Îți place FASOLEA BĂTUTĂ? Ce se întâmplă cu organismul tău dacă o consumi frecvent
Există mai multe tipuri de fasole, dar de unde provin toate acestea? Fasolea este, de fapt, sămânţa a anumitor plante. Ea este bogată în valori nutritive, conţine o mulţime de fibre, proteine şi foarte puţine grăsimi.
Publicat: Sambata, 07 Martie 2015, 12:03 | Actualizat: Luni, 15 Februarie 2021, 17:49Există mai multe tipuri de fasole, dar de unde provin toate acestea? Fasolea este, de fapt, sămânţa a anumitor plante. Ea este bogată în valori nutritive, conţine o mulţime de fibre, proteine şi foarte puţine grăsimi.
Fasolea reprezintă o parte valoroasă a unei diete sănătoase şi furnizează cantităţi recomandate de vitamine şi minerale, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care vegetarienii au un meniu alimentar bazat pe această plantă leguminoasa.
Ce beneficii are fasolea pentru organism?
Fasolea este un aliment foarte sănătos. Această poate reduce riscul unui atac de cord şi lupta împotriva diabetului zaharat, deoarece consumul de fasole oferă suficientă insulină pentru organismul uman. De asemenea, fasolea este plină de fibre şi oferă sentimentul de saturaţie atunci când este consumată, determinând astfel reducerea porţiilor de mâncare şi prevenind îngrăşarea. Fasolea oferă energie corpului pentru durata întregii zile şi protejează organismul de apariţia celulelor canceroase. Mai mult decât atât, fasolea este cunoscută pentru calitatea ei de reducere a nivelului de colesterol rău, menţinând sistemul cardiovascular sănătos.
Dar ce spun medicii despre fasolea preparată după rețete tradiționale, precum cea bătuta. Sau făcăluită! Ei bine, trebuie să ştiţi un lucru: fasolea bătută (chiar şi cea făcută în casă) îngraşă! Distrugerea mecanică a bobului de fasole determina o creştere a indexului glicemic, în comparaţie cu iahnia gătită clasic. Creşterea indexului glicemic, în acest caz, se explică prin creşterea suprafeţei de expunere a amidonului la acţiunea enzimelor digestive, care eliberează mai rapid glucoză din moleculă complexă de amidon, crescând mai repede nivelul glucozei din sânge şi forţând astfel pancreasul endocrin să secrete o cantitate mai mare de insulină. De aceea, fasolea bătută îngraşă şi nu se recomandă diabeticilor (are un index glicemic ridicat).
Fasolea bătută instant, din comerţ, conţine mulţi aditivi alimentari, agenţi de aromă şi gust, emulgatori, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, având de asemenea, un index glicemic ridicat.