Antena Căutare

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

24 mai este Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, iar în România sunt parcuri spectculoase, unele mai cunoscute, alte mai puțin știute. Iată harta celor mai frumoase parcuri naționale pe care să le vezi pe plaiurile mioritice

24 mai este Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, iar în România sunt parcuri spectculoase, unele mai cunoscute, alte mai puțin știute. Iată harta celor mai frumoase parcuri naționale pe care să le vezi pe plaiurile mioritice

Acum că vremea călduroasă și însorită s-a instalat în toată România, nimic nu te mai Împiedică să pleci hai-hui și să fi din nou un spirit aventurier. Dacă încă nu ai vizitat toate parcurile naționale din țară, e timpul să îți pregătești rucsacul și să pleci la drum. De când nu te-ai mai bucurat pe un peisaj feeric și de liniștea naturii, uitând de cotidian? Plimbările în aer liber prin parcurile naționale din țară pot deveni terapeutice. Frumuseţea şi unicitatea acestor regiuni protejate prin lege sunt date de multitudinea de specii de plante, animale, cascade, formaţiuni geologice sau locuri istorice pe care le ascund în interiorul lor.

Ziua Europeană a Parcurilor Naționale – 24 mai

Data de 24 mai 1909 a fost marcată de înființarea primelor nouă parcuri naționale din Suedia, și totodată și din Europa. 90 de ani mai târziu, în 1999, la inițiativa Federației Europene EUROPOARC, a luat ființă Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, care are drept scop protejarea și conservarea ariilor naturale protejate de la nivelul Europei.

În România, primul parc național a fost înființat în anul 1935, pe data de 22 martie, la insistențele profesorului Alexandru Borza, care în 1933 spunea: “Retezatul este, din toate punctele de vedere, geologic și geografic, botanic și zoologic, precum și ca rezervație de vânătoare, un tărâm sfânt pentru știință, un monument sacru al naturii.”. Menționăm că, Munții Retezat, au reprezentat și locul în care în 1927, a fost înființată și o primă rezervația naturală de mici dimensiuni. România sălbatică, cu toate frumusețiile ei, ne invită să visăm la peisaje de basm.

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România

1. Parcul Naţional Cheile Nerei

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Parcul Naţional Cheile Nerei găzduiește şase rezervaţii naturale, care se întind pe 36.000 de hectare. Relieful are înălţimi cuprinse între 600 şi 1.000 de metri şi este acoperit de păduri dese. Aici vieţuiesc urşi, cerbi carpatini, căprioare, mistreţi, vidre, bursuci, jderi de stâncă şi alte vieţuitoare, într-un mediu neatins de om. Flora, extrem de bogată, este reprezentată prin peste 100 de specii cu subspeciile lor. Aria protejată conservă şi numeroase specii de faună şi resurse cultural istorice. În imediata apropiere a parcului au fost descoperite urme ale omului de Cro-Magnon, cu o vârstă estimată de peste 42.000 de ani. Parcul Naţional Cheile Nerei se distinge prin lacurile carstice Ochiul Beiului şi lacul Dracului, cascadele Beuşniţa, Bigăr şi Şuşara, peşterile Plopa, Ponor, Dubova şi Peştera Boilor.

2. Parcul Național Defileul Jiului

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Frumoasa vale a Jiului este spectaculoasă și impresionantă. Este locul în care Parângul, munții Valcan și Godeanu ascund o mulțime de peșteri și chei, oferindu-le turiștilor amintiri de neuitat. Mai mult decât atât, aici există una dintre cele mai uimitoare văi de râu din țară. Înființat în anul 2005, Parcul Național Defileul Jiului se întinde de-a lungul defileului pe care îl formează Jiul în nordul județului Gorj. Parcul natural are o suprafață de peste 11.000 de hectare de locuri sălbatice, bogate în floră și faună. Biologii au clasificat peste 700 de specii de plante specifice acestei zone și 441 de specii de animale, unele dintre ele protejate de lege.

3.Parcul Naţional Munţii Rodnei

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Parcul, care se întinde pe 46.000 de hectare, din care 3.000 sunt declarate rezervaţie a biosferei, găzduieşte cel mai impresionant relief din Munţii Rodnei, cu numeroase vârfuri ce depăşesc peste 2.000 de metri înălţime. În interiorul său se află zeci de lacuri glaciare şi o bogată floră specifică zonelor alpine şi subalpine, cu mai multe specii rare. Fauna este şi ea bogat reprezentată, cu exemplare de urs brun, cerbi, râşi, acvile de munte, capre negre, cocoşi de munte. Mai mult, parcul găzduieşte şi rarităţi precum zimbri sau copacul tisa. Dintre atracţiile zonei amintim culmile înalte de peste 2.000 de metri, poiana cu narcise, unică în lume, izvorul albastru al Izei, Cascada cailor, Valea Arieşului şi lacurile Lala, Iezer, Buhăiescu şi Stiol.

