Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

Cum alegi aerul condiționat pentru casa ta. 12 criterii după care să te ghidezi

Căldura verii pătrunde în locuința ta și face aerul irespirabil. Pentru a răcori întreaga casă, este nevoie de folosirea unui aparat de aer condiționat. Iată câteva criterii pe care să le consideri înainte de a achiziționa un aparat de aer condiționat.

Căldura verii pătrunde în locuința ta și face aerul irespirabil. Pentru a răcori întreaga casă, este nevoie de folosirea unui aparat de aer condiționat. Iată câteva criterii pe care să le consideri înainte de a achiziționa un aparat de aer condiționat.

Când căldura caniculară a verii pătrunde și în casa sau apartamentul tău și simți că nicio altă soluție nu funcționează, trebuie să îți achiziționezi un aparat de aer condiționat. Cu toate acestea, să îl alegi pe cel potrivit pentru locuința ta poate fi dificil.

Pentru a alege un aparat de aer condiționat, trebuie să iei în calcul numărul de camere și felul cum sunt amplasate, care sunt consumatorii electrici care degajă căldură, izolația termică a clădirii, amplasarea clădirii față de punctele cardinale și dimensiunile ferestrelor.

În ceea ce urmează, îți vom oferi câteva criterii pe care să te bazezi atunci când alegi un aparat de aer condiționat.

Cum alegi aerul condiționat pentru casa ta

1.Destinația spațiului și amplasarea acestuia

Răcirea unei locuințe se face mai ușor decât răcirea unui spațiu comercial, precum o cafenea sau un bar. În acest sens, pentru montarea aparatului de aer condiționat este importantă amplasarea spațiului față de punctele cardinale și vecinătățile. Dacă locuința este amplasată într-un loc umbros, nevoia de răcire a aerului poate fi mai mică.

2.Numărul de camere, comunicarea dintre acestea și suprafață

Pentru încăperile open-space, alegerea este una ușoară deoarece trebuie să iei în calcul doar suprafața acestora. În cazul locuințelor cu mai multe camere, este importantă și comunicarea dintre acestea, deoarece felul în care sunt amplasate ușile și holurile poate influență felul în care trece aerul rece.

3.Electrocasnicele care degajă căldură

În orice locuință există electronice și electrocasnice care generează căldură. Acțiunea unora dintre ei este permanentă, așa cum este cazul frigiderului, iar a altora este discontinuă, precum mașina de spălat rufe, cea de spălat vase sau aspiratorul. Și acestea contribuie la creșterea temperaturii din interiorul casei pe timpul verii

4.Izolarea termică

Este importantă și izolarea termică de care are parte construcția, deoarece poate să influențeze într-o mare măsură temperatura din interior.

5.Dimensiunile ferestrelor

Dimensiunile ferestrelor și ponderea lor pe suprafețele laterale ale construcției pot influența, la rândul lor, temperatura din interior. Trebuie neapărat să alegi un aparat de aer condiționat dacă ferestrele sunt mici sau dacă bate soarele prin ele toată ziua.

6.Tipul sistemului de climatizare

Ai două opțiuni când vine vorba despre alegerea tipologiei sistemului de climatizare. Sistemele Split sunt alegerea clasică și totodată cea mai populară. Acestea sunt formate dintr-o singură unitate exterioară și una interioară și fac față cu brio nevoilor unei locuințe obișnuite.

Sistemele Multi Split, formate dintr-o singură unitate exterioară și două, sau mai multe unități interioare, sunt mai costisitoare decât cele simple, însă au avantajul că ocupă mai puțin spațiu și sunt mai estetice.

7.Performanța energetică

Coeficienții SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), pentru răcire, și SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), pentru încălzire, te pot ajuta să compari mai multe modele cu putere diferită. Aceștia reprezintă rația dintre energia termală eliberată în încăpere și cea absorbită. Cu cât valorile acestor coeficienți sunt mai mari, cu atât este mai eficient aparatul de aer condiționat.

