(P) La ce să te aștepți după extracția molarilor de minte
Molarii de minte sunt ultimii dinți adulți, care ies de obicei între 17 și 21 de ani. Mulți oameni nu au suficient spațiu în maxilar pentru a găzdui molarii de minte, fără ca dinții din zona respectivă să se miște, iar asta poate duce la o serie de probleme.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 02 Decembrie 2022, 12:54 | Actualizat: Vineri, 02 Decembrie 2022, 12:56- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă ți se întâmplă și ție asta, medicul dentist îți va recomanda probabil o intervenție chirurgicală pentru a-i îndepărta. Îndepărtarea molarilor de minte este foarte frecventă, iar recuperarea poate dura până la o săptămână sau chiar mai mult dacă molarii de minte nu au ieșit încă de sub gingii sau nu sunt vizibili.
Iată la ce să te aștepți după extracție măsea de minte:
Ziua operației
Extracția molarilor de minte este o intervenție chirurgicală ambulatorie, ceea ce înseamnă că te vei opera și vei părăsi clinica în aceeași zi.
Întreabă medicul dentist la ce tip de anestezie să te aștepți (locală sau generală). În cazul anesteziei locale, vei rămâne pe același scaun, iar în cazul celei generale, va dura mai mult să te trezești, așa că vei fi dus într-o cameră de recuperare.
Prima zi de recuperare presupune unele dureri și umflături normale, și niște sânge în cavitatea bucală. Poți folosi o pungă de gheață aplicată în zonă. De asemenea, ți se vor oferi instrucțiuni despre când și cum să iei medicamente, fie analgezice pe bază de rețetă, fie ceva fără prescripție medicală.
Vei fi trimis acasă odată ce te vei simți pregătit. Este o idee foarte bună, dacă nu obligatorie, ca altcineva să te conducă acasă (dacă ești supus anesteziei generale, nu vei putea conduce o perioadă lungă de timp).
Evită alcoolul, cofeina și fumatul. Ar trebui să eviți și folosirea paielor. Acest lucru poate duce la complicații.
Recuperarea pe termen lung
Majoritatea oamenilor se recuperează complet după 3-4 zile, dar dacă dinții tăi au fost loviți sau au intrat într-un unghi ciudat, ar putea dura o săptămână întreagă.
Rana lăsată în urmă după operație nu se va vindeca complet timp de luni de zile, așa că poți dezvolta o infecție la câteva săptămâni după operație. Ai grijă de tine și fii atent la orice semne. Evită în continuare fumatul, scuipatul, folosirea paiului, exercițiile intense.
Complicații care indică o infecție sau leziuni ale nervilor:
- probleme la înghițire sau la respirație;
- febră;
- medicamente care nu sunt eficiente în atenuarea durerii;
- umflare care se agravează în timp;
- amorţeală;
- sânge sau puroi care iese din nas;
- sângerare care nu se oprește atunci când ții tifon pe ea și aplici presiune.
Alimente pe care să le mănânci și pe care să le eviți
Să te hidratezi și să mănânci bine este important pentru recuperare. Adresează-te medicului tău pentru instrucțiuni specifice despre ce poți mânca în primele zile de recuperare.
Începe cu alimente foarte moi, cum ar fi:
- brânză de vacă;
- budincă;
- supă;
- piure de cartofi;
- smoothie-uri.
Când mănânci, evită:
- alimente extrem de fierbinți care pot arde locul intervenției chirurgicale;
- nuci sau semințe care s-ar putea bloca în gaura în care erau cândva molarii de minte;
- să bei cu paiul sau să sorbi prea energic din lingură, ceea ce îți poate disloca cheagul de sânge sau poate distruge cusăturile.
Deși înlocuirea molarului de minte nu este necesară, întrucât acesta nu are un rol important în masticație, există o excepție de la această regulă, dacă pacientul suferă de o atrofie osoasă masivă în zona laterală. Atunci este necesar un implant dentar - precum acest implant dentar Iași - în zona molarului de minte pentru a oferi sprijin viitoarei lucrări protetice.