Antena

(P) Tot ce ar trebui să știm despre psihoterapie - rolul acesteia pentru tulburările mentale

Adesea ne regăsim în situația în care gândurile rătăcesc nestructurate prin capul nostru sau simțim că capul nostru este atât de „plin” încât nu mai putem gândi corect. În plus, experimentăm un somn neliniștit și avem atacuri de panică. Ei bine, acestea pot fi semne că este timpul să mergem la un psiholog sau psihoterapeut.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 25 Mai 2023, 16:52 | Actualizat: Joi, 25 Mai 2023, 16:53
Descoperă tot ceea ce trebuie să afli despre psihoterapie

Adesea ne regăsim în situația în care gândurile rătăcesc nestructurate prin capul nostru sau simțim că capul nostru este atât de „plin” încât nu mai putem gândi corect. În plus, experimentăm un somn neliniștit și avem atacuri de panică. Ei bine, acestea pot fi semne că este timpul să mergem la un psiholog sau psihoterapeut.

Cu toții am auzit povești și povești despre psihologi și psihoterapie. Dar puțini știu exact ce este acest domeniu și când este cazul să mergem la un asemenea specialist. Așa că, vă vom spune tot ce ar trebui să știți în legătură cu psihoterapia și munca psihologului, astfel încât să alegeți în cunoștință de cauză ceea ce trebuie să faceți pentru liniștea dvs.

Ce este Psihoterapia? Psihoterapia este o metodă eficientă de tratament pentru persoanele care suferă de anumite tulburări mentale. Psihoterapia nu este dedicată doar celor cu probleme grave mentale, ci și celor care experimentează anumite probleme sau tulburări de intensitate mai mică. Trebuie să știm că există diferite forme de psihoterapie. Fiecare tip de terapie are scopul de a vă reduce fricile sau acele sentimente de neliniște sau de a vă învăța cum să trăiți cu acestea. Cu ajutorul psihoterapiei veți învăța să priviți lucrurile altfel, astfel încât să puteți trece prin viață puțin mai ușor.

Nu este deloc o rușine să căutați ajutor dacă nu știți ce puteți face singur pentru a vă alina suferințele. Să știți că nu sunteți singur. Mulți adulți, dar și adolescenți sau copii au nevoie de ajutor prin psihoterapie. De cele mai multe ori, acest ajutor funcționează și persoana respectivă își poate relua viața sau, așa cum am spus mai sus, poate conviețui cu ceea ce înainte îi făcea rău.

Ce face, deci un psihoterapeut? Datorită pregătirii asidue, cunoștințele psihoterapeuților sunt foarte mari. De aceea pot alege dintre diferite metode terapeutice pentru a vă ajută. Psihoterapeutul poate decide, de asemenea, să folosească o combinație de metode diferite, totul cu scopul de a vă aduce la lumina cu problema pe care o aveți.

Astfel de practici veți găsi la cabinetul Cristina Nica, psihoterapeut Bucuresti cu specializare în diverse tipuri de terapie.

Pentru a află cum va poate ajuta cel mai bine psihoterapeutul, trebuie să știți că profesionistul vă va pune mai multe întrebări la început. Va ști să pună întrebările potrivite pentru a afla cine sunteți, de unde veniți și cum vă simțiți cu privire la anumite lucruri. Uneori trebuie să completați și chestionare pentru asta. Pe baza interviului, psihoterapeutul încearcă să pună un diagnostic. Apoi determină ce abordare vi se potrivește cel mai bine.

În următoarele ședințe psihoterapeutul va intra mult mai adânc în dialog cu dumneavoastră. Vă va ajuta să vorbiți de anumite lucruri care vă împiedică să vă bucurați de viață. Un psihoterapeut poate modela ședința în moduri diferite. Astfel, el se poate concentra asupra dvs. ca persoană, dar și în mod specific asupra unei anumite probleme pe care o experimentați. Scopul este întotdeauna să vă ajute să depășiți mai bine ceea ce va supără și, acolo unde este posibil, să remediați situația.

Rezolvarea problemelor psihologice totuși este mai ușor de spus decât de făcut. Deși psihoterapia este foarte eficientă în multe cazuri, este posibil să nu funcționeze la fel de bine pentru oricine. Acest lucru se poate datora faptului că unii oameni nu se simt complet confortabil cu terapeutul. Relația de încredere pe care pacienții o construiesc cu psihoterapeutul este foarte importantă. Numai atunci când cineva poate simți că poate avea încredere în terapeutul său poate vorbi mai deschis despre propria persoană și doar așa va ajunge la baza problemelor.

Cea mai importantă parte a ședințelor este dialogul cu terapeutul dumneavoastră. Desigur, fiecare persoană este diferită și problemele fiecăruia dintre noi sunt foarte personale. Deci nu putem spune cu exactitate care va fi parcursul ședințelor și în cât timp veți rezolva problemele. Asta depinde de tipul de terapie pe care o urmați, de natura problemelor dvs. și de deciziile psihoterapeutului.

Oricine poate merge la un psihoterapeut. Un psihoterapeut vă poate ajuta, de exemplu, dacă vă confruntați cu sentimente sumbre, depresie, stres, anxietate, frică sau fobii, traume, dacă suferiți de sentimente de inferioritate. De asemenea, puteți vorbi cu un psihoterapeut dacă vă gândiți la dileme existențiale, cum ar fi sensul vieții sau alte lucruri care vă trec prin minte. Punctele de mai sus sunt doar câteva exemple de lucruri despre care puteți vorbi.

Psihoterapia, așa cum am spus, este disponibilă în multe forme diferite. Fiecare formă are propriile sale avantaje și dezavantaje. Când vorbim despre psihoterapie, descoperim că:

Recomandari A1

- Puteți urma terapia individual, în grup, cu familia sau partenerul dumneavoastră. Există terapii centrate pe pacient și terapii comportamentale. Deoarece există atât de multe forme diferite de psihoterapie, acestea pot fi specific punctate pe problemele dvs.

- În psihoterapie, nu doar vorbiți, ci învățați și noi abilități. Împreună cu psihoterapeutul exersezi acele noi abilități, astfel încât dvs., de exemplu, să priviți anumite lucruri în mod diferit.

-De asemenea, puteți aplica abilitățile pe care le-ați învățat în timpul ședințelor și după ce nu mai mergeți la psihoterapeut. Acest lucru face ca psihoterapia să fie utilă pentru o lungă perioadă de timp.

-Este posibil ca psihoterapia să vă ofere un rezultat greșit. Acest lucru poate avea ca și cauză faptul că terapeutul dvs. a ales un tratament nepotrivit pentru situația specifică. Cu toate acestea, este posibil ca pe măsură ce urmați mai multe ședințe, această problemă să se diminueze. Uneori durează ceva timp pentru a ajunge la cauza principala aproblemei.

Eficacitatea psihoterapiei depinde de foarte mulți factori. După cum am văzut, multe persoane își găsesc echilibrul prin psihoterapie, pe când altele nu reușesc să ajungă la un rezultat. În cazul în care vedeți că psihoterapeutul cu care lucrați nu vă poate oferi niciun ajutor, atunci este cazul să căutați o altă modalitate de a face față problemei sau de a caută chiar și un alt specialist. Totuși, un grup mare de pacienți chiar beneficiază de psihoterapie. Chiar dacă psihoterapia poate să nu vă vindece complet, vă poate face viața mult mai ușoară.

Whatsapp LinkedIn
psihoterapie psiholog
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Citește și
Super Neatza, 25 iunie 2024. Soluții împotriva regretelor
Super Neatza, 15 februarie 2024. Cum ne dăm seama că partenerul nostru este indisponibil emoțional
Super Neatza, 23 februarie 2023. Ce fel de persoană ești? Practică și rațională sau creativă și...
Super Neatza, 13 februarie 2023. Cum îi ajutăm pe tinerii fără motivație să își descopere pasiunile
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste