Detox de toamnă. Cum îți pregătești organismul pentru sezonul rece
Toamna crește riscul îmbolnăvirilor, apare gripa, apar primele răceli și viroze. Pentru o imunitate de fier, ar trebui să urmăm o cură de detoxifiere și de întărire a imunității, ar trebui să optăm pentru o dietă sănătoasă, dar și un stil de viață echilibrat. Iată cum să-ți pregătești organismul și cum să faci față afecțiunilor de sezon.
Publicat: Joi, 10 Octombrie 2019, 13:24 | Actualizat: Marti, 15 Iunie 2021, 14:15Toamna crește riscul îmbolnăvirilor, apare gripa, apar primele răceli și viroze. Pentru o imunitate de fier, ar trebui să urmăm o cură de detoxifiere și de întărire a imunității, ar trebui să optăm pentru o dietă sănătoasă, dar și un stil de viață echilibrat. Iată cum să-ți pregătești organismul și cum să faci față afecțiunilor de sezon.
Consumă cât mai multe fructe!
În acest anotimp, atât de bogat în fructe, este obligatoriu să urmezi o cură de detoxifiere. Renunță, pentru o perioadă, la alimente grase, mezeluri, prăjeli, dulciuri, junk food și consumă cât mai multe fructe proaspete. Acestea ajută organismul să elimine toxinele acumulate în timp, iar vitaminele, mineralele și nutrienții îți întăresc inumitatea. În acest fel, vei face față cu brio răcelilor și virozelor de sezon, dar și noului val de gripă care ne bate la ușă.
Dacă nu ești un mare fan al fructelor consumate ca atare, poți opta pentru sucuri naturale sau smoothie-uri. Pe hendi.ro vei găsi câteva rețete de smoothie detoxifiant pe care ai putea să-l consumi la micul dejun, dar și ca gustare între mese.
Care sunt fructele recomandate pentru detoxifierea organismului? Cele de sezon! Toamna este anotimpul strugurilor, al merelor și perelor, gutuilor și prunelor. Însă, o cantitate mare de vitamia C se regăsește în citrice. Portocalele, mandarinele, lămâile pot fi consumate în stare proaspătă sau ca ingrediente în diferite deserturi.
Înlocuiește carnea cu legume de sezon!
Carne în cantități mai mari va trebui să consumi la iarnă, când organismul tău va avea nevoie de un surplus de proteine. Până atunci însă, fă o pauză și introdu în meniul zilnic cât mai multe legume. Acestea pot fi consumate crude, în salate, la aburi, preparate la cuptor sau fierte, atunci când preparăm mâncăruri gătite. Anumite legume pot fi ronțăite și între mese, în locul junk food-ului. În loc să mănânci covrigei, gogoși, hot dog, hamburger sau dulciuri, mai bine ronțăi un morcov sau un ardei gras. Dacă ești amator de cărnuri și nu te poți abține când vezi o friptură suculentă, încearcă s-o consumi la grătar, alături de o porție generoasă de legume preparate la abur. Piețele și supermarket-urile sunt pline ochi cu legume de sezon: morcov, ardei, ceapă, conopidă, dovlecei, bostan, cartofi albi, cartofi dulci și altele.
Renunță la junk food!
Dacă ești mare amator de produse fast food, încearcă să adopți o alimentație cât mai echilibrată și cât mai sănătoasă. Evită, pentru o perioadă măcar, carnea, produsele din carne procesată precum mezelurile și stai departe de tot ce înseamnă junk food. Aceste alimente nu numai că îngrașă, dar sunt pline de chimicale, de coloranți, arome artificiale și E-uri nocive pentru sănătate. Nu-ți mai bombarda organismul cu otrăvuri alimentare! El trebuie să fie puternic și rezistent pentru a face față noilor provocări de sezon. Gripa, virozele, răcelile vor fi la ordinea zilei în sezonul rece. Jurnaliștii de la horecainsight.ro au publicat un studiu despre obiceiurile românilor cu privire la consumul de mâncare în afara casei, iar concluziile nu sunt dintre cele mai fericite. Se pare că românii sunt fani declarați ai pizzeriilor, shaormeriilor, patiseriilor și covrigăriilor. Într-un cuvânt, al fast food-ului. Un lucru nu tocmai benefic pentru sănătate, având în vedere că fast food-ul nu se numără printre cele mai recomandate de către medici și nutriționiști.
Sursa foto: Pixabay