Căldura verii pătrunde în locuința ta și face aerul irespirabil. Pentru a răcori întreaga casă, este nevoie de folosirea unui aparat de aer condiționat. Iată câteva criterii pe care să le consideri înainte de a achiziționa un aparat de aer condiționat.
Când căldura caniculară a verii pătrunde și în casa sau apartamentul tău și simți că nicio altă soluție nu funcționează, trebuie să îți achiziționezi un aparat de aer condiționat. Cu toate acestea, să îl alegi pe cel potrivit pentru locuința ta poate fi dificil.
Pentru a alege un aparat de aer condiționat, trebuie să iei în calcul numărul de camere și felul cum sunt amplasate, care sunt consumatorii electrici care degajă căldură, izolația termică a clădirii, amplasarea clădirii față de punctele cardinale și dimensiunile ferestrelor.
În ceea ce urmează, îți vom oferi câteva criterii pe care să te bazezi atunci când alegi un aparat de aer condiționat.
Cum alegi aerul condiționat pentru casa ta
1.Destinația spațiului și amplasarea acestuia
Răcirea unei locuințe se face mai ușor decât răcirea unui spațiu comercial, precum o cafenea sau un bar. În acest sens, pentru montarea aparatului de aer condiționat este importantă amplasarea spațiului față de punctele cardinale și vecinătățile. Dacă locuința este amplasată într-un loc umbros, nevoia de răcire a aerului poate fi mai mică.
2.Numărul de camere, comunicarea dintre acestea și suprafață
Pentru încăperile open-space, alegerea este una ușoară deoarece trebuie să iei în calcul doar suprafața acestora. În cazul locuințelor cu mai multe camere, este importantă și comunicarea dintre acestea, deoarece felul în care sunt amplasate ușile și holurile poate influență felul în care trece aerul rece.
3.Electrocasnicele care degajă căldură
În orice locuință există electronice și electrocasnice care generează căldură. Acțiunea unora dintre ei este permanentă, așa cum este cazul frigiderului, iar a altora este discontinuă, precum mașina de spălat rufe, cea de spălat vase sau aspiratorul. Și acestea contribuie la creșterea temperaturii din interiorul casei pe timpul verii
4.Izolarea termică
Este importantă și izolarea termică de care are parte construcția, deoarece poate să influențeze într-o mare măsură temperatura din interior.
5.Dimensiunile ferestrelor
Dimensiunile ferestrelor și ponderea lor pe suprafețele laterale ale construcției pot influența, la rândul lor, temperatura din interior. Trebuie neapărat să alegi un aparat de aer condiționat dacă ferestrele sunt mici sau dacă bate soarele prin ele toată ziua.
6.Tipul sistemului de climatizare
Ai două opțiuni când vine vorba despre alegerea tipologiei sistemului de climatizare. Sistemele Split sunt alegerea clasică și totodată cea mai populară. Acestea sunt formate dintr-o singură unitate exterioară și una interioară și fac față cu brio nevoilor unei locuințe obișnuite.
Sistemele Multi Split, formate dintr-o singură unitate exterioară și două, sau mai multe unități interioare, sunt mai costisitoare decât cele simple, însă au avantajul că ocupă mai puțin spațiu și sunt mai estetice.
7.Performanța energetică
Coeficienții SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), pentru răcire, și SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), pentru încălzire, te pot ajuta să compari mai multe modele cu putere diferită. Aceștia reprezintă rația dintre energia termală eliberată în încăpere și cea absorbită. Cu cât valorile acestor coeficienți sunt mai mari, cu atât este mai eficient aparatul de aer condiționat.
8.Capacitatea sistemului de climatizare
Suprafața pentru care dorești climatizare îți va indica și care este capacitatea optimă a instalației pentru spațiul în care va fi folosită. Aceasta se măsoară în BTU (British Thermal Unit). Această valoarea semnifică numărul de BTU pe care aparatul de aer condiționat îi poate circula într-o oră.
Valorile recomandate sunt:
- 9.000 BTU pentru încăperi cu o suprafață cuprinsă între 20 și 25 metri pătrați;
- 12.000 BTU pentru suprafețe de 25-35 metri pătrați;
- 18.000 BTU pentru suprafețe de 40-50 metri pătrați;
- 24.000 BTU pentru suprafețe de 60-70 metri pătrați.
9.Consumul de energie
Clasa energetică a aparatului de aer condiționat îți poate oferi informații prețioase cu privire la consumul de energie al acestuia. Echipamentele din clasele energetice A și A+ sunt mai economice decât B, C sau D, iar diferențele pot să ajungă chiar și la 40%.
10.Nivelul de zgomot
Performanța energetică și capacitatea sistemului de climatizare pot influență nivelul de zgomot al aparatelor de aer condiționat. Cu toate astea, modelele noi, de la firme de renume, sunt tot mai silențioase și mai puțin deranjante. Indiferent de numele furnizorului, testează, dacă ai posibilitatea, sistemul de climatizare.
11.Tipul filtrelor
Filtrele pot fi unul dintre criteriile după care alegi aparatul de aer condiționat. Unele dintre acestea sunt mai eficiente pentru purificarea aerului, sau au avantajul de a putea fi curățate, iar altele se schimbă periodic.
12.Funcțiile instalației de aer condiționat
Funcțiile standard ale sistemelor de climatizare sunt de răcire, de încălzire și de ventilație. Pe lângă acestea, aparatele moderne de aer condiționat au și o serie de alte funcții, care îmbunătățesc calitatea aerului. Asigură-te că stabilești care îți sunt nevoile înainte de a achiziționa un aparat de aer condiționat.
Avantajele folosirii unui aer condiționat
Previne deshidratarea
Expunerea la temperaturi ridicate pentru perioade îndelungate poate cauza deshidratare, mai ales dacă nu consumi suficiente lichide. Aerul condiționat reduce transpirația, și, deci scade și riscul de deshidratare.
Reduce simptomele specifice astmului și reacțiilor alergice
Aparatul de aer condiționat are și capacitatea de a “dezinfecta” aerul pe care îl respirăm. Acest lucru reduce riscul de crize de astm și de declanșare a reacțiilor alergice. Având în vedere că ținem geamurile închise atunci când folosim aerul condiționat, bacteriile și alergenii de afară rămân afară.
Îmbunătățește calitatea aerului
Aparatul tău de aer condiționat îmbunătățește considerabil calitatea aerului deoarece filtrează aerul de praf și alți alergeni. Totodată, acesta poate reduce umiditatea din cameră, reducând riscul de dezvoltare a mucegaiului.
Citește și:
Dormitul cu aerul condiționat deschis este rău pentru sănătate
12 soluții pentru a obține răcoare în casă fără a utiliza aer condiționat
Sursă foto: pinterest.com