De ce e bine să lenevești pe canapea. Beneficiile pe care acest obicei le aduce sănătății
În acest răgaz între Crăciun și Revelion mulți își găsesc drum spre canapeaua din sufragerie. Fie că muncesc de acasă, fie că vor să scape de oboseala acumulată zilele acestea sau urmăresc un film, oamenii sunt atrași ca un magnet de canapea. Ceea ce poate fi chiar benefic pentru sănătatea lor.
Publicat: Vineri, 29 Decembrie 2023, 18:24 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:04În perioada sărbătorilor, oamenii acumulează un stres suplimentar, care completează tot ceea ce s-a adunat de-a lungul anului sau poate chiar anilor. Nu de puține ori se văd atrași de canapeaua din sufragerie.
Fie că vin de la serviciu și se trântesc pentru câteva minute acolo, fie că iau o pauză de la evenimentele de familie, mulți se regăsesc în această situație.
Pe aceeași temăDe ce e bine să lenevești pe canapea. Beneficiile pe care acest obicei le aduce sănătății
Potrivit The Sun, experții spun că odihna adecvată, ceea ce înseamnă fără televizor, muzică sau rețelele de socializare, deci fără orice i-ar putea stimula, poate întări sistemul imunitar, dar și accelerarea scăderii în greutate sau prevenirea unor boli.
„În lumea modernă, trăim într-o stare permanentă de stres scăzut sau mediu”, precizează Danny Penman, autorul bestsellerului Mindfulness: A Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World.
„Să fii tot timpul la limită își pune amprenta fizică asupra corpului, deoarece este nevoit să își redirecționează toate resursele către răspunsul de luptă-sau-fugi.
Ceea ce nu reprezintă tocmai o problemă pe termen scurt, dar dacă este prelungită, înseamnă că alte funcții suferă, cum ar fi sistemul imunitar, întreținerea pielii și digestia”, a mai adăugat el pentru The Telegraph.
Pe aceeași temăCând oamenii nu își acordă timpul adecvat pentru a se odihni, corpul produce cantități mari de cortizol, adică produce hormonul stresului.
Cortizolul, care este produs în glandele suprarenale, pune corpul în modul luptă-sau-fugi.
Potrivit Clinicii Cleveland, cortizolul are multe funcții importante, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, dar acordă și sprijinul necesar pentru ca fiecare dintre oameni să se poată trezi sau adormi.
Cu toate acestea, prea mult cortizol poate slăbi sistemul imunitar, astfel încât atunci când o persoană este stresată, este mai predispusă la bacterii și bacterii virale.
Un alt dezavantaj major este impactul asupra greutății. Chiar dacă o persoană mănâncă foarte puțin și face mult sport, va observa în continuare că talia sa devine tot mai mare. De asemenea, luarea în greutate poate fi vizibilă și la nivelul feței.
De asemenea, poate duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge, care se transformă adesea în diabet zaharat de tip 2.
Nivelul ridicat de cortizol poate provoca și o creștere a tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la boli de inimă, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacurile de cord.
Totodată, un nivel ridicat de cortizol pot face pielea mai grasă, provocând astfel acneea.
Pe aceeași temăCum te poți relaxa eficient
Serviciul Național de Sănătate recomandă tuturor să ia măsuri imediate pentru a gestiona stresul. Printre exercițiile recomandate se numără respirația profundă sau alocarea unui anumit timp zilnic pentru relaxare.
Relaxarea poate însemna lucruri diferite pentru fiecare. Pentru mulți, asta ar putea include petrecerea câtorva ore întinși pe canapea, cu o ceașcă de ceai aproape.
S-a dovedit că frunzele de ceai conțin antioxidanți care reduc stresul și ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor.
Dr. Taylor Wallace, cercetător în domeniul alimentației din Statele Unite ale Americii, a declarat: „Această băutură valoroasă este una pe care oamenii o pot adăuga în rutina zilnică ușor pentru a-și îmbunătăți dieta și pentru a-și crea o viață mai sănătoasă și mai lungă.”
Pe aceeași temăConsiliul Ceaiului din Statele Unite ale Americii a analizat beneficiile compușilor flavonoizi din ceaiurile negre, verzi și din plante. Acestea întăresc sistemul imunitar, au proprietăți antioxidante și ajută la combaterea infecțiilor bacteriene sau virale.
În concluzie, cele cinci motive pentru care relaxarea pe canapea este benefică pentru oameni sunt:
- îmbunătățește sistemul imunitar
- ajută la menținerea unei greutăți optime
- reglează nivelul zahărului din sânge
- reglează tensiunea arterială
- ajută la reducerea acneei.