Antena Căutare

Primele semne că ai hemoroizi. Ce tratamente naturiste poți folosi

Hemoroizii sunt încă pentru foarte multe persoane un subiect tabu, dar este o afecțiune destul de frecvent. Care sunt primele simptome și cum pot fi tratați cu remedii naturiste

Tratament hemoroizi

Hemoroizii sunt încă pentru foarte multe persoane un subiect tabu, dar este o afecțiune destul de frecvent. Care sunt primele simptome și cum pot fi tratați cu remedii naturiste

Chiar dacă hemoroizii au încă de la început niște simptome deranjante, foarte mulți oameni evită un consult la medic și luarea măsurilor necesare pentru a preveni agravarea acestei afecțiuni.

Hemoroizii sunt, de fapt, niște dilatații ale venelor la nivelul canalului anal. Aceste structuri devin patologice când se inflamează iar persistența inflamației duce către o dilatație vasculară mult peste limită.

Specialiştii afirmă că dilataţiile venelor de la nivelul anusului şi rectului, mai exat hemoroizii, pot duce la apariţia anemiilor şi infecţiilor locale.

Articolul continuă după reclamă

Cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor

  • Sângerare anală-această poate apărea în timpul defecării, însă cantitatea de sânge pierdută este destul de mică și doar în unele cazuri poate duce la apariția anemiei severe
  • Dureri -durerile și disconfortul în timpul defecării reprezintă un simptom al bolii hemoroidale. Hemoroizii se pot umflă și deveni dureroși atunci când apăr leziuni pe suprafața lor sau când se formează cheaguri de sânge în interiorul lor. Durerile mai pot să apăra și în timpul statului îndelungat pe scaun
  • Mâncărimi și senzație de arsură -se manifestă prin apariția unei senzații de mâncărime, fiind însoțită și de senzații de arsuri și dureri locale
  • Inflamații -atunci când se formează cheaguri de sânge la nivelul hemoroizilor, aceștia se inflamează și devin țări și dureroși la atingere. La exterior căpăta o culoare albastră spre violet.

Tipuri de hemoroizi

  • Hemoroizii interni

Apar atunci când este prezentă o presiune prea mare asupra venelor hemoroidale interne. Deseori, singurul semn al prezenței hemoroizilor interni este prezența sângelui deschis la culoare la suprafața scaunului, în vasul de toaletă sau pe hârtia igienică. În cazul în care presiunea și umflarea continuă, venele hemoroidale se vor extinde, uneori atât de mult încât vor ieși prin anus, în afară corpului. Durerea nu este întâlnită, de obicei, în cazul hemoroizilor interni, cu excepția cazului în care se formează cheaguri de sânge sau are loc o infecție.

  • Hemoroizii externi

Venele hemoroidale externe din jurul anusului se pot umflă, cauzând hemoroizi externi. Acestea sângerează ușor, fie în urmă încordării din timpul scaunului, fie din cauza frecării, iar iritarea rezultată din drenarea mucusului poate provocă mâncărime în zona anală.

Cauzele apariției hemoroizilor

  • Constipația și diareea

Una dintre cele mai frecvente cauze ale apariţiei hemoroizilor o reprezintă constipaţia. Aceasta, la rândul ei, are cauze legate de stilul de viaţă, în special de alimentaţia săracă în fibre, care blochează tranzitul intestinal.

Forţarea musculaturii anale cauzată de constipaţie determină inflamarea venelor şi apariţia durerilor sau chiar formarea fisurilor anale.

Însă nu doar constipaţia provoacă apariţia hemoroizilor, ci şi scaunele moi şi frecvente (diareea), deoarece mersul frecvent la toaletă irită zona anală şi provoacă, de asemenea, o deteriorare şi o inflamare a venelor hemoroidale.

Citește și: Dietă sănătoasă. Combinații de alimente pentru slăbit și reglarea tranzitului

  • Sedentarismul

Statul prelungit pe scaun sau în picioare se asociază cu un tranzit intestinal lent şi, deci, cu un risc crescut de a suferi de constipaţie. Sedentarismul presupune, de asemenea, o presiune continuă asupra zonei anale, ceea ce, în timp, duce la apariţia hemoroizilor. Acesta este motivul pentru care majoritatea persoanelor cu profesii care presupun statul pe scaun ore întregi suferă de hemoroizi.

  • Alimentația

Apariția hemoroizilor poate fi influențată și de factori alimentari, precum consumul exagerat de condimente sau alimente picante, precum piperul, ceapă, usturoiul sau muștarul iute.

De asemenea, dieta săracă în fibre-este unul dintre motivele care favorizează apariția constipației, implicit și a inflamării vaselor de sânge și apariția hemoroizilor

  • Alcoolul în exces

Provoacă dilatarea vaselor de sânge de-a lungul tubului digestiv și a vaselor rectale. Dilatarea duce, la rândul ei, la acumularea sângelui în hemoroizi și la inflamarea lor.

  • Cauze genetice

Hemoroizii pot avea drept cauză principală moştenirea genetică. Persoanele care au în familie cazuri de hemoroizi pot preveni episoadele dureroase printr-un stil de viaţă echilibrat, adică prin evitarea sedentarismului şi prin adoptarea unui program regulat de sport.

Tratament pentru hemoroizi

Apariția hemorizilor este un semn clar că persoana afectată trebuie să meargă la medic pentru un consult de specialitate și pentru a primi, atunci când este cazul, tratamentul corespunzător.

În stadiile uşoare, se foloseşte tratament local cu unguente şi cu supozitoare cu corticoizi, antalgice, relaxante musculare Tratamentul oral cu preparate pe bază de ginkgo biloba ori castane se foloseşte ca tratament de întreţinere.

În multe cazuri însă, prevenirea agravării hemoroizilor poate fi făcută printr-un stil de viață sănătos, dar și prin leacuri bătrânești pentru hemoroizi, cum sunt ceaiurile sau băile de șezut.

Dieta

În cazul hemoroizilor ste indicată includerea în dietă a alimentelor care conţin fibre, cum sunt legumele, fructele şi cerealele integrale. Trebuie evitate produsele din carne, mai ales cele din carne roşie, dar şi condimentele, cafeaua şi alcoolul. Medicii recomandă şi consumul ridicat de lichide, între şase şi opt pahare de lichide pe zi.

Băile de şezut

Tătăneasa şi pelinul sunt două plante recomandate frecvent în tratamentul hemoroizilor, datorită proprietăţilor astringente şi calmante. Plantele se pot folosi şi sub formă de ceai, însă sunt mai eficiente în băile de şezut. De asemenea, fitoterapeuţii le recomandă în combinaţie cu preparatele din coajă de stejar, deoarece aceasta are acţiune cicatrizantă. Câte două linguriţe din fiecare plantă se amestecă cu doi-trei litri de apă fierbinte. Baia de şezut ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute şi trebuie repetată o dată la trei zile, timp de o lună.

Ceai de mușețel şi troscot

Atât pentru hemoroizii interni, cât şi pentru cei externi, se recomandă coada-şoricelului, muşeţel, troscot, tătăneasă şi nalbă-mare.

După ce plantele se amestecă, o linguriţă din acest amestec se infuzează cu 250 ml de apă fierbinte. Se beau câte trei căni cu ceai pe zi cu 20 de minute înaintea meselor principale. Ceaiul trebuie consumat zilnic, cel puţin o lună.

Gelul de Aloe vera

Poate fi de mare ajutor în calmarea hemoroizilor. Nu numai că te scăpa de durere și disconfort, dar ajută și la vindecarea totală în scurt timp. Potrivit Clinicii Cleveland, aloe vera are proprietăți antiinflamatorii cunoscute ca fiind eficiente în tratarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii.

Dietă sănătoasă. Combinații de alimente pentru slăbit și reglarea tranzitului... Vegan sau vegetarian? Află care dintre aceste stiluri de alimentație este potrivit!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x