Antena Căutare

Ce se întâmplă la Cernobîl. Specialiștii sunt îngrijorați de situația materialelor radioactive din zonă

Specialiștii de la Cernobîl sunt prea obosiți pentru a face reparații la situl nuclear ocupat de ruși. Asta crește probabilitatea unui dezastru, transmite Agenția Internațională pentru Energie Atomic.

Galerie
Specialiștii de la Cernobîl sunt prea obosiți pentru a face reparații la situl nuclear ocupat de ruși. Asta crește probabilitatea unui dezastru, transmite Agenția Internațională pentru Energie Atomic. | Profimediaimages.ro

”Autoritatea de reglementare ucraineană a informat AIEA că personalul de la Cernobîl nu mai efectuează reparații și întreținere a echipamentelor legate de siguranță.

Este în parte din cauza oboselii lor fizice și psihologice după ce au lucrat non-stop timp de aproape trei săptămâni.”, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Aceasta a adăugat că cei din echipa tehnică și paznicii, în total 221 de oameni, nu au putut fi înlocuiți de când trupele rusești au ocupat Cernobîl.

Citește și: Fosta Miss Ucraina s-a refugiat în România. În ce oraș a ales să meargă

Articolul continuă după reclamă

AIEA anunță o posibilă înțelegere cu Ucraina și Rusia pentru a interveni la centrala de la Cernobîl

O propunere discutată cu Ucraina și Rusia ar permite AIEA să ofere asistență tehnică și de altă natură pentru instalațiile nucleare.

Rafael Grossi, directorul AIEA, a declarat: „Nu ne putem permite să pierdem mai mult timp. AIEA este pregătită să acționeze imediat, pe baza cadrului propus de noi, care necesită acordul părților în conflict înainte de a putea fi implementat.

Putem oferi asistență site-urilor nucleare ale Ucrainei doar după ce a fost semnat. Fac tot ce pot pentru ca acest lucru să se întâmple foarte curând.”

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a pierdut legătura cu fosta centrală nucleară de la Cernobîl.

Citește și: Câți bani primesc de la Stat românii care găzduiesc refugiați din Ucraina. Suma aprobată de Guvern

Alimentarea cu energia electrică, din nou stopată la Cernobîl

Autorităţile ucrainene au anunţat duminică faptul că au restabilt alimentarea cu energie electrică a centralei avariate, care are nevoie în continuare de energie electrică pentru a asigura securitatea combustibililor uzaţi depozitaţi în instalaţie.

”Însă, înainte ca alimentarea (cu energie electrică) să fie restabilită deplin, forţele de ocupaţie au avariat-o din nou”, anunţă luni, într-o postare pe Facebook, operatorul ucrainean Ukrenergo.

Ukrenergo precizează că tehnicieni ucraineni au reparat o linie de înaltă tensiune care alimentează instalaţia de la Cernobîl şi oraşul Slavutici.

Citește și: Blestemul familiei lui Vladimir Putin. Ce s-a întâmplat cu frații lui și de ce mama a fost aproape îngropată de vie

Această linie a fost avariată din nou, potrivit operatorului, iar alţi angajaţi urmau să revină la faţa locului pentru a ”repara aceste noi pagube”, anunţă operatorul.

”O alimentare cu energie stabilă permite evitarea repetării catastrofei de la Cernobîl”, subliniază Ukrenergo.

Moscova nu a vrut să răspundă imediat acestor acuzaţii. Ba mai mult, după anunţarea primei întreruperi a alimentării cu energie de către Kiev, Rusia a denunţat o ”provocare” ucraineană.

De ce e nevoie de sistemul alimentat cu electricitate la Cernobîl

Reactorul nr. 4 al Centralei de la Cernobîl a explodat în 1986 şi a cauzat cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii.

El este acoperit cu un dublu sarcofag - unul de beton construit de către sovietici, în prezent avariat, iar celălalt, mai modern, inaugurat în 2019.

Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise treptat, după catastrofă, ultimul în 2000.

Un sistem alimentat cu electricitate este însă necesar, în continuare, în vederea răcirii celor 20.000 de asamblaje combustibile stocate în piscina instalaţiei.

Având în vedere timpul care trecut de la accidentul nuclear dn 1986, ”încărcătura termică a piscinei şi volumul apei de răcire sunt suficiente în vederea unei evacuări efciente a căldurii fără electricitate”, estima la 9 martie Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA).

Recensământul 2022 online a început. Cum pot românii să se autorecenzeze și cum primesc o zi liberă de la serviciu... Ce apare când intri pe contul senatoarei Diana Ivanovici Șoșoacă. Avertismentul Facebook pentru cei care o urmăresc...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x