(P) Cele mai bune modalități de a-ți menține sănătatea inimii prin dietă și exerciții fizice
Sănătatea inimii poate fi întreținută prin respectarea anumitor obiceiuri zilnice. Cu toate acestea, bolile cardiace apar și la persoanele care au puțini factori de risc.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 25 Mai 2023, 11:44 | Actualizat: Joi, 25 Mai 2023, 11:45Un exemplu în acest sens este reprezentat de nefumători. Controalele regulate oferite de un specialist în cardiologie Bacău sau din orașul unde vă aflați trebuie să fie respectate, chiar dacă nu există afecțiuni ale inimii. Prevenția este întotdeauna de mare ajutor în a avea o stare de sănătate optimă.
Un stil de viață sănătos pentru o inimă fericită
Există câteva modalități eficiente de a-ți menține sănătatea inimii prin dietă și exerciții fizice, pe care le vom detalia mai jos:
- Consumă o dietă echilibrată și sănătoasă - Încearcă să mănânci alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele, cerealele integrale, nucile și semințele, fasolea și leguminoasele, precum și proteine slabe, cum ar fi puiul și peștele. Evită sau cel puțin redu consumul de zaharuri, precum și de alimente procesate, care abundă în grăsimi saturate.
- Fă exerciții fizice regulat - Exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea sănătății inimii tale. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi, cum ar fi mersul pe jos rapid, alergarea, ciclismul sau înotul.
- Redu stresul - Stresul cronic poate fi dăunător sănătății inimii tale. Găsește modalități de a reduce stresul, cum ar fi meditația, yoga, exercițiile de respirație sau pur și simplu să petreci timp cu familia și prietenii.
- Renunță la fumat - Fumatul poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Dacă ești o persoană fumătoare și nu poți renunța complet la acest viciu, micșorează numărul de țigări pe care le fumezi.
- Menține o greutate sănătoasă - O greutate sănătoasă poate ajuta la menținerea sănătății inimii tale. Include o dietă variată și echilibrată, pe care să o completezi cu activitate fizică constantă.
- Monitorizează-ți tensiunea arterială și nivelul de colesterol – Colesterolul se poate reduce prin intermediul alimentației, iar în ceea ce privește tensiunea, medicul te va sfătui ce tratament să urmezi. Verifică-ți regulat tensiunea arterială și nivelurile ridicate de colesterol.
Cum să îți menții sănătatea cardiovasculară prin alimentație și activitate fizică
Exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea fluxului de sânge prin artere și vene, ceea ce poate îmbunătăți circulația sanguină în întregul corp. Acest lucru poate fi benefic pentru sănătatea inimii, deoarece inima este responsabilă pentru pomparea sângelui în întregul corp.
Activitatea fizică poate ajuta la îmbunătățirea funcției cardiace prin întărirea mușchiului cardiac și prin creșterea capacității inimii de a pompa sânge în corp, iar acest lucru poate reduce tensiunea arterială.
- Consumă grăsimi sănătoase - Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele din avocado, nuci și semințe, uleiul de măsline și peștele gras, pot ajuta la menținerea sănătății cardiovasculare.
- Nu abuza de alcool – Un pahar de vin poate fi benefic pentru sănătatea inimii, însă consumat în exces, alcoolul îți poate afecta tensiunea arterială, printre altele.
- Consumă carne slabă – De exemplu, de curcan, pui, deoarece grăsimile dăunează arterelor, ceea ce poate cauza înfundarea acestora.
- Surse de omega-3 - De asemenea, include în dietă alimente bogate în acizii omega-3, întrucât aceștia sprijină sănătatea inimii.
- Redu consumul de sodiu - Consumul excesiv de sodiu poate crește tensiunea arterială, ceea ce poate fi dăunător pentru sănătatea cardiovasculară. Încearcă să reduci cantitatea de sodiu din dieta ta și să eviți alimentele procesate care conțin cantități mari de sodiu.
- Diminuează cantitatea de grăsimi consumate - Alimentele bogate în grăsimi saturate și trans pot crește nivelul de colesterol din sânge, care poate duce la acumularea de plăci în artere și creșterea riscului de boli de inimă.
Un regim alimentar sănătos și echilibrat, care include alimente bogate în grăsimi sănătoase, fibre, antioxidanți, un consum redus de sodiu și de alimente procesate, bogate în grăsimi saturate și trans, poate ajuta la menținerea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Articol susținut de Anastasios Medical, o retea medicală cu clinici in Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro