Antena

Studiu privind vaccinul anti-HPV: Cancerul de col uterin ar putea fi eradicat

Vaccin HPV, preț, informații, studii privind efectele. Un studiu privind vaccinul anti-HPV, vaccin ce previne cancerul de col uterin, arată că rata de succes a acestuia și speranța că acest tip de cancer ar putea fi eradicat în viitorul nu foarte îndepărtat.

Autor: Alina Serea Publicat: Vineri, 05 Aprilie 2019, 08:49 | Actualizat: Vineri, 05 Aprilie 2019, 09:27
Galerie de imagini
Vaccin HPV

Vaccin HPV, preț, informații, studii privind efectele. Un studiu privind vaccinul anti-HPV, vaccin ce previne cancerul de col uterin, arată că rata de succes a acestuia și speranța că acest tip de cancer ar putea fi eradicat în viitorul nu foarte îndepărtat.

Potrivit studiului, în țările în care fetele și adolescentele au fost vaccinate cu vaccinul anti HPV, rata apariției cancerului de col uterin în cazul fetelor care au deja celule precanceroase a scăzut cu 89%.

Cercetătorii au mai descoperit și că vârsta este un factor important în succesul acestui vaccin: imunizarea fetelor în vârstă de 12 ani este de aproape două ori mai eficientă decât imunizarea adolescentelor de 17 ani.

Fetele și adolescenetele sunt vaccinate contra virusului HPV în Anglia, iar Scoția a introdus programul național de imunizare contra HPV în 2008, pe fetele de 12-13 ani.

Mai mult, oamenii de știință, citați de Sky News, au observat și că femeile care nu sunt vaccinate contra virusului HPV beneficiază de pe urma vaccinării altora, întrucât imunizarea a condus la răspândirea mai dificilă a virusului, care nu mai este purtat de la fel de multe persoane în urma vaccinării.

„Este dovedit faptul că în rândul femeilor numărul de proceduri de screening de cancer de col uterin este în scădere. Această metodă preventivă prin vaccinare a fost demonstrată ca fiind eficientă în reducerea drastică a riscului, aproape eliminând această formă de cancer în rândul femeilor cu vârste sub 25 de ani”, a declarat Kevin Pollock, cercetător la Glasgow Caledonian University.

Vaccinul anti HPV a fost creat pentru combaterea a două tulpini de HPV - tipul 16 și 18 - care sunt responsabile de cauzarea a 80% din cazurile de cancer de col uterin. Iar studiile au descoperit că acest vaccin protejează și împotriva altor trei tulpini de HPV.

„Acest vaccin a depășit așteptările. Cred că ne uităm acum la posibilitatea eradicării cancerului de col uterin în decurs de 20-30 de ani”, mai spune Pollock.

Prima țară din lume care va elimina cancerul de col uterin

În 2007, Australia a fost printre primele ţări care au introdus un program de vaccinare împotriva HPV și se estimează că peste 20 de ani, Australia va deveni prima ţară din lume care va reuşi să eradice cancerul de col uterin.

Cercetătorii australieni spun că performanţa va fi realizată dacă se menţine stadiul actual al programului de vaccinare şi screening. Ei sunt convinşi că peste patru ani, această boală va fi clasificată ca o formă rară de cancer - adică vor exista doar şase îmbolnăviri la o sută de mii de cazuri.

În urma celor peste 10 ani de vaccinare susținută, incidența infecțiilor HPV la femeile cu vârste între 18 și 24 de ani a scăzut de la 22,7% la doar 1,1%, iar rata vaccinărilor este în creștere. Profesorul Ian Frazer de la Universitatea din Queensland, coinventator al vaccinului, atrage însă atenția că femeile mai în vârstă, care nu au beneficiat de vaccin, trebuie să facă în continuare teste de screening regulate.

Recomandari A1

Ce este HPV - Human Papilloma Virus

HPV (Human Papilloma Virus) este un virus responsabil pentru cea mai frecventă și mai răspândită infecție cu transmitere sexuală. În prezent, există peste 100 de tulpini HPV, infecțiile produse fiind asimptomatice. Dintre acestea, aproximativ 40 afectează zona genitală a femeilor și a bărbaților și se clasifică în două mari categorii:

Infecția cu acest virus este frecventă, aproape toată populația activă sexual fiind infectată la un moment dat, pe parcursul vieții, cu o tulpină de HPV – 8 din 10 persoane active sexual vor contracta, la un moment dat, cel puțin un tip de HPV. De aceea, HPV a fost clasificat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept al doilea agent patogen care cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecții la nivel mondial.

