Antena Căutare

Câte ore pe noapte este indicat să dormim și ce riscăm atunci când ne privăm organismul de somn

Un expert în somnologie a explicat de ce este important să avem un anumit număr de ore se somn pe noapte, în funcție de vârstă și ce boli riscăm în caz contrar.

Câte ore pe noapte este indicat să dormim și ce riscăm atunci când ne privăm organismul de somn
Ce consecințe nefavorabile are lipsa somnului | Shutterstock

Somnul a fost cercetat de ani întregi, multe studii concluzionând că există o legătură foarte importantă între sănătatea creierului și orele de somn.

Lipsa somnului perturbă genele și crește riscul tumorilor canceroase

Lipsa somnului duce la o uzură a celulelor, adică la perturbarea genelor și la riscul apariției tumorilor canceroase, potrivit digiworld.tv

Pentru cea mai mare parte a populației, cei care dorm mai puțin de șase-șapte ore pe noapte pot avea probleme cu sistemul imunitar și sunt în pericol de a dezvolta unele forme de cancer.

Citește și:De ce ți se face somn după ce mănânci la prânz. Iată ce se întâmplă în corp și cum poți preveni starea de somnolență

Privarea de somn crește și riscul ca arterele coronare să se blocheze sau să devină fragile, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare.

Totodată, și nivelul glicemiei poate fi perturbat de la lipsa somnului iar tot astfel, la oboseală, omul simte nevoia de mâncare nesănătoasă pentru că prea puține ore de somn cresc concentrația unui hormon care te face să simți foame, mai arată sursa menționată.

Mai mult decât atât, lipsa somnului duce la un risc cu 50% mai mare de a dezvolta cancer intestinal.

Citește și:Când soțul a auzit ce spune soția în somn, omul a mers la Poliție. Ce faptă de neimaginat a ieșit la iveală

Un studiu din 2021 a constatat că cei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care au dormit șase ore sau mai puțin în fiecare noapte, au avut un risc cu 30% mai mare de a dezvolta demență cu debut tardiv.

Nou-născuții, 0-3 luni, ar trebui să doarmă între 14-17 ore, sugarii de 4-11 luni - 12-15 ore, copii mici 1-2 ani - 11-14 ore.

De la vârsta de 3 ani în sus, preșcolarii de 3-5 ani au nevoie de 10-13 ore în timp ce copiii de vârstă școlară 6-13 ani ar trebui să doarmă 9-11 ore.

Începând cu adolescența, 14-17 ani, intervalul ideal de somn este de 8-10 ore, iar de la 18 ani în sus, 7-9 ore sunt suficiente pentru sănătate, potrivit sursei menționată.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x