Antena

Cernobîl, pe lista destinațiilor turistice, după apariția filmului. Ce spun specialiștii

Cernobîl, locul unde acum 33 de ani totul era iradiat din cauza exploziei unui reactor al centralei nucleare, va deveni în curând o atracție turistică. Află mai multe în articolul de pe a1.ro

Publicat: Marti, 23 Iulie 2019, 08:52 | Actualizat: Marti, 23 Iulie 2019, 09:26
Cernobîl, locul unde acum 33 de ani totul era iradiat din cauza exploziei unui reactor al centralei nucleare, va deveni în curând o atracție turistică. Află mai multe în articolul de pe a1.ro

Cernobîl, locul unde acum 33 de ani totul era iradiat din cauza exploziei unui reactor al centralei nucleare, va deveni în curând o atracție turistică. Află mai multe în articolul de pe a1.ro

Cernobîl este un scurt serial anglo-american de televiziune care înfățișează o dramă istorică creată și scrisă de Craig Mazin și regizată de Johan Renck. Serialul înfățișează dezastrul nuclear de la Cernobîl, care s-a produs în Uniunea Sovietică în aprilie 1986, precum și acțiunile fără precedent de curățire a zonei contaminate care au urmat.

Serialul este o coproducție între rețeaua americană prin cablu HBO și rețeaua britanică de televiziune Sky, iar premiera lui a avut loc în Statele Unite pe 6 mai 2019 și în Regatul Unit pe 7 mai 2019.

Cernobîl film

Cernobîl ecranizează „povestea adevărată a uneia din cele mai mari catastrofe create de om din istorie și povestește despre curajul bărbaților și femeilor care s-au sacrificat pentru a salva Europa de la un dezastru inimaginabil. Serialul se concentrează pe subiectul sfâșietor al dezastrului nuclear care s-a produs în Ucraina Sovietică în aprilie 1986, dezvăluind cum și de ce s-a întâmplat și narând poveștile șocante, remarcabile, ale eroilor care au luptat și au murit”

Criticii de la The Atlantic, The Washington Post și BBC au notat că serialul trage cu succes paralele cu societatea contemporană, concentrându-se pe puterea informației și pe felul în care conducători necinstiți pot face neintenționat erori dincolo de puterea lor de înțelegere. Sophie Gilbert de la The Atlantic a salutat serialul ca pe o „dizertație terifiantă asupra urmărilor devalorizării adevărului”; Hank Stuever de la The Washington Post l-a lăudat pentru că prezintă „ce se întâmplă când minciuna e standardul și autoritatea e abuzată”.

Cernobîl, un loc nu atât de pustiu pe cât ne imaginăm

Reactorul numărul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl a explodat în timpul unui test tehnic, pe 26 aprilie 1986. În urma accidentului, radiațiile emise au fost de 400 de ori mai mari decât cele eliberate de bomba atomică căzută la Hiroshima (Japonia) în 1945. Explozia de la Cernobîl este considerată cel mai cumplit accident nuclear din istorie.

Lucrările de decontaminare au început imediat după accident. În jurul zonei a fost creată o zonă de excludere, iar mai mult de 350.000 de persoane au fost evacuate din oraș. Nu s-au mai întors niciodată, iar restricțiile severe sunt încă în vigoare astăzi. Deși nu există cifre clare, numărul victimelor a fost uriaș.

Una dintre zonele puternic afectate de radiații a fost pădurea de pin din apropierea centralei, cunoscută atunci ca „Pădurea Roșie“. Pădurea a fost radiată puternic. Pinii au murit pe loc și toate frunzele au devenit roșii. De asemenea, puține animale au supraviețuit. Experții credeau că zona ar putea fi lipsită de viață multe secole de acum încolo.

Cu toate acestea, la 33 de ani după incident, zona de excludere de la Cernobîl este locuită de urși bruni, bizoni, lupi, râși, cai Przewalski și peste 200 de specii de păsări, alături de numeroase alte animale.

Potrivit experților, în prezent, această zonă găzduiește o mare biodiversitate. În plus, aceştia au confirmat lipsa generală a efectelor negative majore ale nivelurilor actuale de radiații asupra populațiilor de animale și plante care trăiesc în Cernobîl.

