Live acumObservator 12
Prime Time 20:20Asia Express - Drumul elefantului (r)

Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta oricând. Un reactor nuclear este plin de fisuri. Ce orașe sunt amenințate

Reactoarele au o vechime de 43 de ani şi sunt cele mai vechi din Europa și lucrează în prezent dincolo de eprioada lor de exploatare, care a fost extinsă de două ori, scrie dailystar.co.uk.

Reactoarele au o vechime de 43 de ani şi sunt cele mai vechi din Europa și lucrează în prezent dincolo de perioada lor de exploatare, care a fost extinsă de două ori, scrie dailystar.co.uk.

Reactoarele ar urma să fie închise pentru totdeauna în 2023.

Defecţiunea este cunoscută drept keyway root-cracking şi - în cazul acesteia - miezurile de grafit din reactoare prezintă crăpături, care duc la instabilitate şi pot produce un accident nuclear grav.

În cel mai rău caz, avertizează experţii, miezul incandescent de grafit ar putea lua contact cu aerul şi s-ar aprinde, rezultând o contaminare radioactivă.

Reactoarele au fost închise în octombrie 2018, din cauza problemei amintite, dar proprietarii companiei EDF Energy doresc să le repornească, cu ajutorul sindicatului din comerţ GMB.

Potrivit doctorului Ian Fairlie, un consultant independent în radioactivitatea mediului şi a doctorului David Toke, expert în Politica Energetică la Universitatea din Aberdeen, cele două reactoare nu ar trebui să mai fie repornite niciodată.Aceştia au vorbit despre fisurile apărute în interiorul reactoarelor: „Este o problemă serioasă deoarece, în cazul unui incident neprevăzut, cum ar fi o mişcare tectonică, o scurgere de gaze, o creştere a nivelului de aburi, o pană de curent sau o depresurizare bruscă, cilindrii s-ar putea disloca sau nu ar mai fi aliniaţi corect.

Aceste incidente ar putea duce la scurgerea masivă de gaze radioactive. Mai mult, dacă combustibilul nuclear va lua contact cu grafitul, exploziile ar putea fi iminente în miezul reactorului
”, au declarat experţii.

Limita de funcţionare în ultima perioadă de exploatare a fost de 350 de fisuri, dar inspectorii au găsit mai multe. Planurile EDF vizează un acord prin care să stabilească noua limită de funcţionare la 700 de fisuri.Colin Weir, directorul centralei, a declarat că siguranţa nucleară este pe primul loc şi reactorul trei a fost oprit pentru lucrări de inspecţie şi mentenanţă.


Chiar dacă probabilitatea unei explozii este destul de redusă, consecinţele unui accident nu pot fi ignorate, implicit evacuarea unor oraşe precum Glasgow şi Edinburgh.

Trebuie să demonstrăm că reactorul se va opri întotdeauna şi se va opri mai ales în cazul unui seism extrem de puternic”, a spus Weir.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro