(P) Simptomatologia bolii hemoroidale
Boala hemoroidală, o afectiune des întalnita in cadrul populaţiei din întreaga lume, are numeroase cauze şi, de cele mai multe ori, provoaca un disconfort destul de mare pacienţilor care prezinta simptome.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 05 Decembrie 2022, 13:53 | Actualizat: Luni, 05 Decembrie 2022, 13:55Boala hemoroidală, o afectiune des întalnita in cadrul populaţiei din întreaga lume, are numeroase cauze şi, de cele mai multe ori, provoaca un disconfort destul de mare pacienţilor care prezinta simptome.
Cu toate că fazele incipiente ale bolii hemoroidale sunt uşor de tratat, foarte mulţi pacienţi aleg să amane vizita la medic si implicit tratarea acestora .
Iată în continuare câteva informaţii importante despre hemoroizi.
Ce sunt hemoroizii
Hemoroizii sunt acele vase de sange situate în peretele anusului şi a rectului care în timp s-au inflamat şi au început să provoace un disconfort persoanei aflate in cauza. În funcţie de localizarea lor putem discuta de hemoroizi interni, hemoroizi externi şi hemoroizi micşti.
De ce apar hemoroizii | Cauze
Hemoroizii apar din diverse cauze, cele mai cunoscute dintre ele fiind:
- Sedentarismul: sunt foarte multe cazuri în care hemoroizii au apărut din cauza statului prelungit pe scaun. De asemenea, lipsa mişcării şi a exerciţiilor fizice pot conduce şi ele la apariţia hemoroizilor.
- Alimentaţia: dietele sărace în fibre, consumul exagerat de alimente extrem de picante şi condimentate, consumul exagerat de alcool şi o hidratare necorespunzătoare pot duce la apariţia hemoroizilor.
- Diareea sau constipaţia cronică: scaunele moi sau cele de o consistenţă crescută pot conduce în timp la apariţia fisurilor anale, iar mai apoi la apariţia hemoroizilor. De asemenea, medicii recomandă să nu petrecem o perioadă îndelungată pe toaletă.
- Efortul fizic extrem: specialiştii au remarcat că persoanele care ridică zilnic greutăţi mari sunt mai predispuşi la dezvoltarea acestui tip de afecţiune.
- Sarcina: sunt foarte multe femei însărcinate care în trimestrul al III de sarcina s-au confruntat cu cel puţin un episod al bolii hemoroidale. Specialiştii spun că acest lucru este cauzat de cresterea in volum a uterului si care pune presiune pe vasele de sange. În cele mai multe cazuri, hemoroizii vor dispărea imediat după venirea bebeluşului pe lume.
- Obezitatea;
- Alte patologii asociate.
Simptomatologia bolii hemoroidale
În unele cazuri hemoroizii pot trece neobservaţi, spre exemplu – hemoroizii interni, caresunt mai greu de diagnosticat deoarece in cele mai multe cazuri, nu prezintă niciun simptom, prezenţa lor fiind descoperita in urma aparitiei unor urme de sânge pe hârtia igienică. Câteva dintre simptomele ce pot apărea în boala hemoroidală sunt:
- Sângerarea – În cazul în care hemoroizii au început să sângereze, trebuie să ştii că, de obicei, sângele nu va fi prezent în cantităţi mari, iar culoarea acestuia va fi de un roşu intens. Este important să menţionăm faptul că sângerarea apare în mod diferențiat în funcție de tipul hemoroizilor și de severitatea bolii.
- Durerea: Durerea în zona anală este unul din cele mai frecvente simptome. Aceasta poate apărea, în cele mai multe cazuri, imediat, după un episod de constipaţie, în urma unui efort fizic intens sau în urma unui contact sexual.
- Pruritul anal (mâncărimea) – Senzatia de mâncărime este un alt simptom care poate apărea în evoluţia bolii hemoroidale. De asemenea, acest simptom vine adesea însoţit de senzatia de arsurasau durere în zona anală. Acest simptom poate fi calmat folosind Procto Glyvenol, tratament recomandat atât în cazul hemoroizilor interni, cât şi în cazul hemoroizilor externi.
- Tumefiere în zona anusului;
- Eliminarea unor mucozități prin scaun.
Boala hemoroidală este o afecţiune care poate influenţa considerabil calitatea vietii pacientului. Prin urmare, dacă observi unul sau mai multe dintre simptomele prezentate anterior, îţi recomandăm să programezi cât mai repede o vizită la medicul proctolog.