8.Capacitatea sistemului de climatizare

Suprafața pentru care dorești climatizare îți va indica și care este capacitatea optimă a instalației pentru spațiul în care va fi folosită. Aceasta se măsoară în BTU (British Thermal Unit). Această valoarea semnifică numărul de BTU pe care aparatul de aer condiționat îi poate circula într-o oră.

Valorile recomandate sunt:

  • 9.000 BTU pentru încăperi cu o suprafață cuprinsă între 20 și 25 metri pătrați;
  • 12.000 BTU pentru suprafețe de 25-35 metri pătrați;
  • 18.000 BTU pentru suprafețe de 40-50 metri pătrați;
  • 24.000 BTU pentru suprafețe de 60-70 metri pătrați.

9.Consumul de energie

Clasa energetică a aparatului de aer condiționat îți poate oferi informații prețioase cu privire la consumul de energie al acestuia. Echipamentele din clasele energetice A și A+ sunt mai economice decât B, C sau D, iar diferențele pot să ajungă chiar și la 40%.

10.Nivelul de zgomot

Performanța energetică și capacitatea sistemului de climatizare pot influență nivelul de zgomot al aparatelor de aer condiționat. Cu toate astea, modelele noi, de la firme de renume, sunt tot mai silențioase și mai puțin deranjante. Indiferent de numele furnizorului, testează, dacă ai posibilitatea, sistemul de climatizare.

11.Tipul filtrelor

Filtrele pot fi unul dintre criteriile după care alegi aparatul de aer condiționat. Unele dintre acestea sunt mai eficiente pentru purificarea aerului, sau au avantajul de a putea fi curățate, iar altele se schimbă periodic.

12.Funcțiile instalației de aer condiționat

Funcțiile standard ale sistemelor de climatizare sunt de răcire, de încălzire și de ventilație. Pe lângă acestea, aparatele moderne de aer condiționat au și o serie de alte funcții, care îmbunătățesc calitatea aerului. Asigură-te că stabilești care îți sunt nevoile înainte de a achiziționa un aparat de aer condiționat.

Avantajele folosirii unui aer condiționat

Previne deshidratarea

Expunerea la temperaturi ridicate pentru perioade îndelungate poate cauza deshidratare, mai ales dacă nu consumi suficiente lichide. Aerul condiționat reduce transpirația, și, deci scade și riscul de deshidratare.

Reduce simptomele specifice astmului și reacțiilor alergice

Aparatul de aer condiționat are și capacitatea de a “dezinfecta” aerul pe care îl respirăm. Acest lucru reduce riscul de crize de astm și de declanșare a reacțiilor alergice. Având în vedere că ținem geamurile închise atunci când folosim aerul condiționat, bacteriile și alergenii de afară rămân afară.

Îmbunătățește calitatea aerului

Aparatul tău de aer condiționat îmbunătățește considerabil calitatea aerului deoarece filtrează aerul de praf și alți alergeni. Totodată, acesta poate reduce umiditatea din cameră, reducând riscul de dezvoltare a mucegaiului.

Citește și:

Dormitul cu aerul condiționat deschis este rău pentru sănătate

12 soluții pentru a obține răcoare în casă fără a utiliza aer condiționat

Sursă foto: pinterest.com

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

"Taică-tu e și îngropat deja". Scene ireale în România. Au îngropat din greşeală altă...

AntenaSport

IREAL! Încă o femeie sfidează vârsta. Oamenii au impresia că este mai tânără cu câteva...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

”Nu a înțeles de ce prietena ei a umilit-o!” Misterul scandalului dintre Elena Cârstea și...

Playtech.ro

Unde a ajuns să locuiască azi Dan Bordeianu. Ce s-a întâmplat cu fostul iubit al Adelei Popescu

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Ludovic Orban, în bătaia puștii! A încălcat de mai multe ori legea. Noua poză care îl dă...

Capital.ro

Bianca Drăgușanu șochează. ”Doctorul mi-a zis să mă pregătesc”

Impact

Horoscop săptămâna 1-7 iunie, cu Camelia Pătrășcanu. Săgetătorii trebuie să fie atenți...

Antena3.ro

Amendă record pentru Radu Banciu! Ce a spus acesta despre unguri este fără precedent

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro