(P) Echilibrul dintre muncă și familie în timpul căutării unui loc de muncă: sfaturi și recomandări
Îți oferim 8 sfaturi utile și recomandări, care te vor ajută să asiguri un echilibru sănătos între muncă și viața de familie, în timp ce îți cauți următorul loc de muncă.
Publicat: Luni, 10 Iunie 2024, 12:12 | Actualizat: Luni, 10 Iunie 2024, 12:15Găsirea unui echilibru între muncă și familie este o provocare dificilă oricând, dar devine și mai solicitantă atunci când îți cauți un loc de muncă. Stresul și presiunea de a găsi jobul potrivit pot fi resimțite și de ceilalți membri ai familiei și îți pot afecta acest echilibru într-o măsură semnificativă. Iar dacă te mai gândești și la joburi Danemarca, Franța sau Germania, la toate acestea se mai adaugă și stresul unei potențiale relocări.
Pe de o parte, încerci să îți găsești un loc de muncă care să îți ofere satisfacție, să fie bine plătit și care să îți și placă. Pe de altă parte, îți dorești să petreci în continuare timp de calitate cu familia și să fii prezent pentru cei dragi. Dar cum să faci ca să le împaci pe ambele?
Îți oferim câteva sfaturi utile pentru a menține echilibrul dintre muncă și familie în această perioadă complicată:
Vorbește deschis cu familia ta
Discută deschis cu partenerul tău și cu copiii despre procesul de căutare a unui loc de muncă. Informează-i că vei aloca o perioadă mai lungă de timp pentru căutarea locurilor de muncă și participarea la interviuri. Cere-le răbdare și sprijin. Asigură-i că vei depune eforturi pentru a putea totuși petrece timp de calitate împreună în această perioadă.
Stabilește-ți niște limite clare
Este important să îți impui anumite limite, deși vei munci intens pentru a găsi jobul dorit. De exemplu, lucrează la CV-uri, scrisori de intenție și alte documente doar la anumite ore ale zilei. Ia-ți pauze pentru a petrece timp de calitate cu familia în fiecare zi, și rezervă weekend-urile doar pentru cei dragi.
Include-i pe cei mici
Dacă ai copii, implică-i în procesul de căutare a jobului. Permite-le să te asiste în căutarea de anunțuri, redactarea scrisorilor de intenție și pregătirea pentru interviuri. În acest fel, vei petrece timp cu ei, îi vei învăța ceva noi și le vei arăta că sunt importanți. Premiază-i pentru ajutorul acordat cu activitățile pe care și le doresc.
Cere ajutor de la prieteni și de la familia extinsă
Roagă-ți rudele sau prietenii să stea cu copiii tăi în timp ce mergi la interviuri sau lucrezi la documentele necesare pentru aplicarea la joburi. Propune-le să le întorci favoarea când vor avea și ei nevoie, sau invită-i la o cină pentru a le mulțumi.
Fii organizat și concentrat
Trebuie să fii extrem de organizat și concentrat în timpul căutării de joburi. Astfel, vei finaliza mai rapid ce ai de făcut și vei avea mai mult timp liber pentru familie. Elimină orice factor care îți poate distrage atenția, cum ar fi televizorul sau telefonul. Ia pauze regulate pentru a îți menține productivitatea.
Alocă timp pentru partenerul tău
Dacă îți petreci prea mult timp căutând locuri de muncă, partenerul tău s-ar putea simți neglijat. Alocă timp exclusiv pentru voi doi. Ieșiți la o cină, vizionați un film sau mergeți într-o scurtă excursie de weekend. Astfel îți vei consolida relația pe termen lung.
Nu uita de tine
Acordă atenție și grijă propriei sănătăți fizice și mentale în această perioadă dificilă. Fă sport, meditează, mergi la masaj, petrece timp în aer liber. Aceasta te va ajuta să îți gestionezi mai eficient stresul. De asemenea, un stil de viață sănătos te va ajuta să ai mai mult succes la interviuri.
Acceptă suportul emoțional
Vorbește deschis cu partenerul, familia sau prietenii despre frustrările, îndoielile și temerile pe care le ai în timpul căutării unui loc de muncă. Chiar dacă uneori îți pot părea exagerate, acceptă sfaturile și încurajările lor. Suportul emoțional este extrem de important.
Deși găsirea unui loc de muncă nou poate fi o experiență extrem de solicitantă, prin depunerea unui efort minim și printr-o bună organizare poți atinge echilibrul optim între carieră și familie. Este important să fii deschis în comunicare, să ceri ajutorul celor dragi și totodată să acorzi prioritate vieții de familie. Dacă reușești să urmezi sfaturile de mai sus, cu siguranță vei trece peste această perioadă și îți vei găsi un loc de muncă care să te satisfacă.