4. Parcul Naţional Călimani

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Parcul Naţional Călimani se întinde pe 24.000 de hecare şi cuprinde trei rezervaţii naturale. Parcul este gazda celui mai mare crater vulcanic din România și a unei faune și flore deosebite (aici putem găsi un arbore natural – amestec între molid şi zâmbru, unic în România şi foarte rar în Europa). Cele trei rezervaţii din acest parc sunt Rezervaţia Ştiinţifică de Jnepeniş cu Pinus cembra, unic în ţară şi foarte rar în Europa, Rezervaţia Lacul Iezer şi Rezervaţia geologică 12 Apostoli, toate acoperite de vegetaţie lemnoasă de scoruş, măceş, păducel şi alun. Fauna, bogată, cuprinde urşi, cerbi, căpriori, râşi, bursuci şi pisici sălbatice.

5. Parcul Naţional Cheile Bicazului

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Pe o suprafaţă de 6.500 de hectare sunt găzduite peste 1.000 de plante superioare, dintre care unele unice în lume, monumente ale naturii, „Papucul Doamnei”, singura staţiune climaterică de munte, şi circa 5 kilometri de chei. În proporţie de 95%, zona este acoperită de păduri de molid în care vieţuiesc broaşte cu burţi galbene, vipere şi şerpi, capre negre, urşi, lupi şi cerbi carpatini, dar şi specii de păsări precum fluturaşul de stâncă sau ciocănitoarea de munte. Dintre obiectivele care trebuie neapărat vizitate sunt: staţiunea Lacul Roşu, Peştera Munticelu, vârful Hăşmaşu Mare şi Piatra Singuratică. Amatorii de drumeţii au posibilitatea să aleagă unul dintre cele 18 trasee montane.

6. Parcul Naţional Piatra Craiului

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Peisajul specific al Parcului Național Piatra Craiului este caracterizat de o creastă singuratică, ce atinge o lungime de aproximativ 25 de km. Aici vom descoperi o mare varietate a formelor și dimensiunilor reliefului: colți de stâncă, ace, piramide, muchii, turnuri, brâuri și hornuri. Numărul mare de văi, grohotișuri, arcade naturale și golurile alpine întregesc spectacolul vizual, alături de abrupturi deosebit de spectaculoase. În Piatra Craiului trăiesc 1 170 de specii de plante, aproape 30% dintre plantele regăsite în țara noastră, dintre care 181 sunt ocrotite. Dintre aceste specii le amintim doar pe cele mai cunoscute: garofița Pietrei Craiului, tisa, angelica, sângele voinicului, macul galben, linarița, floarea de colț, gladiola sălbatică, bulbucul și bujorul de munte. Piatra Craiului adăpostește un număr impresionant de specii de orhidee de munte, 41 de specii dintre cele 58 existente pe teritoriul României.

7. Parcul Național Munții Măcinului

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Este o arie protejată de interes național, situată în partea sud-estică a României, pe teritoriul nord-vestic al județului Tulcea. Acesta a fost constituit în scopul conservării și valorificării științifice și turistice a zonei, dat fiind faptul că Munții Măcin reprezintă cea mai veche formațiune geologică din țară.

Aici putem întâlni peste 1.700 de specii de plante, dintre care 72 protejate prin lege, 181 de specii de păsări, din care 37 protejate internaţional, 47 de specii de mamifere, 1.436 de specii de insecte (din care peste 900 de specii de fluturi), dar şi o mare varietate de reptile şi amfibieni.

8. Parcul Naţional Buila-Vânturariţa

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Aflat pe teritoriul județului Vâlcea, Parcul Naţional Buila-Vânturariţa este un sit al Reţelei Ecologice Europene Natura 2000, înfiinţat în anul 2004. Este cel mai mic parc naţional din România, cu o suprafaţă de 4186 ha, fiind situat în sudul Munţilor Căpăţânii, pe teritoriul localităţilor Costeşti, Bărbăteşti şi Băile Olăneşti.

Un element de atracţie şi valoare suplimentar al parcului îl constituie existenţa în perimetrul acestuia sau în imediata apropiere a numeroase obiective cultural-istorice: mănăstirile Arnota, Bistriţa, Horezu, Frăsinei, schiturile Pătrunsa, Pahomie, Iezer, Bradu, Jgheaburi, bisericile fostelor schituri 44 Izvoare, Păpuşa, Peri, bisericile rupestre din Peştera Liliecilor, bisericile din localităţile din zonă, precum şi tradiţiile, obiceiurile şi arhitectura tradiţională din satele de la poalele muntelui.

9. Parcul Național Retezat

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Se întinde pe 20.000 de hectare de rezervație naturală, cu peste 1190 de specii de plante, multe dintre acestea fiind unice în lume. Parcul include peste 20 de vârfuri cu înălțimi de peste 2.000 de metri, circa 100 de lacuri, cel mai întins lac glaciar din țară, Lacul Bucura, care este totodată și cel mai adânc. Aici își au cuibul peste 180 de specii de păsări, în mijlocul unor peisaje uluitoare.

Fauna cuprinde urși, lupi, râși, capre negre, mistreți și iepuri care conviețuiesc într-un habitat ideal pe văile împânzite de peșteri și avene. Oricând îți permite timpul, aventurează-te în mijlocul naturii și încarcă-te cu energie pozitivă.

10.Pădurea Letea

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România. Se află în județul Tulcea și este în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când a fost pusă sub ocrotire, fiind o arie protejata. Aici se găsesc 500 de specii de plante și peste 3000 de specii de animale și este singurul loc din Europa în care se întâlnesc liane. Multe dintre speciile vegetale exotice sunt unicat în Europa sau chiar în lume, deoarece au apărut datorită semințelor aduse din Africa de păsările migratoare.

11. Parcul Național Delta Dunării

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Delta Dunării ocupă un loc aparte printre frumusețile cu care natura a înzestrat România. Prin bogăția peisagistică și prin fauna sa a căpătat renumele de una dintre cele mai atractive delte ale mapamondului.

Suprafața Deltei este de 4152 kmp, iar dacă include și complexul lagunar Razelm, suprafața sa ajunge la 4340 kmp. Delta a luat naștere în jurul anilor 11 000 I. Hr. și 7500 I. Hr. Cel mai vechi este brațul Sf. Gheorghe situat la sud, iar cel mai tânăr este brațul Sulina, situat în centrul deltei.
Tărâmul Deltei este sălașul a peste 1200 specii de arbuști și plante și locul preferat a 280 specii de păsări. Majoritatea păsărilor sunt clocitoare, din care 133 migratoare. Sunt prezente în deltă păsări care aparțin tipurilor european, siberian, arctic, mongolian, chinez și mediteraneean.
Dintre cele mai interesante locuri care ar putea face parte dintr-un intinerariu prin Delta Dunării amintim Grindul Letea, cu pădurea sa stranie formată din arbori cu crengi contorsionate, rezervațiile și coloniile de păsări de la Perișor-Zatoane, Uzlina-Crișan, Golovița și de pe Insula Sahalin, denumite și "paradisul păsărilor”.

12.Parcul Național Putna

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Parcul National Putna – Vrancea este o arie protejată prin lege, aflată în extremitatea vestică a județului Vrancea (Carpații Orientali). Cascada Putna a fost declarată Monument al Naturii încă din anul 1973. În imediata apropiere a parcului mai pot fi vizitate Lacul Negru, Căldările Zăbalei, Pădurea Verdele, Algheanu, Focul Viu, Mănăstirea Lepșa, Casa memorială din Vrâncioaia, atelierele de sculptură și prelucrare tradițională a lemnului din satele Negrilești și Bârsești, sau de artizanat (măști populare) din Lepșa, dar și casele tradiționale din lemn din aceleași sate.

13. Parcul Natural Munții Maramureșului

Top 13 cele mai frumoase parcuri naționale din România. Galerie Foto

Parcul Natural Munții Maramureșului este situat în partea de nord a județului Maramureș, parcul este destinat conservării peisajului și tradițiilor locale. Printre cele mai vizitate locuri se numără Valea Vașerului, cu păduri întinse și neatinse de om, propice vieții sălbatice, în care accesul se face numai cu trenul turistic pus în mișcare de locomotive cu aburi (Mocănița), și Vișeul de Jos și Vișeul de Sus, care păstrează încă multe gospodării tradiționale, iar bătrânii încă mai poartă vestitele costumele populare. Valea Vășerului se află sub protecție europeană încă din anul 2007.

Iată și harta parcurilor naționale din România aici.

Citește și :

Trei parcuri naţionale din Europa care te vor cuceri! Tu pe care l-ai vizita

Top 10 cele mai vizitate parcuri nationale din lume

Sursă foto: gandul.info, romania-montana.ro, travelmaniacs.ro, identitatea.ro, bunadimineata.ro, taradacilor.ro, romaniasalbatica.ro, pinterest.com, eualegromania.ro, hailadorna.ro, oltenasul.ro, calatorcudor.ro

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x