Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor alimentația? Ce putem consuma pentru a nu ne scădea imunitatea?
Odată cu schimbările anotimpurilor trebuie să ne schimbăm şi alimentaţia. Trecerea de la temperaturile ridicate la cele scăzute, dar şi micşorarea zilei ne influenţează inclusiv funcţionarea organismului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 04 Septembrie 2020, 13:13 | Actualizat: Vineri, 04 Septembrie 2020, 18:58Odată cu schimbările anotimpurilor trebuie să ne schimbăm şi alimentaţia. Trecerea de la temperaturile ridicate la cele scăzute, dar şi micşorarea zilei ne influenţează inclusiv funcţionarea organismului.
Cristian Mărgărit, consultat în nutriție și fitnes vine în sprijinul nostru că câteva lămuriri despre alimentația în funcție de sezonul în care ne aflăm, mai precis despre ce trebuie să consumăm acum la început de toamnă pentru a ne îmbunătăți sănătatea organismului.
Pe aceeași temăȘi pentru că în curând va începe școala, este important să știm ce ar trebui să conțină pachețelul copilului, pentru a-i influența starea de bine și a-l ajuta la trecerea de la temperaturile ridicate, la cele scăzute care vor urma în perioadele apropiate.
Sfatul lui Cristian Mărgărit în ceea ce privește conținutul pachețelului pentru școală, este, în primul rând a se renunța la dulciuri și a le înlocui cu fructe de sezon.
Obișnuitul sandviș ar trebui să conțină mai puțină pâine și mai multe ingrediente neperisabile.
În loc de clasicele felii de pâine putem folosi o baghetă din care să scoatem miezul, iar în locul acestuia să adăugăm puțină carne curată, puțină salată și puține legume. O altă variantă ar fi să adăugăm legume și puțină brânză, sau chiar un ou fiert, dacă nu a fost cumva servit la micul dejun.
Pe aceeași temăRecomandate sunt alimentele cu un conținut bogat de vitamina C, cum ar fi ardeiul capia și salatele verzi.
Dintre fructele de sezon recomandate sunt merele, strugurii, bananele, așezate în cutii.
Pentru alimentația adulților sunt recomandate alimentele din ce în ce mai calde cum sunt supele: de dovleac cu semințe, o supă de pui cu legume. Și în special combinațiile de leguminoase cum ar fi fasolea, lintea, năutul, bogate în fibre sănătoase.
De asemeni, trebuie să consumăm cât mai multe proteine, dar și carbohidrați și săținem cont și de hidratare.
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la specialistul în nutriție Cristian Mărgărit, accesați materialul video de mai jos: