Specialiștii trag un semnal de alarmă legat de gumă. De ce să nu o mestecăm mai mult de 5 minute
Guma de mestecat este un produs aflat pe lista de preferințe atât ale adulților, cât și ale copiilor. Cu diverse arome, colorată sau nu, guma de mestecat ajută la evitarea respirației neplăcute sau calmarea anxietății. Ba chiar mulți o folosesc ca o alternativă la fumat, atunci când sunt în fazele incipiente de combatere a viciului respectiv.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 24 Octombrie 2023, 14:12 | Actualizat: Marti, 24 Octombrie 2023, 14:12Deși este folosită de multe persoane, indiferent de vârstă, guma de mestecat este nocivă. Alexandra Mircea este medic stomatoloc, iar în ultimul timp filmulețele ei de pe rețelele de socializare au devenit virale.
Aceasta trage un semnal de alarmă în ceea ce privește un obicei al foarte multor persoane: utilizarea gumei de mestecat.
Pe aceeași temăCe avertisment transmit medicii stomatologi în privința gumei de mestecat
În cadrul unui podcast, medicul stomatolog susține că guma mestecată prea mult poate duce la îngroșarea obrajilor și la asimetria feței. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, de obicei, oamenii mestecă guma doar pe o singură parte.
„În momentul în care mesteci foarte mult timp o gumă, încep mușchi tăi maseteri, care ne dau obrajii, să devină foarte mari. Și se vede asta. Plus că o să mesteci guma de mestecat, de regulă, pe o singură parte și o să începi să ai o asimetrie. Am văzut pacienți care au asta. Și atunci revenim la echilibrat. Eu cred că mestec 5 minute o gumă de mestecat, cât încă are gustul ăla de gumă de mestecat, după care gata”, specifică aceasta.
Pe aceeași temăAlexandra Mircea este medic stomatolog de mai bine de 12 ani. De curând, filmulețele ei au devenit virale pe TikTok. Aceasta dă sfaturi în materie de igienă și sănătate orală și vine în sprijinul românilor cu detalii pe care mulți obișnuiau să le ignore, considerându-le lipsite de importanță.
@dr.alexandra.mircea Tu ce folosesti pentru igiena dentara ? #dentalist #igienadentara #dentist #dinti ♬ im not that kind of girl - EX7STENCE™
„Știai că în România, în medie pe familie, se consumă un tub de pastă de dinți pe an? Sănătatea dinților tăi începe de la un periaj dentar corect. Așa că astăzi vrem să acordăm mai multă atenție lui, a tipurilor de periuță pe care le putem folosi și a pastei de dinți”, pune aceasta într-unul dintre filmulețele sale.
Medicul stomatolog și-a dat seama că este nevoie de o prezență constantă în online pentru a le vorbi oamenilor despre igiena și sănătatea orală. „Mi-am dat seama că eu trăiesc într-o bulă în care lumea se spală pe dinți, vin la dentist, dar viața nu este așa”, spune Alexandra Mircea în timpul podcastului.
Aceasta a luat decizia de a se adresa unui public mare în mediul online, după ce a uimit-o o întrebare foarte simplă: „Am o carie, ce fac?” De atunci și-a luat angajamentul de a învăța cât mai mulți oameni despre igiena orală.
În timp, Alexandra Mircea a strâns o comunitate frumoasă de oameni interesați de igiena și de sănătatea orală. Fiecare urmăritor apreciază deschiderea și simplitatea medicului stomatolog, care vine cu explicații și exemple concrete pe care le prezintă pe înțelesul tuturor.