Oamenii de știință au montat camere de detecție a mișcării, timp de mai mulți ani, în diferite locuri ale zonei de excludere. În imaginile surprinse de aceste camere se observă prezența faunei, de la mic la mare. Au reapărut urșii bruni și bizonul european și a crescut numărul lupilor.

Zona pustiită de calamitatea nucleară este astăzi ocupată de elani, căprioare, cerbi, mistreţi și, mai ales, lupi. Se pare că numărul lupilor este de șapte ori mai mare în zona afectată decât în rezervaţii.

De asemenea, studiile au detectat unele efecte negative ale radiațiilor la nivel individual. De exemplu, unele insecte par a avea o durată de viață mai scurtă și sunt mai afectate de paraziți în zone cu radiații înalte. Unele păsări au, de asemenea, niveluri mai ridicate de albinism, precum și probleme fiziologice și genetice. Broaștele sunt mai închise la culoare. Dar aceste efecte nu par a afecta populația sălbatică din zonă.

Cernobîl, o destinație turistică?

Volodymyr Zelenski și-a anunțat intenția de a transforma zona Cernobâlului într-un spațiu turistic. Prin urmare, el a semnat și un decret în acest sens.

"Cernobîl este un element negativ al imaginii Ucrainei. A sosit timpul să se schimbe acest lucru ", a spus Volodymyr Zelensky, care a mai declarat: "Vom crea un coridor verde pentru turiști. Cernobîl este un loc unic pe planetă, unde natura și-a recâștigat drepturile după un dezastru uriaș provocat de om. Trebuie să arătăm acest loc lumii: oameni de știință, ecologiști, istorici și turiști”.

Turismul există deja în regiune, dar a explodat odată cu lansarea serialului ”Cernobîl” pe HBO. Recent, Le Figaro a raportat că, din 2010, regiunea a primit aproximativ 30.000 de vizitatori pe an.

Evident, unele reguli de siguranță trebuie respectate, explică Galia Ackerman, specialist în Rusia și Ucraina, și autor al unui ghid despre Cernobîl. "Turismul nu este periculos dacă respectăm regulile de siguranță. De exemplu, în Pripiat, nu trebuie să mâncați, să beți sau să fumați, sau chiar să mergeți pe iarbă sau să intrați în clădiri, deoarece puteți să vă alegeți fie și cu o particulă activă, adică un fir de praf care conține atomi de plutoniu".

Pentru a se asigura că vizitele sunt făcute în condiții propice , guvernul dorește să creeze un bilet electronic pentru vizitatori, pentru a pune capăt corupției din rândul poliției. De asemenea, decretul semnat de președintele ucrainean intenționează să definească planurile pentru căile de acces. Sunt necesare mai multe trasee, iar rețeaua de telefonie mobilă trebuie îmbunătățită.

Citește și:

Supraviețuitor de la ''Cernobîl'' s-a sinucis în urma vizionării miniseriei HBO care a făcut furori pe internet!

Top 10 Cernobîl: cinci adevăruri și cinci falsuri din serial

Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta oricând. Un reactor nuclear este plin de fisuri. Ce orașe sunt amenințate

Sursă foto: semneletimpului.ro

Sursă de informare: wikipedia.org

Whatsapp LinkedIn
cernobil cernobil accidentul nuclear cernobil film cernobil mutatii cernobil azi destinatii de vacanta
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Filmul tragediei din Suceava, unde doi frați de 1 şi 3 ani au murit arși de vii: "Se auzeau ţipetele copiilor în casă. Flăcările erau prea mari"
Videoclipul zilei
Citește și
Ce se întâmplă la Cernobîl. Specialiștii sunt îngrijorați de situația materialelor radioactive din...
34 de ani de la Cernobîl. Imaginile gloriei din Pripiat, orașul în care s-a construit centrala morții....
CERNOBÎL. LICHIDATORII. Povestea celor 100.000 de oameni morți după ”Curățenia de la Cernobîl”,...
Reactorul de la Cernobîl, amenințat de flăcări
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste