Atenție, se fură datele din telefonul mobil! Virusul preia informații bancare și golește conturile, avertivează SRI
Atenţie, se fură date din telefon sub pretextul ofieririi de informaţii secrete despre noul coronavirus. Un nou troian a fost creat de hackeri pentru a accesa aplicaţii bancare, lista de sms-uri sau emailuri din telefoanele noastre.
Publicat: Duminica, 26 Aprilie 2020, 09:21 | Actualizat: Duminica, 26 Aprilie 2020, 13:34- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Serviciul Român de Informaţii (SRI) semnalează că, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, a fost idenficată o campanie de malware care vizează furtul de date bancare de pe telefonul mobil, astfel că recomandă verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate.
În cazul unor suspiciuni, se recomandă resetarea telefonului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea datelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii.
"În contextul asociat pandemiei de SARS-CoV-2 a fost identificată o campanie de distribuire de malware care vizează furtul de credenţiale bancare de pe terminalele mobile ale utilizatorilor. Din punct de vedere tehnic, acţiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker", arată SRI.
Mesajul cu virusul se primește în limba română
Mesajul este redactat în limba română şi invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2.
"Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”. Link-ul iniţiază descărcarea unui fişier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 şi 10. Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator", menţionează sursa citată.