Totuși, infecția cu o tulpină cu risc oncogen crescut nu presupune implicit că persoana infectată va suferi de o formă de cancer de col uterin. Dimpotrivă, majoritatea persoanelor infectate cu o formă a virusului HPV nu dezvoltă cancer ca rezultat al acestei infecții pe parcursul vieții.

Prevenirea cancerului de col uterin - Testul Babeș Papanicolau și testul HPV

Testul Babeş-Papanicolau (PAP) evidenţiază celulele anormale atipice de la nivelul colului uterin, metaplazii sau displazii care sunt faze preliminare ale cancerului. Testul de genotipare HPV evidenţiază tipul de virus cu care este infectată pacienta. Protocolul medical de ultimă oră indică efectuarea testului Babeş-Papanicolau înainte sau concomitent cu testarea HPV.

Cancerul de col uterin este una dintre puținele afecțiuni maligne care, depistată în faze incipiente, se poate vindeca. Prin intermediul testului Babeș-Papanicolaou pot fi depistate leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin și formele incipiente ale cancerului. Diagnosticarea și tratamentul precoce al leziunilor precanceroase împiedică progresia acestora către cancer. Cancerul de col uterin în stadii incipiente beneficiază de tratament și vindecare.

Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 – 64 de ani, efectuarea testului Babeș-Papanicolaou este recomandată o dată pe an.

Cancerul de col uterin în România

În România se înregistrează anual 4343 de cazuri noi de cancer de col uterin. Dintre acestea, 1909 ajung la deces.

Cifrele disponibile mai arată că acest tip de cancer, cancerul de col uterin, este principala cauză de mortalitate a femeilor cu vârsta între 15 și 44 de ani, iar statul român cheltuiește peste 70 000 de lei pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oncologice cauzate de HPV, 57% din acești bani reprezentând costurile spitalizării.

În România, este disponibil, începând din 2018, cel mai eficient vaccin anti HPV, denumit Gardasil 9, dar prețul vaccinului este destul de ridicat, o singură doză costând circa 500 lei. Așadar, vaccinul anti HPV poate fi efectuat, cu recomandarea medicului, doar la cerere.

Cum funcționează Gardasil 9

După vaccinarea unei persoane cu Gardasil 9, sistemul imunitar (sistemul natural de apărare al organismului) stimulează formarea de anticorpi împotriva celor nouă tipuri de HPV din componenţa vaccinului, pentru a ajuta la protecţia împotriva bolilor cauzate de aceste tulpini virale.

Pentru a beneficia de protecția oferită de vaccin este important ca toate persoanele, indiferent de vârstă, să încheie chema completă de vaccinare cu Gardasil 9, care presupune trei doze, efectuate în cursul aceluiași an:

Prima doză de vaccin: la o dată aleasă.

A doua doză de vaccin: ideal, la 2 luni după prima injectare.

A treia doză de vaccin: ideal, la 6 luni după prima injectare.

Dacă este necesară o altă schemă de vaccinare, a doua doză trebuie administrată la cel puţin o lună după prima doză, iar cea de-a treia doză trebuie administrată la cel puţin 3 luni după cea de-a doua doză.

Ce trebuie să știți înainte de vaccinarea cu Gardasil 9

Gardasil 9 nu trebuie administrat dacă:

Whatsapp LinkedIn
vaccin hpv vaccin hpv 2019 gardasil vaccin hpv gratuit vaccin hpv pret hpv cancer de col uterin
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Videoclipul zilei
Citește și
Super Neatza, 17 noiembrie 2021. Ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea anti-HPV a fetițelor
Nu te mai îmbolnăvești de cancer! În câteva secunde elimini orice risc de boală! Ce trebuie să faci
Legea vaccinărilor obligatorii va intra în dezbatere in februarie. Ce vor păţi părinţii care nu îşi...
Video recomandate
Video
Citește și
Mercur retrograd în Săgetător. Ce schimbări aduce pentru nativii din zodiac Catine.ro
Ce urmează pe plan profesional pentru Christopher Uckermann după fenomenul RBD. Artistul a lansat o piesă cu un... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a... Observator
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare CanCan
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici DeParinti
Selena Gomez a pozat sexy pentru noul număr al revistei Perfect. Diva a purtat mai multe ținute îndrăznețe ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste