Cum utilizezi aerul condiționat fără a te îmbolnăvi
Aerul condiționat ne ajută să păstrăm o temperatură constantă și mai răcoroasă în locuință pe timp de caniculă. Iată cum să utilizezi aerul condiționat fără a te îmbolnăvi.
Publicat: Luni, 08 Iulie 2019, 08:40 | Actualizat: Luni, 08 Iulie 2019, 08:53- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Aerul condiționat ne ajută să păstrăm o temperatură constantă și mai răcoroasă în locuință pe timp de caniculă. Iată cum să utilizezi aerul condiționat fără a te îmbolnăvi.
Pe timpul verii, căldura poate deveni înăbușitoare și sufocantă, iar aerul din locuință devine irespirabil pe măsură ce temperatura și umezeala crește, creând un disconfort termic. Un sistem de răcire eficient te poate ajuta să te răcorești pe timp de caniculă. Cu toate acestea, uneori probleme de sănătate nu întârzie să apară atunci când folosești aerul condiționat. Utilizat în mod abuziv, la temperaturi foarte joase și fără a fi întreținut în mod corespunzător, aparatul de aer condiționat contribuie la declanșarea multor probleme de sănătate (atât afecțiuni minore dar și boli grave, cum este boala legionarilor sau legionella).
Cum utilizezi aerul condiționat fără a te îmbolnăvi
Specialiştii recomandă modelele de aparate de aer condiţionat din clasele energetice A sau A++, ce oferă un confort sporit cu un consum redus de energie. Unul dintre cele mai importante lucruri este să setăm corect temperatura şi intervalele orare în care va funcţiona aerul condiționat.
Totodată, jetul de aer rece nu trebuie să fie îndreptat direct către persoanele care îşi desfăşoară activitatea în încăperea în care este aerul condiţionat. Într-o locuință, este recomandat ca aparatele să fie instalate pe hol, astfel încât să răcească aerul din încăperi, în mod indirect. Astfel, se evită producerea nevralgiilor.
Temperatura medie din interiorul unei încăperi ar trebui să fie de aproximativ 24°C atunci când suntem prezenţi în spaţiul respectiv. În general, diferența de temperatură dintre interior și exterior nu ar trebui să fie mai mare de 5 grade Celsius.
De asemenea, este necesară și curățarea periodică a filtrelor aparatului de aer condiționat, care se pot impregna cu impurităţi sau microorganisme periculoase. Trebuie să știi că aerul care trece printr-un filtru murdar poate transmite bacterii şi virusuri care provoacă boli respiratorii şi reacţii alergice. Una dintre cele mai cunoscute şi mai periculoase este boala provocată de bacteria Legionella pneumophila.
Cum poate fi pusă în pericol sănătatea unei persoane prin folosirea aerului condiționat?
După utilizarea aerului condiționat, mulți oameni suferă de astm, manifestă tuse, strănut, mâncărimi ale pielii, disconfort la nivelul foselor nazale, răceli frecvente, infecți ale urechii, dureri gastrointestinale, dureri persistente de cap, gât iritat, ochi lăcrimoși sau uscați și reacții alergice. Exista în aer componente toxice care nu pot fi văzute cu ochiul liber, dar care au un impact negativ asupra sănătății și care, de cele mai multe ori, sunt asociate cu alte cauze.
În principal, două lucruri pot îmbolnăvi o persoană: temperatura scăzută și lipsa de igienă a aparatului de aer condiționat (praful, mucegaiurile).
Scurgerile nazale și alte semne ale gripei sunt răspunsuri naturale la temperatura scăzută care se obține prin intermediul aparatului de aer condiționat. Disconfortul este amplificat de faptul ca multe dintre aparate nu sunt echipate cu funcția de umidificare, iar mucoasa nasului și a gurii se usucă.
Mucegaiul este o ciupercă microscopică, ce se adaptează și se reproduce cu o viteză mare. Sporii de mucegai sunt vizibili atât pe lemnul descompus, glafurile ferestrelor, materiale depozitate în locuri umede și chiar în dulapuri. Ca în cazul oricărei boli, cei mai expuși sunt sugarii, copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă, în special cei care suferă deja de boli respiratorii cronice sau au sistemul imunitar slăbit.
Mucegaiul care se află într-o unitate de aer condiționat este dificil de depistat întrucât de cele mai multe ori crește în interiorul orificiilor și în diverse conducte. Nivelul ridicat de umiditate alături de praf, reprezintă un mediu propice de înmulțire al acestuia.
Dacă anumite componente ale aparatului de aer condiționat, precum filtrele, pot fi curățate, este dificil să se descopere sporii de mucegai, firele de păr de animal sau murdăria din alte locuri, greu de accesat, din interiorul acestuia.
Beneficiile utilizarii aerului conditionat:
- Căldura extremă are un impact negativ asupra activității fizice, iar aerul condiționat ar putea fi o modalitate de a echilibra acest inconvenient.
- Îmbunătățește nivelul de confort atât la locul de munca dar și în interiorul altor spații.
- Contribuie la optimizarea activităților intelectuale și fizice.
- O temperatură mai scăzută micșorează șansele prezenței insectelor și paraziților într-o încăpere.
- La temperaturi scăzute, o persoană transpiră mai puțin iar riscul de deshidratare este mai scăzut.
- O instalație de aer condiționat de calitate și bine întreținută, reîmprospătează și îmbunătățește calitatea aerului respirat.
Riscurile folosirii aerului condiționat:
- Schimbările bruște de temperatură și umiditate afectează sistemul respirator.
- Usucă pielea și mucoasele membranelor.
- Adaugă un plus de zgomot la cel ambiental, care contribuie la poluarea fonică
- Recircularea aerului poate transmite boli infecțioase respiratorii.
- Un aparat de aer condiționat slab întreținut poate amplifica sau chiar provoca reacții alergice.
- Aerul condiționat este asociat cu cronică, faringita, iritația gâtului și răgușeala.
Citește și:
Cum alegi aerul condiționat pentru casa ta. 12 criterii după care să te ghidezi
Canicula a crescut la un nivel record vânzările de aparate de aer condiţionat
Dormitul cu aerul condiționat deschis este rău pentru sănătate
Sursă foto: inventorairconditioners.com