe aceeași temă

Cum verifici sănătatea intestinală

O simplă observație a probei de scaun îți poate salva viața.

„Observă dacă fecalele au mucus sau sângerări și stabilește frecvența cu care mergi la toaletă, de exemplu dacă suferi de diaree sau constipație. Dacă observi ceva nou sau vreo schimbare în rutina ta, cere sfatul medicului”, a completat doctorul în medicină generală.

Whatsapp LinkedIn
controale rutina controale acasa medic
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru. Ninsorile vor continua în 23 de judeţe
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Cum poți să te pregătești pentru epilarea braziliană. Sfaturi pentru o piele fină și catifelată Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre... ZUTV
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste