Ce obiective turistice poți vizita la Cazanele Dunării. Galerie foto
Cazanele Dunării este destinația ideală pentru câteva zile de relaxare. Iată câteva obiective turistice pe care le poți vizita în zonă.
Publicat: Joi, 20 Iunie 2019, 13:35 | Actualizat: Joi, 20 Iunie 2019, 13:46- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cazanele Dunării este destinația ideală pentru câteva zile de relaxare. Iată câteva obiective turistice pe care le poți vizita în zonă.
Vremea călduroasă de vară nu te lasă să îți petreci weekendurile în casă. Și, pentru că un nou week-end plin de aventură se apropie, poți să plănuiești o mini-excursie în țară. Cazanele Dunării e unul dintre locurile frumoase, pline de vegetație și liniște, care merită vizitat. Aici poți face plimbări cu barca pe Dunăre, partide de pescuit, drumeţii în Parcul Naţional „Porţile de Fier“. De asemenea, poți vizita Mănăstirea Mraconia și chipul lui Decebal.
La Cazanele Dunării, fluviul străbate cea mai îngustă şi mai grandioasă zonă a Defileului Dunării. Din Orşova poţi ajunge în Cazanele Dunării cu maşina, urmând indicatoarele din Orşova spre Moldova Nouă, Eşelniţa şi Dubova, iar după 25 de kilometri vei intra în defileu.
Ce obiective turistice poți vizita la Cazanele Dunării
Obiective turistice la Cazanele Dunării - Peștera Ponicova
La Cazanele Dunării poți începe cu vizitarea celei mai mari peşteri din zonă, și anume Peştera Ponicova, care este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de acumulare. Galeriile peșterii măsoară 1.660 de metri, străbătând Ciucaru Mare şi ieşind în Dunăre. Peştera Ponicova este declarată rezervaţie speologică datorită descoperirii unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche şi a unor specii endemice.
Este recomandată vizitarea peșterii în perioada lunilor mai – octombrie, cu excepţia perioadelor de viitură când este posibil ca Galeria Ponicovei să fie inundată total sau parţial. În etajul superior, este indicat ca accesul să se facă în grupuri, în prezenţa unui ghid obişnuit cu speologia, având în vedere gradul de dificultate al accesului în acest etaj. Vizitatorii trebuie să fie echipați cu lămpi, cizme de cauciuc și echipament adecvat, deoarece vizitarea întregii peşteri durează 2-3 ore.
Obiective turistice la Cazanele Dunării - Mănăstirea Mraconia
Mânăstirea Mraconia se află foarte aproape de Chipul lui Decebal. Aceasta a fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare al vaselor de pe Dunăre. Relieful din zonă nu permite trecerea a două vase simultan. Tocmai de aceea a fost necesar un punct de observare şi dirijare. Protopopul Mehadie, Nicolae Stoica de Haţeg, în Cronica din 1829 aminteşte că mânăstirea este părăsită în 1453 de călugări, din cauza deselor incursiuni turceşti. Istoricul maghiar Pesty Frygies este de acord că nu se ştie când s-a zidit mânăstirea.
Obiective turistice la Cazanele Dunării - Tabula Traiana
Pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici, se găseşte de aproximativ 2.000 de ani o placă memorială antică numită Tabula Traiana. Pe malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protecţie. Tabula este fixată în piatră şi pe ea sunt reprezentaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer.
Figurinele şi ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră. În traducere, textul Tabulei sună astfel: „Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem învestit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III a oară, spărgând munţii a durat drum de-a lungul fluviului“. Zece tabule au fost dăltuite în defileu, doar Tabula Traiana s-a conservat până astăzi. Patru astfel de tabule se păstrează în desene şi stampe din sec. al XVIII-lea şi al XIX-lea, iar restul au fost distruse. Tabula Traiana de la Cazanele Dunării are o lungime de 4 metri şi 1,75 metri înălţime.
Obiective turistice la Cazanele Dunării - Cetatea Medievală Tricule
Cetatea Medievală Tricule este reprezentată astăzi de trei turnuri. Atât a mai rămas din întreaga cetate care odată cu construirea lacului de acumulare Porțile de Fier a avut de suferit. Unul dintre turnuri este acum scufundat, iar celelalte două sunt parțial inundate atunci când Dunărea este umflată de ploi și viituri. Se pare că mini-cetatea a fost construită în secolul al XVI-lea, iar peste ani a fost ocupată de austrieci, turci și haiduci, datorită poziției strategice. Cele trei turnuri, fiecare cu cate 2 nivele, comunicau între ele pe niște ziduri cu palisade.
Obiective turistice la Cazanele Dunării - Vârful Ciucaru Mare, Munții Almajului
Dacă ajungi în zona Clisurii Dunării, ar fi păcat să nu parcurgi traseul care pornește din partea superioară a localității Dubova până pe Vârful Ciucaru Mare pentru a te bucura de panoramele aeriene spre malul sârbesc și spre Cazanele Mari și Mici ale Dunării. Traseul poate fi parcurs de oricine, fără întâmpinarea unor dificultăți tehnice. Cu toate acestea, pentru că din loc în loc sunt pante puțin înclinate, ar fi indicat să ai încălțările potrivite pentru un astfel de teren. Cărarea prin pădure te va scoate deasupra Peșterii Veterani respectiv Ponicova.
Citește și:
Ce obiective turistice poți vizita pe Transalpina în 2019. Galerie foto
Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto
Sursă foto: sites.google.com, pressalert.com, descoperimromania.ro, traseeromania.ro, bloguldecalatorii.ro